zaterdag 31 augustus 2024

SPOOKY

 positive thoughts

We slapen beneden, althans we proberen te slapen. Pop hoort getrippel is mijn vermoeden. Ik hoor het niet, wat ik wel hoor zijn windwervelingen en lucht verplaatsingen, een wiegende piepende kelderdeur. In de gang kijkt Pop als bevroren voor zich uit. Dat houdt ze zo best een tijdje vol tot ze pootje voor pootje terugdeinst en grote ogen opzet en tuurt naar? Die grote ogen zie ik niet, dat weet ik gewoon. Ze acteert zoals paranormale katten kunnen doen. Kind of spooky: is er een nachtelijke bezoeker en wie is dat dan? Huiver. Positieve gedachten houden. Denk om en maak er iets wonderbaarlijks van. Nee, geen engelbewaarder, dan blijft dat liedje je als een oorwurm de hele nacht wakker houden. Ik haal een (troostend) gedicht aan dat vaker op Facebook staat bij een overleden hond. Schrijver onbekend.

I wake up in the middle of the night

I hear your paws tapping on the floor

But all I shall find is an empty basket

Because you are no longer with me

Did de ferryman forget you?

Are you still here?

Then I realize this is the way of a loved one once so close

telling me that he always walks beside me

Je bent van harte welkom op

vrijdag 30 augustus 2024

HONDENFIETSMAND

 buddyrider

Het ultieme ongemotoriseerde hondenvervoer is nog niet uitgevonden. Te groot of te klein, of minder comfortabel voor de hond. Deze vinding had ik nog nooit voorbij zien fietsen (overigens wel een hond in een reguliere fietstas) tot vorige week. De 'boerenfox' zat kaarsrecht met geïnteresseerde kop naar voren (flapperende oren in de wind) in het zijmandje. Hij kon zo alles vooruitkijken en alles mee wat op hen af kwam meebeleven. Deze hond vond dat heel prettig, dat zag je. Uiteraard zat er gerieflijke bekleding in, maar die had de baas samen met de hond mee naar binnen genomen. Baas en hond waren de shop al binnen, voordat ik kon vragen voor een foto.

donderdag 29 augustus 2024

DE OVERSTAP

 verstrikt in de lijn

Van kleins af aan uitgevoerd door Pop en nog nooit beschreven: de overstap. Pop bedacht een oplossing om niet in de lange lijn verstrikt te raken. Iets wat elke aangelijnde hond regelmatig gebeurd. Pop loopt zelden aan de lijn, maar als dan weet ze behendig en elegant over en uit de lange lijn te stappen die, doordat ik niet oplette, achter een voorpoot beland. Ik hoef me daar niet mee te bemoeien. Op die excellente methode berust beslist poppyright. 

naturel

woensdag 28 augustus 2024

OREN OM TE HOREN

 

Pop steekt haar snuit in de uitgang van een verticale konijnenpijp. Wij zien gespitste oren, Pop snuift, en de konijnen stuiten van binnenuit op een (door de smalte gemuilkorfde) snuit. Hoe zien de bonte bewoners dat?

dinsdag 27 augustus 2024

POTENBREKERS

 trickywaves

De vorige keer hadden de golven haar verrast en haar lijf doen schommelen

potenbrekers

Nu staan haar poten stevig verankerd in het zand tussen de glibberige keien

echo

Pop verwacht weer haar echo te horen na haar testblaf.

echo

De plezierjachtjes vormen te weinig wand om het geluid te weerkaatsen

geen echo

Geen echo, hoe kan dat nou? Pop vindt het flauw.

