dinsdag 21 augustus 2012

BLAFFER

Je hond blaft. Dat heeft een reden: uit frustratie (hij wil aandacht en krijgt die niet of onvoldoende) - uit enthousiasme - om te waken (verdedigen van zijn domicilie) en de indringer weg te jagen - bij onraad - om je iets duidelijk maken. Controleer allereerst zijn motief: waarom blaft hij? Is het glashelder dat de hond onnodig blaft, hoe zorg je er dan voor dat hij zwijgt? Toegeven verhevigt toekomstige blafconcerten. Je stem verheffen is nergens voor nodig, je hond is immers niet doof, verre van dat zelfs. Honden horen vele malen beter dan de mens. Negeert hij een zwijgcommando (dat jij meermaals herhaalt) dan neemt de hond jou op dat moment echt niet serieus.
Overrompel je hond met een alternatief: zacht(er) spreken. Dat is om twee redenen effectiever. De hond moet zich beter concentreren om je te verstaan. Plus als jij wilt dat hij ophoudt met lawaai maken (blaffen) moet jezelf geen overdonderd geluid produceren. Je hond beschouwt dat net zo. Hij zal jouw gebrul als bijval opvatten: gezellig samen blaffen. Wat wil een hond nog meer.
Additionele handgebaren kunnen wezenlijk bijdragen aan een commando. Bijvoorbeeld: jij telefoneert en de hond blaft achter het venster naar een passant. Je kunt de beller niet verstaan en wilt dat het hinderlijk geblaf verstomd. Door te fluisteren ‘stil’ of ‘sst’ en met je vinger voor je mond het zwijgsignaal te geven (je wenkbrauwen trek je vragend op), snapt de hond dat hij stil moet zijn. Blijf volhouden. Eén keer toegeven en je bent weer terug bij af.

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak
mydogskipdoesthetrick.blogspot.com- playful dog entertrainment