zaterdag 21 september 2024

WOLF OP DE STRAFBANK

 strafbankje

Wat ben ik blij dat ons wolfje wit is. Je zou tegenwoordig maar als hond (voor de leek) op een wilde wolf lijken of een echte wolf zijn. Telkens als er (onjuiste) verhalen opduiken, laait de discussie over de wolf weer op. Ook is de ene wolf de andere niet, net als bij mensen. Lees bijvoorbeeld dit artikel https://arkrewilding.nl/nieuws/2023/samenleven-met-wolven-nederland

Je bent van harte welkom op

vrijdag 20 september 2024

PAKKANS

 pakkans verdubbeld

Op de helling tussen twee holen in, werd de pakkans verdubbeld. Geen konijn kwam er opdagen. Wel ontmoetten we twee reutjes die raak naar Pops smaak waren. De Poolse Pjotr in cognacbruin met de meest trouwe hondenogen, omgeven door elegante boogjes zwart haar en stadsgenoot Henry in warrig zwart-wit met kastanjekleurige  kuif. Alsof King Henry II een kroontje op had. Gepiep, gekus, gedrentel en blij spel. Hoe groot is de kans dat liefde je twee keer pakt op een middag.

donderdag 19 september 2024

MIERENLOKDOOS

 

Pop is een levende mierenlokdoos. Zolang ze zo'n kleine mier kan zien heeft ze geen bril nodig. Ook voelen doet ze ze. Niet een, maar 1, 2, 3, 4 ... Wanneer blijkt dat ze in de buurt van een mierennest is gaan liggen, staat ze vanzelf gauw op.

dinsdag 17 september 2024

DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM

 boomgaard

Officieel is het nog zomer en overdag voelt dat ook zo. 
Toch kondigt de herfst zich aan met vallende appels.

hond ziet appels vallen

Het is dus appeltijd. Pop pakt nadat ze moe is gerend niet de afkorting door de boomgaard

appeltijd

Plok, plok. Pop wil niet in het bombardement van appels terechtkomen, want appels vallen niet ver van de boom, en ze vermijd de diagonale oversteek.

maandag 16 september 2024

APOTHEOSE

Zie ook Muizenmeisje

Maanden had ze ernaar uitgekeken. Juni, juli en augustus hadden de muizen een sanctuary in een afgebakend hoekje van de tuin met veel pluisjes. Echt  de oppervlakte stelde niets voor, hoogstens 5 m2. Pop mocht daar niet in vanwege de grasaartjes en de miljoenen zaadjes.

Laatst had ik al bericht dat ze geprobeerd had om het hek plat te duwen. Nu had ik haar begin september al dagen lekker gemaakt met: zondag mag je erin! We hielden een openingsceremonie. De camera was gereed om de apotheose vast te leggen. Bij Pop overheerste totale desinteresse. Omdat wij bleven aandringen, stapte ze erin om vervolgens door te stappen naar het belendende aardebeienveldje.


De hooggespannen verwachtingen werden niet verzilverd. Pop had door het pluizenwildernis  willen waden, maar die waren vooraf afgeschoren vanwege die aartjes en zaadjes die in haar ogen, oren, neus en vacht terecht zouden kunnen komen en daar voor ongemak zorgen.

zondag 15 september 2024

OVERSTEKEND WILD

konijn

Het is warm en klef. Ondanks een daardoor trager tempo, volgt ze, net als overstekend wild, traditiegetrouw haar vaste route. Daar houden honden van.

zaterdag 14 september 2024

BEAUTY AND THE BEAST

zwanger

Na haar uitstapje verkiest Pop in eigen tuin de nestkuil. Ooit is Katur ermee begonnen, heeft Skip 'm vervolmaakt en Pop 'm in gebruik genomen. 

