woensdag 31 juli 2024

GO YOUR OWN WAY

 doen zoals je wilt

Vijf meter voor de auto, de deur stond al uitnodigend open, verdween pop links in een bosschage. Ik riep en ze kwam te voorschijn. Terwijl ik haar prees, rende ze achterlangs over het bospad door naar het bramenbos. We horen een man roepen die zijn collie/border mix met een warrige yakjas kwijt is. 

Had Pop dit gehoord en was ze gaan zoeken? Of had ze het bijna niet als hond te herkennen beest gezien en dacht ze met een onontdekt wild bosdier te maken hebben waar ze meer van wilde weten? Ze verdween zo diep in het golvende bramengebied dat ze haar oriĆ«ntatie kwijtraakte. 

Na drie lange minuten konden we haar volgen op de tracker. Ze was hemelsbreed 80 meter van ons vandaan. Op ons roepen zagen we activiteit, maar naar ons komen kon ze niet: de bramenbegroeiing was te dicht. Ik bleef staan en haar baasje rende om het gebied heen. Via een paadje aan die zijde vond hij een opgeluchte Pop die zich net uit de stekende lianen had bevrijd. Haar bedremmelde blik zei: ik had willen luisteren, maar kon geen kant op. Dat begrepen we.

Pop luistert goed, maar soms behoeft iets nader onderzoek. Op de achterbank van de auto kon ik onmiddellijk beginnen met de nog loslopende teken van haar vacht te plukken. Zo'n voordeel dat ze wit is.

Je bent van harte welkom op

dinsdag 30 juli 2024

SCHADUWDIEREN

 

klik op de foto om de schaduwoortjes te zien

Het is heet en het park is het dichtstbijzijnde stukje schaduwrijke natuur. In het park huppelen vier volwassen konijnen twee aan twee ontspannen naar verschillende berberis hagen. Pop spitst de oren en trekt naar de burcht. Grappig. Ik had verwacht dat ze achter de duo's aan zou willen, wellicht is het ook te heet om je druk te maken. Logica van een hond:  de konijnen wonen in de burcht en komen vanzelf een keer thuis. Het is een kwestie van geduld hebben.

De konijnen laten zich uiteraard niet zien bij de burcht. Om Pop niet voor de zoveelste keer teleur te stellen, verzin ik een schaduwkonijn. Ik projecteer de schaduw van mijn vingers (de konijnenoortjes) in de gang naar het hol. Een fractie van een seconde trapt ze erin, om vervolgens haar koppie vermakelijk naar me om te draaien: really?

GOED BEZIG

 cooper

Net terug van vakantie en ze hadden al een gezellig middagje samen. De tuin werd op stelten gezet, Cooper speelde met de bal, ze deden een middagdutje en ... baas B. was NOG niet terug. Pop - wat jaartjes ouder dan Cooper - bleef op de bank liggen. Cooper verkende eigenhondig het huis, sprong op stoelen en banken en voelde zich in deze uitdaging aangemoedigd door de tekst op de Bolletjes koekjesdoos: goed bezig!

Je bent van harte welkom op

maandag 29 juli 2024

PONYPOP

 ponywei

Geregeld wandelen we langs de ponywei. Soms is de kudde incompleet door een uitstapje, vaak zijn ze druk met grazen, soms komen ze naar de draad voor een aai of voer wat we niet belonen: het is beter dat ze vreemden een beetje wantrouwen. Vanmorgen keken ze allemaal een andere kant op. Zo ook Pop. Humor?

zondag 28 juli 2024

TERUG VAN VAKANTIE

 een overdonderend weerzien

Een overdonderend weerzien na maanden

honden zien elkaar weer

honden zien elkaar weer

Wel even snuffelen of je het echt bent!

blij honden weerzien

zaterdag 27 juli 2024

MISS POPPY & ME

 me and my shadow

Pop heeft haar zinnen gezet op dit holletje. Ze zag er toen we in het park arriveerden een jong konijntje van de zon genieten. Nu wacht het konijntje noodgedwongen binnen en Pop weet van geen wijken. Eigenlijk is het in de zon te heet om te wachten, dus verkoel ik haar met mijn schaduw.

vrijdag 26 juli 2024

MIJMEREN IN DE AVONDZON

 

Pop geniet van het buitenzijn. Ik zie haar vroeg in de avond telkens op een andere plek relaxen.

kluifje

Een beetje mijmeren, hopelijk hoe goed het leven voor haar is.


