donderdag 4 januari 2018

KERSTBORREL


Foto's: Archief  T. Kockelkoren

We bevinden ons in het kerstmuseum van Saartjes vrouwtje dat geopend is tot 6 januari. Geen echt museum, maar een statig grachtenpand (want soms aan het water) met een collectie kerstdecoratie - veelal meegenomen uit Parijs, Metz en Zuid-Engeland - waar je U tegen zegt. 
Cairn Terriër Saartje geeft Pop vrij spel bij het opnieuw rangschikken van haar pluche beestjes op de vensterbank. Na het uitsorteren heeft Saartje extra breedte op de vensterbank en ligt de salontafel vol kleine wollige beestjes. Terwijl ons lekkere hapjes op Wedgwood kerstservies worden geserveerd, haalt Pop alle opgemaakte hondenbedjes (en dat zijn er nogal wat) overhoop. Badlakens en dekens worden slordig omgewoeld, geborduurde sierkussentjes zwieren door de serre. Mijn schoot bevalt haar toch beter en daar valt ze kort in slaap. 

Straatlantaarns floepen aan, aangestoken kaarsen lichten het duister op. Pop zoekt Saartjes avondhuisje op; haar bench waar het deurtje altijd uitnodigend van openstaat. Saartje neemt een kijkje en ziet dat het goed is. Ze komt naast mij op het bankje liggen. Natuurlijk schuifelt Pop achter mij langs en vlijt zich als een innig zusje tegen Saartje aan. De negenjarige Saartje ronkt. Pop, net twee, bonjourt niet veel later alweer wat rond. Terwijl de gipsen Drie Koningen oprukken naar het stalletje waar Jezus in de houten kribbe krijst, verplaatst Pop uit ons zicht stiekem twee schaapjes met kokosvacht en haalt ze de engel Gabriel van de spits. Saartje opent een lodderig oog, denkt 'Ach, de jeugd' en snort verder. 


We nemen nog een wijntje. Gekraak. J. en ik nemen poolshoogte. De onschuldig lijkende Pop springt betrapt opzij en laat het kokosschaap met een nu kale plek op de rug hulpeloos op de grond achter. Wat we dan zien is onvoorstelbaar. De engel heeft Pop vervangen door de kerstman en op de exacte plek van de uit het mos geplukte schaapjes staan nu een wollen schaap (extra bonuspunt) en een knalgele Ieniemieniemuis die ze uit de muurkast verderop heeft getrokken. Daar was over na gedacht. Wij zijn zwaar onder de indruk en Pop is teleurgesteld omdat ze niet verwacht had dat wij de verwisseling zouden bemerken.  

We geven aan dat de reparatie voor het antieke gehavende schaap door ons wordt vergoed. J. bekijkt beide schaapjes nog eens goed en ziet dat dit gemankeerde schapen zijn waarvan door de jaren heen al wat ledematen zijn gesneuveld; daarom stonden ze ook verdekt opgesteld in het mos. Pop had niet zomaar twee schaapjes genomen, maar intuïtief de zwakste van de kudde gescheiden. Knap!

Je bent meer dan welkom op mijn website    

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak

 You're more than welcome on my website where lots of dog stuff's going on.