donderdag 17 februari 2022

RIJDGEDRAG

hond bestijgen, honden fietsen
Tijdens het spelen wordt er droog geoefend door Pop en Isku

Ligt de tv-spot met de hitsige hond die het been van een werknemer bij het kopieerapparaat bestijgt, nog in uw geheugen opgeslagen?  Moest u er destijds om lachen? En kwam dit door de gênante vertoning of door de herkenbaarheid?

Openlijk praten over het rijgedrag van uw hond is nog steeds taboe. Op het ‘anonieme’ internet willen eigenaren in een vertrouwelijke bui nog weleens iets loslaten over hun diepste geheim: dat hun hond ‘het’ ook doet. Toch ken ik persoonlijk verschillende vriendelijke en sociale honden die last hebben van hondse driften. De een beklimt thuis de kussens op de bank, de ander zweert bij de eigen deken uit de hondenmand, een volgende bestijgt de overjas die aan de kapstok hangt en een enkeling bespringt de stoeiende kleinkinderen die wild op de vloer spelen. Daarnaast heb je nog de (jonge) honden die op soortgenoten proberen te rijen, die daar op hun beurt, wel of niet van gediend zijn.

Stuk voor stuk zijn dit keurig opgevoede honden die geen overdreven dominantie vertonen: enkele viervoeters zijn bovendien gecastreerd. Waar komt deze neiging dan vandaan? Als mogelijke oorzaken worden aangewezen: overprikkeld, puberaal of hormonaal probleem, reactie uitlokken (pesten en testen) dwingend aandacht vragen, rangorde of pikorde kwestie, frustratie, uitnodiging tot spelen (de zgn. uit de hand gelopen spelbuiging), dwangmatig gedrag bij eenzelfde (opwindende) gebeurtenis of geur, fundamentele aanleg in de hersenen, oversekst, (ont)spanning en het eventueel daarbij behorende prettige gevoel dat een ontlading oplevert.

De materie blijkt complex en een eensluidend antwoord bestaat niet. Hondeneigenaren zien het meestal als ongewenst afwijkend en dominant gedrag, zeker als hun hond een andere hond bestijgt in het bijzijn van andere eigenaren. Honden ervaren het absoluut niet als abnormaal en leggen het uit als een basale vorm van communicatie. Moeten we de hond zijn gang laten gaan, juist straffen of negeren?

Een niet nader te noemen terriër ziet het als een vorm van ontspanning. Deze Jacky X neemt steevast na de ochtendwandeling ‘rijles’ op zijn vertrouwde hondenkussen. Omdat hij er geen hond mee benadeelt staat zijn baas het toe. Spijtig genoeg zal zo nooit iemand te weten komen dat deze coureur-zonder-rijbewijs, toch al zijn hele hondenleven lang, schadeloos rijdt!

uit de bundel: Kluifjes door Cela den Biesen (2012)