Was het uitstapje een afspraakje? Zou Pop een rekel (mannetjesvos) hebben ontmoet en doet ze nu alsof ze (schijn)zwanger is? Natuurlijk kan dat niet, maar ik zie de 12 schattige vossenhondenpups zo voor me. Of interpreteert ze door zich in het hol te verschansen dat ze niet was weggerend voor de landende luchtballonnen, maar dat ze inderdaad een 'beest' heeft zien verdwijnen in een hol? 

samen uit en thuis

vrijdag 13 september 2024

SAMEN UIT, SAMEN THUIS

 vluchtelingen

Avond. Zo stond ze nog mooi te wezen en zo was ze weg. De tracker stond niet op live en al snel was Pop van de radar verdwenen. Het laatste dat we van haar zagen was het gehaast oversteken naar het u-veld in het hondenbos. Het laatste dat we hoorden was een yip. Het contact was verloren. De baas moest naar open gebied waar de ontvanger een satellietsignaal kon oppikken. 

Intussen landden twee van dichtbij imposante luchtballonnen en namen meerdere honden van schrik de benen door het lawaai van de sturende branders. Pop was voortvluchtig vanwege iets in de pan, volgens een op haar vluchteling wachtende wandelaarster met humor. Na wat digitaal gedoe is er weer mobiel bereik. 

Pop bevindt zich 90 meter verderop, qua afstand valt dat wel mee. Ze geeft geen kik. Is ze gevangen in de stekelige lianen? In T-shirt met korte mouw en shorts baant de baas met gevaar voor eigen leven zich een weg door metershoog braambos. Dat viel tegen. De benen en armen vol schrammen, maar Pop wordt gered. Op de terechte vraag 'Had je niet kunnen woefen waar je zat?' kijkt Pop onnozel. 

Weer op het rechte pas moppert de baas waarom ze niet antwoordt op ons roepen. Wandelaars die getreuzeld hadden voor een goede afloop van alle verdwenen honden komisch: 'Natuurlijk kan ze niet blaffen, dan is het beest - er zit daar vast een beest - ook gewaarschuwd.' Gelukkig kunnen we er allemaal om lachen, want alle honden zijn terecht. Samen uit, samen thuis.

donderdag 12 september 2024

STRAALJAGER

 

Zware bewolking hangt dreigend boven ons. Het is klam. Ik voel me net een afdruiprekje. Hoe moet Pop zich dan wel niet met die dikke bontjas aan voelen? Sinds het middaguur ben ik bij haar in de tuin, hopend op een zuchtje wind. Net als ik even binnen ben, raast er een straaljager zo laag over dat we een raketaanval vrezen. Oorverdovender dan ooit tevoren en alles wat los staat rammelt en rinkelt in de overtreffende trap. Pop rent in lage ineengedoken houding en met de staart tussen de poten onthutst naar binnen, naar haar veilige plek. 


Het zijn onzekere tijden. Op de website van defensie vind ik geen oefeningen in de buurt. Ik zet de tv aan. Heel kort, enkele minuten, valt er op de lichtkrant op RTL Z te lezen dat er een dreigingsniveau genaamd Charlie is. Het zweet breekt me uit - niet dat ik er wakker van lig - maar net als menigeen denk je op zulke momenten stiekem: je weet maar nooit. Ik zap langs andere zenders en terug bij RTL Z is de melding verdwenen. Om onnodige paniek te voorkomen?

Pop herstelt op haar veilige plek en na een half uurtje durft ze weer de tuin in. Zich veilig wanend onder de miscanthus houdt ze de nu zwarte lucht nauwlettend in de gaten. Ik durf haar niet meer alleen te laten - voor je het weet wordt het traumatisch. Tegen zessen gaan we samen naar binnen. Het Journaal besteedt er geen aandacht aan. Ook de NAVO geeft (ook later) geen precieze details vrij.

woensdag 11 september 2024

VERZAKKINGEN

natte voeten

Pop houdt normaliter niet van natte voeten

verzakkingen

Onze waarschuwing dat ze weg zou zakken in het rulle zand dat split ook niet bij elkaar kon houden, sloeg ze in de wind. De hitte was om te pootjebaden, er dreef een begerige stok in het water voor het grijpen en niet altijd het braafste meisje van de klas zijn, moet op zijn tijd.

dinsdag 10 september 2024

TUSSEN LICHT EN DONKER

 straatlantaarns

Klamme hitte voor een weersomslag. Het bleek de laatste pufmiddag voor een regenachtige temperatuurdaling. Wanneer Pop en ik in de schaduw van de schemer eindelijk een blokje om kunnen, floepen de straatlantaarns op de terugweg al aan. Het is 20.00 uur en de koude rillingen lopen over mijn rug: de onvermijdelijk herfst is in aantocht.

