zondag 18 augustus 2024

ZWART GAT

Verlaten dassen- (onbekend in dit gebied) of vossenhol? 

Baas B en Wim wandelen met de boefjes buiten de bebouwde kom. Ze dan nog braaf. Bij een open terrein met rolling hills in het midden, krijgen Cooper en Pop lucht van iets. Normaal is Pop de leading lady, maar deze keer neemt Cooper het initiatief. Roepen is zinloos. Als het schuin overgestoken duo (ze blijven net als de rebellenbende gelukkig bij elkaar) uit het zicht is verdwenen, schakelen de baasjes over op live tracking. 

Baas B en Wim splitsen zich in de door Tractive aangegeven driehoekige beboste punt op. Tractive meldt dat Pops batterij bijna leeg is. Wim dringt het kreupelhout binnen. Hij ziet net voordat de batterij ermee ophoudt Pops witte pluim voor een megagrote donkere ingang. Maar geen Cooper. Pop laat zich aanlijnen en Wim belt Baas B die meldt dat hij geen signaal ontvangt. 'Maar Cooper is vast bij Pop', meldt hij manhaftig. Roepen, roepen, roepen in het stille bos. Geen geluid, geen respons.

Baas B wandelt naar Wim en Pop toe, overtuigd dat Cooper daar ook is. Uit het zwart gat komt geen enkel geluid. Pas wanneer Wim en Pop weglopen uit het voortuintje van de ingang komt Cooper, donker door de zwarte aarde, te voorschijn uit het, jawel hoor, zwarte gat. Waarom had hij niet geblaft? Hij schudt zich voldaan. Pop is voor het eerst onder de indruk van Coopers actie. Hij had geen aansporing nodig gehad om in het zwart gat te verdwijnen. Voor Cooper is dit een aangeboren talent, zijn metier: Jack Russells zijn gefokt voor de jacht op vossen en dassen en om onder de grond wild uit hun hol te lokken. 

Gelukkig was het hol of verlaten of was de bewoner (wat dat ook voor dier moge zijn) niet thuis. Als er al een huidige bewoner was, zat die waarschijnlijk op een afstandje in zijn harige vuistje te lachen. Na tweeduizend stappen en een plons en een dip in een door regen ontstaan meertje lag het duo als lammetjes op de achterbank van de auto.