maandag 16 november 2020

BLAFTEST

Menig mens is zich er niet bewust van zijn/haar comfortzone. De comfortzone is de situatie waarbinnen hond en mens* zich ontspannen en veilig voelen. 

 

1

Kinkt het je bekend in de oren? Je (aangelijnde) hond blaft tegen een passerende (aangelijnde) tegenvoeter. Dat kan om vele redenen* zijn. Elke reden behoeft een aangepaste oplossing. Soms maakt 'het waarom' niet zoveel uit en is het blaffen simpel op te lossen.

 

Blaft je aangelijnde hond tegen een andere aangelijnde hond? Test zijn comfortzone en vergroot de afstand net zolang, totdat het blaffen stopt; je hond voelt zich nu veilig. Bij menige hond ligt die afstand verder dan drie meter of de overkant van de straat. De oplossing is om dus meer ruimte te scheppen tussen de beide honden. Wanneer het blaffen stopt, voelt je hond zich veilig. 

 

Je kunt tijdens volgende wandelingen met babystapjes werken aan het verkleinen van de comfortzone. Hiervoor heb je de hulp van andere evenwichtige aangelijnde  honden en hun baasjes nodig.

 

* Bijvoorbeeld: angst, uit voorzorg, onveiligheid, waarschuwing, de lijn belet hem om zich beleefd te gedragen door de ander uit de weg te gaan, het (onbewust) ophitsende gedrag van de eigenaar die de lijn alvast strak spant en de hond al vermanend toespreekt voordat hij überhaupt begint met blaffen.

 

2

Onderweg tref je een kennis (met hond). Jullie proberen een praatje te maken dat wordt overstemd door geblaf. De hond wil je iets duidelijk maken. Het kan natuurlijk zijn dat hij ongeduldig is (het kletsen gaat van zijn wandeltijd af) of hij vindt dat de gesprekspartner te dichtbij staat en uit zijn bezorgdheid/jaloezie/onveiligheid hierover. Doe een stapje terug tot het blaffen stopt. Door afstand te nemen, geef je de hond letterlijk de ruimte.