Je zou zweren dat ze vloekte, toen ze terug naar de groene oever klauterde zonder te slippen:

echo

Teleurgesteld: geen antwoord gekregen op mijn blaf, heb ik daar nou bijna mijn poten voor gebroken?

maandag 26 augustus 2024

TUSSEN DE KATTENSTAARTEN

 plant

De natuur is omgekleurd van geel naar Paars. Deze natuurtrend zal in het najaar worden opgevolgd door rood. De weinige heide is een glooiende purperen bloemetjesdeken. Langs de oever groeien uitbundig kattenstaarten. Pop denkt er het hare van: als hier alle kattenstaarten zijn, waar is dan hun lijf?

zondag 25 augustus 2024

SYNCHROON PLASSEN

 honden

Al van een afstandje vonden ze elkaars contouren oké: zelfde postuur en een ontspannen houding. Maylo, een maatje kleiner dan Pop, krulstaart, vlekken, koddige kop. Beiden zetten een blij spelgezicht op nadat ze elkaar besnuffeld hebben. Hun spel heeft een patroon: gedraai, een hops en synchroon een plasje op elkaars plasje doen. Wij hadden meer verwacht, zij vonden de nieuwe vinding geweldig leuk.

pop en maylo

zaterdag 24 augustus 2024

DONKERE WOLKEN

 omineus

Zwaar weer op komst. De weersite veranderen per minuut de voorspelling door de aanwakkerende wind. De wild fladderende yogabroek en top worden bijna van het lijf gerukt, Pops vacht wordt doorgeblazen. Welkome verkoeling. Het droge uurtje dat we door de voorspelling toen we van huis gingen, dachten te hebben, vertrouwen we niet meer. De lucht wordt steeds donkerder, dreigend zelfs. We gaan automatisch snelwandelen. Wanneer we de autodeur dichttrekken, barst het los. Wie vaak buiten is, leert het weer en de natuur lezen.

dreigend

vrijdag 23 augustus 2024

HOOG GRAS


Nog nooit was een seizoen zo groen. Er wordt weinig gemaaid in de natuur- en hondenuitlaatgebieden. Niet fijn want je schoenen vangen zaad en je blijft zaadjes en aren uit de hondenvacht plukken.  Excuus van de verantwoordelijken: door de vele regen staat het al snel weer zo hoog, dat is niet bij te houden - uh, dat werkt in de eigen tuin toch ook?


De loonwerkers hebben wel regelmatig gemaaid en meer gras voor de keuterboeren binnengehaald dan ooit tevoren. Je zou verwachten dat veldleeuwerik en fazant in het natuurgebied dan hun op-de-grond-nest zouden bouwen. Niets is minder waar. Juist in de wei waar koeien tevreden herkauwen en stroken 'niemandsland' vliegen de jongen van fazanten en veldleeuwerikken op. Te gemakkelijk, geen uitdaging, aldus Pop.

donderdag 22 augustus 2024

SALTY DOG

 salty dog,

Terwijl het pleziervaartuigje met de naam Salty Dog kabbelend voorbij vaart, vist Pop naar scholenvisjes in een saai non-kleurig greige.

vissen

Hengelen en harken met het pootje onder en op het watervlak haalt niets uit. Ze verliest daarom al gauw de interesse. 

hengelen

woensdag 21 augustus 2024

KROONPRINS ZUKO

 avatar keesje 3 jr

De twee elkaar onbekende spitsoren zien elkaar al van ver en het is meteen raak. Liefde op afstand is liefde op het eerste gezicht. Zelden zagen we dat er zo weinig voor nodig was om onze prinsessa in vuur en vlam te zetten. Ze zijn helemaal elkaars type. Kroonprins Zuko is een bekwame vuurmeester en verbannen kroonprins uit de animatieserie Avatar: the last airbender. Geen wonder dat het aangewakkerde vuurtje uitmondt in om en om charmant uitdagen en op gelijkwaardige manier een soort paso doble uitvoeren.

dinsdag 20 augustus 2024

DUIK IN DE STRUIK

 geen duik in het water

Bij het aanbreken van de dag is het al zo warm dat we verwachten dat het water voor Pop lonkt, ondanks dat ze geen water gewend is. Pop neemt de route naar de rivier, houdt halverwege halt en duikt in de struik die onderzocht moet worden. Een wandeling met haar is nooit saai.

