zaterdag 29 juni 2024

MAG IK DAN BIJ JOU?

 kluifje

Met die broeierigheid weet je bijna niet meer waar je je moet ophouden. Pop wisselt constant tussen huis en tuin: van koude stenen vloer, naar zonnige tuin, naar onder een plant. 

kluifje

Pup heeft geen last van de zon.

en jij bij mij

Pop heeft veel steun aan de immer stoïcijnse Pup, zeker nu haar vriendje op vakantie is. Mag ik dan bij jou?

fijne plek

Pop zoekt een plekje voor hen beiden

pup en pop

Pup in de zon, Pop in de schaduw langs de hete stenen muur

gedachtenwisseling

Hun gedachtewisseling eindigt met ...



... als je het zo bekijkt  ...


 en Pop zoekt de koelte binnen weer op

vrijdag 28 juni 2024

RUSTMOMENTEN INBOUWEN

 terrastraining

Wist je dat heet weer uitstekend is om te onthaasten? En dat het behulpzaam is bij het leren rusten op een bepaalde plek? Voor eigenaar en hond is het fijn om tijdens de wandeling rustmomenten in te bouwen. Het hoeft niet constant actie te zijn. 


Ga op een prettige ongestoorde plek op een bankje of muurtje zitten, op de bovenste trede van een trap of bordes voor een goed overzicht of ga samen in het gras liggen - dit kan je later uitbouwen naar meer drukte als hij daar in zijn leven vaker mee te maken gaat krijgen. Neem de tijd om de omgeving op te nemen: beeld, geur, geluid. Til je (niet zware) even hond op en draai langzaam in de rondte, zodat hij de omgeving op onze ooghoogte kan bekijken. Er gaat een wereld voor hem open. 


Loom als jullie zijn gun je je vanzelf een pufpauze. Wanneer de hond opstaat en zich strekt, of onrustig gaat worden, weet je dat het tijd is om op te stappen. Bij herhaling en gewenning hoef je bijna niet meer aan terrastraining te doen. Je hond vindt het primo om op de plaats rust te houden, te genieten van moois om hem heen of weet dat hij rustig kan slapen. Je zult merken dat mentale inspanning evenzo vermoeiend is als fysieke inspanning. Thuis zal je hond vrijwel meteen alle indrukken tijdens een dommel in dromenland verwerken.

donderdag 27 juni 2024

JUNGLETOCHT

 tropisch

Hallo hittegolf, waar kunnen we de hond nog uitlaten? De aanhoudende regen noopte gemeenten en 'landschapsbeheerders' snoeien en maaien achterwege te laten. Het hete asfalt en beton branden de voetzolen en zonder briesje gaat je hond in de bebouwde kom zomaar smelten. Al die factoren zijn ook nog eens teken en muggen goedgezind. Door de smalle met bramenlianen overwoekerde paadjes kun je je alleen met een kapmes een weg banen. Om de brandende zon geen kans te geven, kunnen we niet anders dan kiezen voor een brede-paden-schaduwroute in de dichtstbijzijnde jungle; de wilde dieren op de koop toenemend. 

kluifje

Fris uit de auto gaat Pop vol goede moed met een best aardig tempo erin. De omgeving is vakantieachtig. Stilstaan is er echter niet bij. Zo gauw je stilstaat, wordt je geattaqueerd door muggen. Baasjes benen en Pops lieve koppie zijn bij bloedzuigers favoriet. De route halveren we sowieso.

kluifje

Op de terugweg nemen we het pad naar beneden, dat voelt als trapondersteuning en de wind in de rug. Want Pops dikke berenbontjas werkt isolerend, maar voelt ook als wij tijdens hitte een jas aan zouden trekken (probeer het maar eens). Bij de laatste bocht brengt de wateroverloop verkoeling.