Je bent van harte welkom op

maandag 9 september 2024

OPENBAAR KUNSTGEBIT

 openbaar kunstbezit

Pop zogenaamd: wat is dat? 
Moi: Gatver, het lijkt wel een kunstgebitje. Hoe komt ze daar nou aan?

openbaar kunstbezit

Heeft een vogel dat opgepikt en in Pops tuin laten vallen? Pop: Haha vrouwtje is erin getrapt. Ik zoek naar wegwerphandschoenen en pak uiteindelijk een schepje in de schuur.

openbaar kunstbezit

Het blijkt gelukkig het restant van een kauwspiraal te zijn waar Pop, speciaal in gebitsvorm fijngekauwd, deze stunt mee uithaalt.

zondag 8 september 2024

Wat moeten we ons hier nu bij voorstellen?

wat stelt het voor Brammetje

Zonder onderschrift. Pops snoet zeg alles. Maar wat?

zaterdag 7 september 2024

HET TIJ GEKEERD

 

Het tij is gekeerd. Maanden bezetten de uitgedijde moerasvijvers het gebied. Nu trekt het water zich traag terug.

swamp

Volgens de baas is het pad nog steeds gevaarlijk, onberekenbaar en onbegaanbaar.
Pop zou dat geen probleem vinden om af te glijden. Het is klam en een bad verfrist.

swamp

Pop heeft zin in een avontuurtje: het kan best! Kom op, baasje!

kluifjes

Op enkele centimeters breedte trotseert het lichtgewichtje het enige overgeschoten knelpunt .

expeditie

Het drijfzand wil bezit nemen van de baas die er wijs voor kiest om het hogerop te zoeken

het tij gekeerd

Moeras verras me: door het achtergebleven kroos lijkt het of Pop op water kan lopen. 

kluifje

Terwijl de baas nog over het modderige pad sliddert, wacht Pop met groene sokjes lichtelijk ongeduldig.

vrijdag 6 september 2024

BONBONNIƈRE

bonbons

Ik dacht toen ik Pop vroeg om op dit monumentale bouwsel te springen aan een gedenkwaardige standbeeldpose als foto. Pop had daar zo haar eigen creatieve gedachte over en beeldde een bonbondoosje uit. 

Je bent van harte welkom op

donderdag 5 september 2024

KOMPAS

frankrijk

Zondag in het Zuiden. In onontgonnen gebied is het handig om de brede paden te volgen en in vakken te lopen. Zo onthoud je het gemakkelijkst de weg terug. Het was saai. De smallere paadjes lonkten: we pionierden en kwamen terecht bij zonnebloemvelden die reikten tot aan de Franse horizon. Een uitweg leidde naar verborgen bijenkasten. Toch maar niet. Onbezonnen draaiden we cirkels en raakten we vreemd genoeg verder van de parkeerplaats hadden we het idee. Afgedwaald.


Pop trok naar het Zuiden: daar had ze zojuist een hondje van haar gading als een stipje zien verdwijnen. Dwars door de zonnebloemen en aan bijen de weg vragen? Haar inbreng konden we niet serieus nemen.  

W. maakte gebruik van een navigatie app die ons nog verder van huis wilde sturen: we zouden van de routekaart afvallen. Ik wilde niet wijs uit de hoek komen, maar was je op de zon en het tijdstip van de dag richten niet een beproefde methode als kompas? We moesten oostwaarts en op het geluid van gemotoriseerd verkeer af en het onbekende gebied dat we hadden moeten kennen als het in de buurt van de parkeerplaats was, achter ons laten. 