maandag 19 augustus 2024

Collector's item

skip, kluifje, skipkluifjes, bogamo boekenoutlet,

Skip de Noorse Buhund was bij leven een beroemde hond. Door zijn reportages voor het tijdschrift  Hondenmanieren, Buhund in Beeld reeks, zijn dagelijkse blog en liveoptredens. Alle negen boeken die ik over hem (en later zijn complices) schreef, zijn uitverkocht. De tip dat een tweedehonds Skipboek de prijs heeft van een collector's item kwam van een op Marktplaats struinende Baas B. Skip, de bescheiden love-peace-and-happinesshond, zou het fantastisch hebben gevonden.

Je bent van harte welkom op

zondag 18 augustus 2024

ZWART GAT

Verlaten dassen- (onbekend in dit gebied) of vossenhol? 

Baas B en Wim wandelen met de boefjes buiten de bebouwde kom. Ze dan nog braaf. Bij een open terrein met rolling hills in het midden, krijgen Cooper en Pop lucht van iets. Normaal is Pop de leading lady, maar deze keer neemt Cooper het initiatief. Roepen is zinloos. Als het schuin overgestoken duo (ze blijven net als de rebellenbende gelukkig bij elkaar) uit het zicht is verdwenen, schakelen de baasjes over op live tracking. 

Baas B en Wim splitsen zich in de door Tractive aangegeven driehoekige beboste punt op. Tractive meldt dat Pops batterij bijna leeg is. Wim dringt het kreupelhout binnen. Hij ziet net voordat de batterij ermee ophoudt Pops witte pluim voor een megagrote donkere ingang. Maar geen Cooper. Pop laat zich aanlijnen en Wim belt Baas B die meldt dat hij geen signaal ontvangt. 'Maar Cooper is vast bij Pop', meldt hij manhaftig. Roepen, roepen, roepen in het stille bos. Geen geluid, geen respons.

Baas B wandelt naar Wim en Pop toe, overtuigd dat Cooper daar ook is. Uit het zwart gat komt geen enkel geluid. Pas wanneer Wim en Pop weglopen uit het voortuintje van de ingang komt Cooper, donker door de zwarte aarde, te voorschijn uit het, jawel hoor, zwarte gat. Waarom had hij niet geblaft? Hij schudt zich voldaan. Pop is voor het eerst onder de indruk van Coopers actie. Hij had geen aansporing nodig gehad om in het zwart gat te verdwijnen. Voor Cooper is dit een aangeboren talent, zijn metier: Jack Russells zijn gefokt voor de jacht op vossen en dassen en om onder de grond wild uit hun hol te lokken. 

Gelukkig was het hol of verlaten of was de bewoner (wat dat ook voor dier moge zijn) niet thuis. Als er al een huidige bewoner was, zat die waarschijnlijk op een afstandje in zijn harige vuistje te lachen. Na tweeduizend stappen en een plons en een dip in een door regen ontstaan meertje lag het duo als lammetjes op de achterbank van de auto.

zaterdag 17 augustus 2024

POESPAS

 

Het laatste veld verruilt Pop voor het beschaduwde trottoir. We zijn vroeg van huis gegaan om de hitte voor te zijn, maar Pop werd het zonder haar isolerende ondervacht algauw te heet onder de voeten. Er komt een zwart poesje op ons pad. Ik heb het 40 meter verderop al gezien. Het poesje heeft Pop en mij ook gezien. Pop is nog bezig met links en rechts kijken om veilig over te steken.


Het zwarte poesje gaat zitten en zwiept vriendelijk met de staart zoals honden kunnen doen. Is dat een gunstig teken? Poezen - zo heb ik begrepen - bedoelen daarmee dat ze met rust gelaten willen worden. Ze wacht ons dus niet op, maar verspert alvast de doorgang, zodat we een andere route nemen en haar niet lastig vallen.


