dinsdag 13 november 2012

STROPERS ACTIEF

Gered!

Op de Venlose heide is een stroper actief. We vonden een van zijn slachtoffertjes verstrikt in een provisorische doch helaas effectieve strop van bloemistendraad. Wat gemeen. Voor dit soort wreedheden is geen excuus. Voor hongerige mensen zonder poen hebben we in ons land de voedselbank. En heeft broer konijn in de bio-industrie al niet genoeg geleden. Deze week is hij bovendien in de supermarkt in de aanbieding. Moet je voor € 6,99 dan konijnen in het wild op zo’n sadistische manier een langzame dood laten sterven? Dan is het humaner om te worden gedood door een kogel, onder een auto te worden platgereden, of aan je einde te komen door een gerichte beet van een roofdier.
Terug naar het konijn in de strik. Uit doodsangst hield hij zich zo stil, zodat het zelfs voor onze langslopende hond onopgemerkt bleef. Wij hielden pas halt door het ijzig gilletje dat door merg en been ging. Ik ben er vast van overtuigd dat het konijn dat deed om onze aandacht te trekken: 50% kans dat we dierenliefhebbers waren. Het konijntje lag in een rare houding. Pas toen begrepen we dat het gevangen zat in een strik. Skip bonden we aan een boom. Hij begreep dat het voor een goed doel was en bleef rustig zittend wachten. Wim draaide de draad los van de omheining. Zo konden we samen de lus die om zijn linkervoorpootje, schouder en kopje gespannen zat, laten vieren. Er zat wat bloed aan zijn oortje, maar verder kwam bunny met de schrik vrij. Fijn om hem zo opgelucht en blij weg te zien spurten.
NB Thuis zoek ik op internet naar actuele berichten over stropers. Ik vind: recepten voor wild (konijn), hoe maak en plaats je een strik of val, trofeefoto’s van gestrikte konijnen, en een foute boswachter die op heterdaad betrapt werd tijdens het stropen. Onze euforie maakt plaats voor deceptie en … berusting, want zo is het leven nu eenmaal. Toch komen we in actie tegen deze terreur. De komende tijd nemen we een tangetje tijdens onze wandelingen, uh patrouilles mee. Het blijkt dat de bevoegde boswachter afgelopen week al 15 strikken heeft gevonden. 
Helpen jullie mee? Zie je iets verdachts? Meld dit dan s.v.p. bij Stichting het Limburgs Landschap 077 - 4737575 of www.limburgslandschap.nl

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak