vrijdag 15 september 2017

JONES

Regen, regen, regen. Pop heeft een puike week: eerst Saartje, Tedje van S., toen buurhond Tedje en nu Jones op bezoek. Een uitkomst bij al die boze buien, maar deze keer blijft het de eerste helft droog. Jones of Jonesy zoals ik de aandoenlijke lieverd pleeg te noemen, en Pop hebben dezelfde speltactiek en kunnen uren rennen, rauzen, dollen, knuffelen, snuffelen, worstelen. Pop heeft aanvankelijk de upperhand, (waarschijnlijk omdat het haar grondgebied is). Maar in de tweede acte gunt zij de gasten de leiding. Een foto-impressie. 


Pop and Jones played the whole day long. An impression.


Blij dat jij er bent - sooo glad you're here


Uitnodiging - invitation


rennen - running


pssst, tegen niemand zeggen ... - have you heard about the bird


vrij worstelen - free wrestling


Spelbuiging - invitation to play the other way around


hallo! - hello!


Gekkie! - silly you!


Doe mij na - do as I do


Wat zullen we nou gaan uitspoken? - what are they up to?


Ik had het hetzelfde in gedachten als jij - that's what I thought!


in deze hoek zijn we nog niet geweest - and now for something completely different


Pauze in de schaduw


De lucht betrok en de twee gingen vrolijk verder op mijn kantoor, de dagkamer en de als hondenspeelkamer ingerichte wintertuin.


Outside it's pooring - inside it's comfy on the daybed


Geknuffeld en elkaar de oren gewassen - enough cuddles for a whole year


Zien we hier nu een verlichte (want los van de bank) Jones?
Completely zen.


Natuurlijk eindigt het met een hond aan je witte voeten.

Of course the day ends with a dog at your feet.


Je bent meer dan welkom op mijn website    

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak

 You're more than welcome on my website where lots of dog stuff's going on.



maandag 11 september 2017

TEEK CARE

tekenpreventie

Nieuws en feiten over ongewenste vreemdelingen

Teken vormen de laatste jaren een steeds groter wordend probleem. Hun aantal neemt jaarlijks toe en ze worden steeds vroeger gesignaleerd. Recent onderzoek toont dit aan. Men moet het hele jaar door alert zijn. Zelfs in de wintertijd, hun rustperiode, is nog 10% van de teken op zoek naar een gastheer.

Gevaren van de teek
Er zijn vele honderden tekensoorten die ziekten kunnen overdragen, drie ervan zijn de belangrijkste ziekteverwekkers bij honden. In Nederland komt de Ixodes ricinus (schapenteek) het meest voor. De Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme (borreliose) kan veroorzaken, wordt hoofdzakelijk overgebracht door deze schapenteek. Het zijn zogenaamde harde teken, je herkent ze door het schildje (scutum) over het achterlijf.
Symptomen na besmetting: koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, stram lopen door ontstekingen aan de gewrichten. In een later stadium kunnen organen (bijv. het zenuwstelsel) beschadigd worden.
Een ander soort teek, oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijke landen rondom de Middellandse zee, wordt sinds 2004 op diverse plaatsen in Nederland gevonden. Babesiose (piroplasmose) wordt veroorzaakt door parasieten, die door de teken Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus worden overgebracht Onderzoek door een team van de Faculteit Diergeneeskunde heeft uitgewezen dat deze twee zich hebben gevestigd in Nederland.
Symptomen na besmetting: ongewoon stil, koorts, donkere of rode urine en (bleke slijmvliezen door) hemolytische anemie: een ernstige vorm van bloedarmoede die ontstaat door een versterkte afbraak van rode bloedcellen. Zonder behandeling leidt deze ziekte in zeer korte tijd tot de dood.
Ehrlichiose (rickettsiose) wordt veroorzaakt door parasieten die in bepaalde witte bloedcellen leven en worden overgedragen door de Rhipicephalus sanguineus. Deze bruine hondenteek die van oorsprong niet in Nederland voorkomt, is de derde beduidende soort bij ons.
Acute verschijnselen: hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen, vermagering.

