vrijdag 23 oktober 2020

BLAFFEN STOPPEN

Blaffen voor dummies

Er bestaan rasgebonden blaffers. Gek genoeg zijn zij vaak van middel of klein formaat en voorzien van spitse oren. Een keertje blaffen moet kunnen. Het is immers hondentaal. Maar ... langdurig blaffen is zelfbelonend gedrag (het maakt onder andere dopamine en endorfine in de hersenen aan).

Sommige honden drijven hun baasjes tot wanhoop met hun geblaf. Straffen en negeren helpen niet. Toch moet je iets doen. Blaffen is - eenmaal verslaafd - moeilijk af te leren.

(Kort) blaffen met een reden is toegestaan, omdat het een hondse uiting is. Herken de opgewonden toon die een aaneengeschakeld geblaf inzet. Blaft de hond in de wind of waarschuwt hij je (bijvoorbeeld onraad), is hij opgewonden (er gebeurt elk moment iets mega leuks), wil hij gehoord worden (de hond probeert je iets duidelijk maken) of uit hij zijn ongenoegen.

Bij blaffen om te blaffen maak je een vriendelijke doch besliste (de intonatie is van wezenlijk belang) opmerking: ‘Eén keer is genoeg. Dankjewel!' De hond krijgt erkenning dat zijn eigenaar hem serieus neemt. Hij voelt zich begrepen en zal verbluft verblaft zijn bek houden. Soms kan een opvolgende 'uh' nodig zijn - kijk de hond dan neutraal (of komisch) aan, trek de wenkbrauwen omhoog en steek eventueel een vermanende wijsvinger op. 

Onderdruk je neiging om de hond te overschreeuwen met stilteverzoeken. De hond ervaart dit als meeblaffen. (Komt dit je bekend voor: de hond blaft in de tuin of op het balkon. Voor alle honden in de buurt die ook buiten zijn is dit het sein om mee te blaffen uit saamhorigheid. Je legt je hond het zwijgen op door de oorzaak van zijn geblaf weg te nemen of als die er niet is door te samenzweerderig te fluisteren. De hond begrijpt dat overstemmen ongewenst is.

Vaak wordt de hond als boosdoener gezien, maar ligt de schuld niet bij zijn mens die hem in een situatie brengt waar hij niet mee om kan gaan? Bij blaffen om een reden: neem de oorzaak weg en zorg dat de hond je kan vertrouwen. Klinkt simpel en dat is het ook. Lees de lichaamstaal van je hond en bekijk zijn omgeving: wat wil hij je vertellen? Haak hier als evenwichtige begeleider op in: bevestig met woorden zijn gevoel (bijvoorbeeld angst, jaloezie ..) EN haal de prikkel weg - dat kan door bijvoorbeeld samen met de hond afstand te nemen van dat wat hem ontstemd of bang maakt of juist samen een voor de hond eng voorwerp ontkrachten. De hond voelt zich gesteund en begrijpt dat blaffen onnodig is. Op deze manier zal de hond steeds meer zijn balans vinden met het bijkomende voordeel dat het blaffen in zijn algemeenheid zal verminderen. Een tevreden hond die een fijne band met zijn baas heeft, heeft geen reden om voortdurend te blaffen.

TIP

Elke baas is anders, elke hond is anders, elke situatie is anders. Er zijn tig methodes en manieren om iets aan of af te leren. Kies uit wat bij jou en de hond past. Als wat je nu doet om bijvoorbeeld blaffen te voorkomen/verminderen/laten stoppen en het helpt niet, stop hier dan mee.