vrijdag 28 juni 2024

RUSTMOMENTEN INBOUWEN

 terrastraining

Wist je dat heet weer uitstekend is om te onthaasten? En dat het behulpzaam is bij het leren rusten op een bepaalde plek? Voor eigenaar en hond is het fijn om tijdens de wandeling rustmomenten in te bouwen. Het hoeft niet constant actie te zijn. 


Ga op een prettige ongestoorde plek op een bankje of muurtje zitten, op de bovenste trede van een trap of bordes voor een goed overzicht of ga samen in het gras liggen - dit kan je later uitbouwen naar meer drukte als hij daar in zijn leven vaker mee te maken gaat krijgen. Neem de tijd om de omgeving op te nemen: beeld, geur, geluid. Til je (niet zware) even hond op en draai langzaam in de rondte, zodat hij de omgeving op onze ooghoogte kan bekijken. Er gaat een wereld voor hem open. 


Loom als jullie zijn gun je je vanzelf een pufpauze. Wanneer de hond opstaat en zich strekt, of onrustig gaat worden, weet je dat het tijd is om op te stappen. Bij herhaling en gewenning hoef je bijna niet meer aan terrastraining te doen. Je hond vindt het primo om op de plaats rust te houden, te genieten van moois om hem heen of weet dat hij rustig kan slapen. Je zult merken dat mentale inspanning evenzo vermoeiend is als fysieke inspanning. Thuis zal je hond vrijwel meteen alle indrukken tijdens een dommel in dromenland verwerken.