Als ze alle plekjes heeft aangedaan, strijkt ze voor langere tijd neer naast Pup. Pop gunt Pup ook een goed leven ofzo, maak ik hieruit op.

donderdag 25 juli 2024

ONDER DE TAFEL

 verkoeling

Pop kan thuis gelukkig liggen waar ze wil. We horen van hondeneigenaars die in gedateerde flats wonen, dat de hitte daar niet te harden is. Zij zoeken hun heil in het schaduwrijke parkje in de buurt. Pop kiest ditmaal niet voor de zelf gegraven kuil onder de varens maar voor het castle grind. Je zou denken dat dat niet echt comfortabel ligt. Maar voor Pop is het op deze zwoele dag welkome verkoeling. Het tafelblad fungeert als luifel en door de open structuur - lucht tussen de gladde steentjes - heeft het grind een prima warmteregulerend vermogen.

woensdag 24 juli 2024

VERLOPEN

 de bocht om

We gingen ervan uit dat Pop het leuk zou vinden om het slingerpaadje door het veld te nemen

kluifje

Pop wilde een afkorting nemen naar de weg waar de auto geparkeerd stond

hond in de bocht

Er waren wat obstakels zoals een xl hond die ze uit de weg wilde gaan, bramenstruiken en een berkenbosje. We lieten steeds van ons horen en toch gebeurde het dat Pop veel verder was gelopen dan nodig was. Dat werd rennen om ons in te halen en vlot door de bocht.

dinsdag 23 juli 2024

ONVOORSTELBAAR


Bij plakkerig weer troffen we een tweedehondsje dat liefst negen jaar aan de lijn had gelopen. Nog nooit had het beestje buiten gerend, of gewoon in zijn eigen tempo kunnen snuffelen, of spelen met een soortgenootje. Ze was goed verzorgd bij haar eerste baasje daar niet van maar deze had haar nooit los durven laten. Ze wist niet beter of het hoorde zo en het was goed.

Door verdrietige omstandigheden kreeg het hondje een tweede leven. En wat voor een! Ze loopt vanaf dag 1 los langs haar nieuwe baasje alsof ze nooit anders gedaan heeft. Ze luistert naar haar nieuwe naam alsof ze altijd al zo heette: sterker nog alsof ze recht heeft op een nieuwe naam om het oude leven van zich af te schudden. Ze rent en speelt alsof het haar dagelijkse routine was. Ze knuffelt met haar nieuwe baasje alsof ze elkaar al van pup af aan kennen. Hoe iets verdrietigs zo iets prachtigs kan voortbrengen. Wij wensen het duo een lang en gezellig leven samen.

maandag 22 juli 2024

VERHAREN

hond in de rui

Nadat massaal de Norrbottenspetspopulatie voorbij de rui was, ging Pops vacht pas overstag. Pops zijdezachte vacht is nu een hard harig geitentruitje. Al haar onderwol rolde de afgelopen twee weken als tumbleweeds (stepperollers of tuimelkruid) door ons huis. Voordeel: haar wespentaille is zichtbaar een ook de zogenaamde broek is nu duidelijk een vrolijk cheerleaderrokje. Dat past beter bij haar, ze is tenslotte een (mooi) meisje. 

zondag 21 juli 2024

BUITEN ETEN

 

Mag 't?

Het zomert. De tuindeuren gaan wagenwijd open en de luiken dicht. We vertoeven graag in de tuin zo zien we op (vakantie)foto's in glossy's: buitenkeuken, een grote tafel met mooie blije mensen, bloeiende bloemen en planten en lekker eten.