jungletocht

Bijna bij de auto

woensdag 26 juni 2024

VAN PLU NAAR PARASOL

 warm

Du moment is het vertier een mier

De paraplu is ingeruild voor de parasol. Het is belachelijk warm (32 graden). Gelukkig hebben we een grote tuin waar Pop zelf haar favoriete plekjes kan uitzoeken. Het driehoekje dicht bij het huis vindt Pop een mandje. Het ligt veelal in de schaduw en zo niet dan staat er een parasolletje. Hoe luxe en gezellig wil je het als hond hebben.


zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

dinsdag 25 juni 2024

PARKZICHT

 

29, 29, 29, 31, 27. Hittegolfgetallen. We volgen de schaduwroute in eigen omgeving. Met zicht op het park negeert Pop het vaste trainingskonijn volledig, dan hoeft ze er ook niets mee. Het konijn snapt haar (non)beweegredenen dat er vanwege de warmte geen actie komt en blijft zitten waar het zit. We kuieren naar de burcht waarvan we weten dat het konijn er woont. Niemand thuis natuurlijk. Dat bleek juist de bedoeling van Pop. Als het konijn thuis is, wacht ze geduldig tot er open wordt gedaan. Bij afwezigheid schuifelt ze de 'oprijlaan' op waar het hoge gras en de donkere grond haar beschermen tegen de felle zon. Daar hijgt ze lange tijd uit tot ik het konijn achter me op het gras zie zitten: het konijn wil naar huis, koel onder de grond. Ik zeg dat tegen Pop. Pop staat op, loopt achteruit en draait zich om naar het konijn. Zelfs voor zuchten is het te warm. Ik ontwar de lange lijn en voordat we weg zijn, hupt het konijn langs Pop haar oprijlaan op.

konijn

Deze foto maakte ik in een ander park en is heel toepasselijk bij bovenstaand verslag.

maandag 24 juni 2024

A DAY IN THE PARK

 parkpop

Insecten zijn momenteel zo bloeddorstig en gebrand om te prikken dat Pop zelfs slachtoffer wordt en wat zuigen ze zich in no tempo vol! Brandende zon, torenhoog gras (grasaren!), het lage jonge eikenloof barst van de teken en in de bossen (ook die zonder stroompjes en poelen) stikt het van de muggen. Waar kun je nog redelijk veilig met je hond lopen? We vonden dit ruim opgezette fluitende-vogels-park met asfaltweg op een steenworp afstand van onze woonplaats.




zondag 23 juni 2024

GRILLIG

Tervuerense Herder

Het is op Luuds gezellige roosterfeestje ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag grillig weer. Wolken dreigen geregeld, maar de regen valt pas op de weg naar huis.

Sunni en Fiep

Fiep en Sunni ravotten tot ze niet meer kunnen ... en dat duurt heel lang

naughty

Rustmoment met Naughty en Sunni

Pop geniet

Pop vindt dat ze na de zonnige route naar het feest en het verjagen van de huiskat rust heeft verdiend. Ook is ze teleurgesteld dat grote zus Payka er niet meer bij is De aanwezige druktemakers, elkaars hartsvriendinnen, laten haar tot groot genoegen links liggen. 

zaterdag 22 juni 2024

DE ZOMER KOMT ERAAN

 de zomer nadert    

Bij het ochtendgloren vol verwachting op haar heuveltje de zon verwelkomen.

Je bent van harte welkom op

vrijdag 21 juni 2024

SNURKEN

 kluifje

Hoopvol zat Pop vanmorgen al vroeg buiten om de zon aan te bidden. De zon liet zich niet zien, of eigenlijk was de zon er, maar een dik wolkendek had haar ingepakt. Met de miezer erbij hield Pop het voor gezien. Het werd weer winters gesnurk op de bank.


