maandag 17 april 2023

AANSTELSTER

 

We zijn de hele dag in de weer geweest. Als de zon ons voor eventjes kan verwarmen, zoeken we ons heil op de vlonder. Vóór ons een weelderig kortgeschoren felgroen gazon door de vele regen, links een perk met slangenbaard en reuzenbonsai, rechts aanplant met van perovskia en verbena in het gelid.


Een slanke merel pikt wormen tussen de slangenbaard. Een gemakkelijke klus, de wormen zijn deze lente oververtegenwoordigd in onze tuin. Om haar snavel een kluwen dunne wormen als spaghetti om een vork gedraaid. De jonge moedermerel houdt ons in het oog. Als renkoekoek uit de cartoon belandt ze in het gras voor ons, pikt een dikke lange worm (voor haar bijna een slang) die ze onmogelijk gezien kan hebben, en sprint door naar het rechtse perk. Een gerichte actie. Gekronkel in en rondom haar snavel. Ze moet ze loslaten en hipt achter een kale perovskia. 


Het merelkopje speelt kiekeboe. Schielijk oplettend hakt ze de wormen in mootjes: is ze nog safe? Geen gevaar. Pop en ik bezien het allemaal vanuit luie lighouding. Pop geeft me zelfs een blik van: wat een gedoe om niks. Ze vindt de merel maar een aanstelster. Ik zeg tegen Pop: 'Misschien heeft ze te veel tekenfilms gezien? Haha. Pop lacht haar tanden bloot. Als er zich een tweede merel aandient, gaat Pop midden op de vluchtroute liggen. Genoeg flauwekul entertainment voor vandaag.