zondag 27 december 2020

BEJAARDE BINKEN

Op-en-top kattenmensen gingen overstag toen hun vrienden een Border Collie namen. Pas op dat moment realiseerden ze zich hoe leuk het is om een hond om je heen te hebben. Het had ook een praktische reden: ze waren recent verhuisd naar een afgelegen boerderij. Hun keuze viel op een 'bokser' omdat die geroemd wordt om zijn aangeboren geschiktheid als bewaker. Een hond die zonder de minste aarzeling, bereid is om tot actie over te gaan als zijn baas, huis of erf verdedigd dienen te worden.

Ze kwamen veel bij elkaar over de vloer: uit pure noodzaak moesten de beide reuen wel vriendjes worden. De eerste twee jaren was alles pais en vree tussen hen. De honden speelden samen, deelden kluiven en haalden kattenkwaad uit. Totdat een smeulend conflict tot onenigheid leidde. Waren het opspelende hormonen? Het resultaat was dat de honden elkaar niet meer konden luchten of zien. Telkens was het spitsroeden lopen en afwachten hoe en wanneer de heren elkaar weer in de haren zouden vliegen. Heel vervelend, want de frequentie van de ontmoetingen tussen vrienden kwam daardoor op een wel heel laag pitje te staan.

Op een onverwachte dag een decennium later troffen ze elkaar spontaan in het bos. Geschrokken riepen ze beiden te laat hun loslopende honden terug. Maar de inmiddels bedaarde bejaarden deden het voorkomen of er nooit iets onverkwikkelijks tussen hen was gebeurd. Een voorzichtige snuffel, een kwispel, een lik. Ongetwijfeld viel het hen op dat ze zich allebei verzoend hadden met het feit dat hun mannelijkheid tanende was. Beide heren sleten hun oude dag nog dikwijls in elkaars gezelschap en hun bazen pakten de versleten draad van hun vrindschap net zo moeiteloos op als de twee oudjes.