Lekker lui bankhangen

donderdag 20 juni 2024

OP DE ACHTERBANK

kattenbak

Van de ene op de andere dag is het zonnig, warm en droog. We wachten op de baas die in de laadruimte, bagagebak, achterbak, of nog een alternatief woord, de kattenbak aan het rommelen is. Pop hangt als een volwaardige Jordanese over de leuning van de achterbank om te volgen wat de baas aan het doen is en om optimaal te genieten van het verkoelende briesje dat de auto in waait.

kattenbak

woensdag 19 juni 2024

BOZE WOLKEN

 kluifje

Zijn de boze wolken echt op hun retour, waardoor Pop aka Miss Sunshine eindelijk onbekommerd helemaal in de wolken kan genieten van haar zonovergoten steppe?

dinsdag 18 juni 2024

SPRONG

 reeën

Met een hond ontvlucht je elke dag de haast en herrie. We kunnen bosbaden iedereen aanbevelen. Nietsvermoedend volgen we bekende paden. We horen vogels kwetteren en het hoogste lied zingen. Halverwege drinkt Pop bij een regenpoel. Ondanks dat de wandeling in traag tempo verloopt, is het best zoel. Wij wachten op Pop en de baas is overrompeld bij het zien van een sprong, want zo heet een groep reeën hebben we gegoogeld. Het is veelvoorkomend wild hier in de omtrek en toch zie je ze weinig.

De kastanjebruine lijven dicht tegen elkaar voor optimaal contact, blijken ze geruisloos al een tijdje evenwijdig met ons mee te stappen. Wij op het pad, zij tussen het opgeschoten loof van jonge eikentwijgen. Pop stopt met drinken, ze boezemen ontzag in: ze zijn groot en met meer. Als bevroren staat ze oog in oog, wachtend tot de sprong verder trekt. Willen ze dat of is de regenpoel ook hun doel? Een oase waar ze laven?

Bedachtzaam vervolgen we het pad. De sprong begeleidt ons nog een hectometer en slaat dan rechtsaf dieper het bos in. Ik vermoed dat ze gewoon nieuwsgierig naar ons waren. Pop zucht hoorbaar van opluchting als de afstand groot genoeg is tussen hen en ons: we hebben het gered. Wij slaan linksaf en Pop mag een roefie doen - door aanmoediging 'ennnn rrrrroefie' een sprintje trekken.

maandag 17 juni 2024

WEL OF NIET VERHUIZEN?

 

Pop loopt het erf op van een landhuis in het buitengebied


'Zou je hier wel willen wonen, Pop?'


Jaaa!


'Als we hier naartoe verhuizen, moet je wel 24/7 waken!' Dat is Pop te veel werk.

zondag 16 juni 2024

MEELOPERS

 joggen

Deze joggers hebben het juiste tempo erin voor meelopers.

joggen

Pony's in het weiland galopperen met ze mee tot het prikkeldraad.

joggen

Op het kiezelpad haakt Pop aan. En af.

hardlopers

 Het is veel comfortabele lopen op het smalle graskantje langs de verharde B-weg.

DIP DYE

 

Van klaagweer in één dag naar bloedje heet. Waarom is er nooit een geleidelijke overgang met oplopende temperaturen. Pop dipt haar verhitte lichaam in een meertje. Op zich is dat al bijzonder. Bij verkoelen hoort schijnbaar ook verkleuren. Pop draait na het waden en baden op de stinkende modderige oever in gefermenteerde drab. Hoe welkom was nu een regendouche die haar vacht schoonspoelt. Want zo zijn we van de regen in de drab terechtgekomen.





vrijdag 14 juni 2024

OP HALFZEVEN HANGEN

acht uur

Het is 8.00 uur en Pops ogen hangen nog op halfzeven: mogen we langer blijven liggen? Het regent buiten. Nadat wij zijn opgestaan, blijft zij lui op haar bedje hangen tot we bepakt en bezakt bij de voordeur staan voor de ochtendwandeling. Pop weet dat het nu droog is en huppelt de trap af.

Je bent van harte welkom op