zaterdag 18 augustus 2012

KALMERENDE SIGNALEN

Het befaamde dunne boekje Kalmerende signalen van de Noorse Turid Rugaas: verplichte lectuur voor elke hondeigenaar. Ken je het niet (schande!) dan moet je het beslist aanschaffen en lezen: er gaat een wereld voor je open. Noorse Buhund Skip en Berger Blanc Suisse Payka demonstreren hoe het in zijn werk gaat.
Omdat Skip de dikke stok uit de vijver heeft gevist, claimt hij hem als de zijne. Een bijzonder mooi exemplaar om op te kluiven. Het is evident dat hij zich op zijn gemak voelt.
De stok is ook gewild door Payka, waardoor die voor Skip nog interessanter en een echt hebbeding wordt. Uitdagend toont hij hoe lekker je op de stok kan knagen. Payka blijft op geringe afstand. Net genoeg om niet in de comfortzone van Skip te geraken. Zo ervaart hij haar nabijheid niet als een bedreiging.

Payka kan het niet meer aanzien. Ze wil de stok ook hebben. Door met een lage houding inclusief platte oren richting  Skip te schuifelen en onderdanig te bedelen (zijn bek likken), probeert ze Skip gunstig te stemmen.
Skip is nog niet echt overtuigd van haar goede intenties. Wel mag Payka, omdat ze een goede vriendin is even aan zijn stok snuffelen. Skip blijft echter vooralsnog rechtmatige eigenaar van de stok.
Payka doet een stapje terug en gaapt (niet op de foto te zien). Ze beantwoorden elkaars korte ogenknip. Skip legt de stok naast zich neer terwijl hij wegkijkt van haar. Ze zijn overtuigd van elkaars goede bedoelingen. Payka wil de stok alleen ‘proeven’, misschien even ‘lenen’? Skip vindt het oké. Tot slot zijn eigen concluderende beslissing: met echte vrienden krijg je het nooit aan de stok en deel je graag.
www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak
mydogskipdoesthetrick.blogspot.com- playful dog entertrainment