Pop geeft aan dat haar voerbakje ook buiten mag staan. Ze springt, danst en hupt elke droge morgen naar de ontbijtplek in de schaduw. Zet hier maar neer. Natuurlijk mag onze lieverd dat. En als dessert par favor een kauwstaafje om de tanden witter dan strandzand te 'schuren'.

zaterdag 20 juli 2024

GRENSOVERSCHRIJDEND

egel, kluifje, hond,

Hoera, we hebben een egel. Aan de slurfjes zwarte ontlasting is te zien dat de stekelige vleeseter zich tegoed doet aan de ontelbare huisjesslakken, terwijl egels eigenlijk een gevarieerder voedselaanbod behoeven. Volgens de Egelbescherming hebben slakken een geringe voedingswaarde en zijn ze slecht voor de gezondheid van de egel. Slakken dragen namelijk wormeninfecties over op de dieren die hen opeten; wij en Pop weten er helaas alles van.

hond helpt egel

Enfin. Werd de egel dikker en ronder door de vele regen en dito slakken? Tot onze verbazing heeft de grote egel sinds kort gezelschap van een kleinere egel. Is het een kind of is er sprake van een partner? Pop waakt er 's avonds of 's nachts over door als een bodyguard naast hen te zitten. Ik vermoed dat ze vindt dat de egel bij ons hoort. Op een zwoele zomeravond blijft Pop me vragen: ze wil me iets laten zien. In eerste instantie snap ik niet welke bedoeling ze daarmee heeft. Pas als ze steeds naar dezelfde hoek loopt en ik beter kijk, zie ik de egel. De kleinere egel is op stap geweest en kan niet naar huis vanwege het tijdelijke hekje.

daar gaat ze

Dat komt zo. De egel delen we met de buren. Dat hebben wij niet zo bedacht: we zijn beiden uitverkoren. Onder de 'hermetisch' afgesloten schutting die onze tuinen splitst, is een 'poortje' waar de egel handig gebruik van maakt. Via hun tuin komt de egel op de brandgang waar hij/zij rondom de kerk op familiebezoek kan. 

Door werkzaamheden staat er sinds kort een hek op de brandgang; een barricade die de loopgrage egel de weg verspert. We hadden er helemaal niet bij nagedacht. Wanneer ik eraan denk, zet ik 's avonds het hekje op een kier zodat de egel in en uit kan. Deze avond was dat (nog) niet gebeurd.

Pop waarschuwde mij dus. Hoe invoelend en sympathiek van haar. Ik zet Checkpoint Charlie op een kier en loop met Pop naar binnen in de hoop dat de egel de nu open grens passeert. Dat doet de slimmerd. Geregeld zie je wonderbaarlijke internetfilmpjes voorbijkomen van dieren die elkaar redden en hulp zoeken (en krijgen) of de mens inschakelen. Les: onderschat nooit de intelligentie en empathie van je hond!

kluifje

vrijdag 19 juli 2024

SCHUILHUT

 

We trekken ons deze keer niets aan van de normale route. We lopen 'm niet achterste voren wat ook vaak nieuwe inzichten geeft, maar kriskrassen. Zo ontdekken we deze oude schuilhut met prachtig panorama. Pop blijft stug naar de kant waar we vandaan komen kijken: konijnen zijn spannender dan karpers.

Je bent van harte welkom op

donderdag 18 juli 2024

VOL ONGEDULD

wachten, kluifje

Het is tropisch en we gunnen Pop even een pauze in de schaduw. Pop ziet dat anders. Wij willen gewoon even kletsen met een hondenkennis en zij heeft nog zoveel plekken die ze vandaag wil bezoeken. 

kluifje.com

Er is echt geen tijd te verliezen, geeft ze luidkeels aan.

kluifjes.blogspot

We tonen begrip aan Juffrouw Ongeduld: 'Even wachten, we gaan zo weer verder.' Ze lacht. We begrijpen elkaar.

woensdag 17 juli 2024

ROTS IN DE BRANDING

 blokken asfalt

Pop struint de rustige oever af, nadat ze op het wandelpad een aanvaring had met een, weliswaar vriendelijke, donkere boxer met een underbite. De jonge hond wilde spelen en Pop vond haar te onstuimig.

heideroosje

Ze herinnert zich de rots van stukken asfalt. Ze stevent eropaf, zoekt en vindt haar weg naar boven

klimpartij

De paarse wilgenroosjes geven de klimpartij een 'Griekse bergen setting'

dinsdag 16 juli 2024

TOESCHOUWERS

heuvel

In de blog van 28 juni 2024 had ik het over hoe belangrijk het voor een (jonge) hond is om rustmomenten in de te bouwen, zodat de hond de omgeving in zich op kan nemen. De kersverse retriever eigenaars linksboven aan de trap zijn goed bezig. 