De zon begon te branden en voor Pop in haar dikke bontjas was het noodzakelijk om door schaduwrijk gebied de kortst mogelijke weg te vinden. Gezond boerenverstand won het van digitalisering. Dat kwam overigens, bleek later, doordat de app niet was bijgewerkt. We kozen een zijweg tussen schaduwrijke loofbossen iets verderop en na een paar honderd meter zagen we herkenningspunten. Op nog geen tien minuten, inmiddels sjokken, wachtte de auto met flessenwater en airco.

woensdag 4 september 2024

CANADAMEER

 friesland

Friesland lijkt deze zomer de meest favoriete binnenlandse bestemming. Terugkomers roemen de rust (knap met zoveel vakantiegangers) en het pastorale landschap waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Wij zijn al jaren van plan om het Canadameer - de hartvormige spartelvijver - te bezoeken.

canada lake

Het wil er maar niet van komen. Er zijn allerlei beren op de weg. En of Pop de lange autorit ervoor over heeft? Afgelopen zondag liepen we in een natuurgebied in ontwikkeling, net binnen onze gemeentegrenzen. Een iets langgerekter hart en Canada is dichterbij dan we dachten. Helaas voor Pop en hondgenoten, is het vanwege de kwetsbaarheid (nog) omheind.

dinsdag 3 september 2024

IT'S ME

zusje

Bij tropische temperaturen kun je je het best rustig houden

kijk mij nou

Wat moet je in je eentje?

 kijk mij nou

Je maakt vriendjes met je spiegelbeeld, dan heb je een zusje erbij

Je bent van harte welkom op

maandag 2 september 2024

AKKER

 hond

Van een veld vol uitgepierde prei tot een maisdoolhof en alle groenten daartussen in. De anders groen(t)e vlakte is nu kaal. De wortelen zijn gerooid. De wind heeft vrij spel en doet stof opwaaien. 

kale vlakte

Wij hadden verwacht dat Pop het wel leuk zou vinden om er nu overheen te rennen in plaats van om de ik-weet-niet-hoeveel-hectares heen lopen.

mohren

Echter Pop vindt de groenstrook die de vlakte langs het wandelpad omheind veel interessanter. Bovendien is het ook zo vroeg in de ochtend al warm. Als we haar telkens langdurig zien snuffelen, weten we waarom. In de groenstrook hebben andere honden hun geurtje achtergelaten en op de door de zon verschroeide aarde resteren alleen wat ingedroogde vaal oranje wortels.

zondag 1 september 2024

MUIZENMEISJE

 muizenjacht

Voor Pop is de zomer van 2024 de zomer van de muis. Ze heeft de gehele tuin tot haar beschikking, behalve een omheind stuk van 6 x 3 mtr. Hier staan kwetsbare planten en nu bloeiende grassen waar Pop niet bij mag. Je snapt het al, hier hebben de muizen hun sanctuary. Uren is ze er tijdens de hitte zoet mee met ervoor liggen en met engelengeduld afwachten op dat ene moment dat zich ooit moet voordoen: een muis ontsnapt uit de 'kooi'.

muizenjacht

De herfst begint zich al een beetje aan te dienen. Bloemen en planten zijn over hun hoogtepunt heen. Pop heb ik beloofd dat het hek in het najaar wanneer de planten afgestorven zijn, verwijderd wordt. De hele zomer was ze tolerant, tot ze bemerkte dat er een klein stukje hek een beetje meegaf als ze er met haar voorpoten tegen duwde. Nu is het hek van de dam, dacht ik, maar op mijn 'nog even geduld hebben' ging ze weer braaf liggen. Hopelijk komen haar torenhoge verwachtingen (een kluwen van muizen) uit als ze in de 'kooi' mag. Mocht er al een muisje zijn, dan schiet dat meteen onder de houten vlonder. Pop vertel ik nu al dat we die niet gaan afbreken.