Heel verwarrend voor een hond dat kattengedrag. Pop is vastberaden om te gaan kijken hoe dat nou zit en hangt in de riem. Het zwarte poesje wijkt uit naar een voortuin. Het is drukkend warm en Pop verliest haar interesse: wat een onnodige poespas!

vrijdag 16 augustus 2024

SAMEN OP HET MATJE

 op het matje geroepen

Pop en Cooper eensgezind op het matje en we hadden ze geeneens geroepen.

Je bent van harte welkom op

donderdag 15 augustus 2024

ECHO BINNENSCHIP

 

Een langsvarend binnenschip op de rivier kaatst Pops blaf terug. Pop test of het de hare is.

Ze blaft drie keer. De echo herhaalt het. Ze blaft tweemaal en weer herhaalt de echo het. Pop blaft eenmaal. En ja hoor.


Knap dat ze dat zelf zo uitdenkt en test. De uitkomst bevestigt wat ze al dacht: het is mijn blaf.


Nog een blaf voor de zekerheid dan. Het binnenschip is voorbij gevaren en de echo verdwenen. Asjemenou. Ik leg Pop uit hoe het zit. Zij: ik dacht al.

Je bent van harte welkom op

woensdag 14 augustus 2024

DROMENVANGER

 hond op de bank

Bijkomen van hittedagen. Pop doet een hazenslaapje op de bank. Haar achterhand ligt ontspannen, met de voorpoten rent ze in haar dromen. Oepsie, verstoort het klikgeluid van mijn phone nu haar dromen?

Je bent van harte welkom op

dinsdag 13 augustus 2024

PIEP ZEI DE MUIS

 schuurtje

Piep zei de muis in het achterhuis. Pop en Cooper horen het allebei.

in het achterhuis

Pop denkt te weten waar-ie zit, Cooper betwijfelt dat

muizen in de schuur

want de muis zit waar hij staat. Maar de muis heeft allang een veilig heenkomen gezocht.

maandag 12 augustus 2024

IK KOM ERAAN

 hond komt als geroepenhond komt als geroepen

Terug van het water in een sprintje de heuvel op. Ik ben er! Er was geeneens geroepen.

zondag 11 augustus 2024

ZOEK DE VERSCHILLEN

 hondenoppas

Is het nodig om erbij vertellen dat oppashondje Cooper dol is op ons gazon?

dogsitter

zaterdag 10 augustus 2024

WOORD VERSUS WOEFWAF

woord vs woef

We begrijpen elkaar. En mocht dat eens niet zo zijn dan laat Pop dat - indien ze de boodschap echt belangrijk vindt - via een woefwaf in allerlei toonaarden en geluidsterktes horen. Haar houding is daarbij de allesbepalende factor. 
Deze zeldzame keer begrijp ik niet wat ze wil. Ze zet haar wat-een-onbenulblik op. Wanneer ik haar doorgaans wel snap plus haar vraag kan honoreren, maakt ze een luchtsprongetje van blijdschap. 

woefwaf

vrijdag 9 augustus 2024

SPREEUWENWOLK

 

Ondanks alle maatregelen - kippengaas tussen de takken en anti-flatsj op het dak, zoekt een  merelmoeder in de dop precies deze honingboom uit voor haar nest: tjilp tjilp apen de hongerige babybekkies mussen na. Het irriteert Pop vooral dat ze er geen invloed op heeft. Voor de kauw op het dak is dit het ideale plekje om de omgeving te overzien. Waar ze geen rekening mee hebben gehouden is de aldaar woonachtige vogelhond die hierdoor hoge verwachtingen heeft. De jasmijnstruik is favoriet bij een vlucht mussen en de zwerm van honderden balletspreeuwen cirkelt al dagen in de meest mooie vormen boven onze tuin op zoek naar een gezamenlijke slaapplaats. Zouden we bijna de koerende duif vergeten die ons in slaap wiegt en heel vroeg in de ochtend wekt. Spannende tijden.

Je bent van harte welkom op