zondag 28 juni 2020

GREAT CATCH - GEVANGENarchiefblog


Pop mag op de overzichtelijke stukken in het hondenuitlaatgebied los. Drie wandelingen op een rij blijft ze hangen bij een rozenbottelstruik waar konijnen onder huizen. Iemand moet de konijnen trainen, want hier worden elk jaar fretten ingezet om de konijnenpopulatie terug te dringen c.q. uit te roeien - geen idee waarom. Of het zou voor de kerstdis moeten zijn. 

Dat het 30 plus is kan haar niets bommen. Het is opjagen, om de struik hopsen, afstand opmeten, keffen en dit alles herhalen. Het zijn de voorbereidingen voor de apotheose: zo leert Pop rabbits looppatroon namelijk uit het hoofd. Wij praten spannend over de rabbit (spreek uit: webbit) wat voor haar een stimulans is om door te zetten.

Een jonkie waagt - halverwege de cursus - zijn kans naar het fort aan de overkant. Waarom rent Pop nou niet rechtdoor achter de rabbit aan, vragen wij ons af. Meten is weten, heeft Pop zelf uitgedacht. Ze maakt een haakse hoek, een sliding en de rabbit rent zo in haar muil. Een toevalstreffer weten we jaren later, want rabbits zijn ontsnappingsmeesters.

*Konijnen in het wild noemen we rabbits omdat we onderscheid maken tussen tam en wild. Het tamme konijn van de buurkinderen van teckel M. die ze geregeld via onze achterom bezoekt, noemen we konijn. Pop en het konijn zoeken toenadering en snuffelen lief door de draad aan elkaar. Overigens bezwijkt het opgehokte konijn na een redelijk kort leven aan de zomerhitte in zijn gevangenis. Wie was nou het slechtste af?