Pop heeft ze ook gezien. Ze is zich bewust van de toeschouwers en besluit een voorstelling 'van de helling afglijden' - een geliefde sport van haar - te geven.


voorstelling

De jonge hond volgt Pops interessante actie liggend, zittend, staand en op de plek blijven. Zijn baasjes belonen hem voor het rustig bekijken.

geslaagd

Hebt je het gezien? En goed onthouden hoe het moet? Wanneer we langslopen - Pop pronkend - blijft de retriever vriendelijk kijkend op zijn plaats liggen. Geslaagd!

maandag 15 juli 2024

BOSJESMAN

 lijsterbes

Pop heeft een favoriet bosje, bosje is eigenlijk nog een te groot woord voor het minieme lapje wildernis. Het is gelegen langs een aardappelveld en bijzonder interessant. Waarschijnlijk door de eventuele bezoekers: ratten.

Vandaag rent ze vooruit. Iets behoeft nader onderzoek? Pop duikt onder de lijsterbes door. Ze gaat niet zoals gewoonlijk verder. Ze vertrouwt het duidelijk niet. Ik bemerk haar aarzeling en zeg: 'Kom maar terug.' Dat doet ze. Om het hoekje zien we iemand bewegen, waarschijnlijk een wildplasser. Cabaretier Ronald Snijders zou hem een bosjesman noemen: een mooie woordspeling voor een man in de bosjes.

zondag 14 juli 2024

KLEINE HUISJE OP DE PRAIRIE

little house on the prairie

Pops vriendje viert vakantie in de Vogezen. 'Hij' stuurt haar een ansichtkaart van het gebied waar hij momenteel met zijn baasjes verblijft. Het is heerlijk rennen over de hellende vlaktes, schrijft 'hij'. Het was nog leuker geweest als we dat samen hadden kunnen doen. Troost je met de gedachte dat we binnenkort weer samen rennen in ons favoriet uitlaatgebied. Liefs C. 

Lieve C. als je dit leest: helemaal ons ding. Ik mis jou ook. Tot gauw. Liefs P.

zaterdag 13 juli 2024

ZOMERS WEEKEND

 

De weersverwachtingen voor de komende week zijn zonnig. Miss Sunshine vraagt of dat echt zo is: really? Ik kan dat volmondig beamen: van morgen tot en volgende week zaterdag voorspelt het online weer zomerse temperaturen tussen de 24 en 28 graden. 

Vandaag is het nog somber. Een handige klusjesdag, zodat we de komende week (buiten werktijd) slechts hoeven te genieten. Pop verstaat 'kusje' en dat krijgt ze ook. Smak.

vrijdag 12 juli 2024

SCHOONSPRINGEN

jumpen, pogoĆ«n 

De boventonen in de bosvakken zijn alle tinten groen. Pop loopt keurig in de pas. Wanneer ze ondanks de overdadige begroeiing iets ziet/hoort/ruikt, verliezen we haar uit het oog - geen nood, we volgen haar op de tracker. Ze kriskrast een spoor dat niet van een haas, konijn of boskat is. En groot wild heeft sowieso haar interesse niet. 

We komen er niet achter wat haar zo triggert, wij zien/horen/ruiken niets. Poppy's koppie popt op en verdwijnt weer. Het is een soort omgekeerd langgerekt schoonspringen op de droge. Ze geeft in elk geval een compleet nieuwe betekenis aan die sport. Het vraagt nogal wat van haar binnenvering, maar ze geniet dus kan het. De warmte speelt haar pas parten als ze bij het water aanbelandt. Thuis duikelt ze in eigen tuin voor meerdere koprollen: ze heeft het bijzonder naar haar zin gehad, wil dat zeggen.

Je bent van harte welkom op