In het speeksel van de teek zit zowel een verdovende stof als een stof die de bloedstolling tegengaat. Hierdoor wordt de tekenbeet niet gevoeld, en kan de teek zich ongemerkt ergens neerzetten. Een teek kan enige dagen tot wel een week lang op dezelfde gastheer blijven. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans dat geïnfecteerde teken bacteriën kunnen overdragen. De eerste 24 uren is de kans op overdracht van ziekteverwekkers relatief klein, het geeft echter geen garantie. Noteer (wanneer opgemerkt) altijd datum en plaats als er teken bij jouw hond zijn gesignaleerd. Het is nuttige informatie voor als hij besmet is geraakt.
Om te testen of het om een besmette teek gaat bestaat er een testsetje. Te bestellen via: testdeteek. Actuele en correcte informatie over ziekten vind je op www.rivm.nl of bij de dierenarts.

Preventie
Uit proefwaarneming is gebleken dat 20-25% van de teken besmet is. Het is een goed plan om hiermee rekening te houden en een andere route te kiezen als je merkt dat de hond na een wandeling (in een bepaald jaargetijde) vol zit met teken. Raadpleeg de tekenradar. De meeste kans om gebeten te worden zijn honden die: hun behoefte in een struik doen, graag door het lage struikgewas, dicht gebladerte of hoge, ruige gras struinen, wandelen in vochtige gebieden zoals vennetjes omringd door varens, of uit empirisch onderzoek daar waar schaapskuddes grazen. Minder voor de hand liggend, maar ook in de eigen (schaduwrijke) tuin kunnen die takketeken aanwezig zijn. Teken sporen hun gastheer (mens en dier) op door het verhoogde koolzuurgehalte in uitgeblazen adem, lichaamswarmte, verspreiding van geuren, verandering van lichtinval of een combinatie ervan.
Blijf bij buitenactiviteiten zoveel mogelijk op (verharde) paden, daar is de kans op een tekenbeet het geringst.
Lange staarten die langs het groen strijken, kop en kwetsbare oren, kraag, dun behaarde liezen, en oksels zijn favoriete landingsplaatsen voor de onopvallende teek. Inspecteer de hond (en jezelf) voordat je thuis naar binnengaat; een meegelifte teek kan zich op een later tijdstip nog vastbijten! Wrijf met uw handen door de hondenvacht om te zien of er ongewenste verstekelingen kruipen; een lichte vacht is hier in het voordeel.

Behandel de hond indien nodig (denk: buitenlandse vakantie) met een anti-tekenmiddel. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar. Laat je bij aankoop gratis adviseren door de dierenarts of paraveterinair en volg de instructies op de bijsluiter nauwkeurig. Er zijn (terecht) hondeneigenaars met een weerzin voor chemicaliën. Knoflook en ui (beide uit de alliumfamilie) worden op bijvoorbeeld internetfora als anti-parasietenmiddel aanbevolen. Knoflook(extract) zou vlooien en teken bestrijden en uien zouden helpen bij het ontwormen. Deze werkingen zijn nooit wetenschappelijk bewezen. Dierenartsen raden het af om honden knoflook en vooral ui te geven, omdat dit schadelijk is voor de gezondheid van de hond. Net als bij vlooien (en muggen bij de baas) is de ene hond aantrekkelijker voor de teek dan een andere. Dat is waarschijnlijk de reden waarom eigenaren overtuigd kunnen zijn dat ‘iets’ helpt. Zo doen verhalen over barnstenen kettingen de ronde: er zou een preventieve werking van uitgaan. Laten we het erop houden dat zolang bewijs ontbreekt, het een attractief, maar nutteloos halssieraad is.

Pak ‘m goed beet
Er zijn allerlei innovatieve tekenverwijderaars in de handel. Elk apparaatje kent zijn eigen aanpak. Schaf er een aan waar je het handigst mee denkt te kunnen omgaan en die het risico op beschadigen (kapot knijpen of in tweeën scheuren) van de teek voorkomt. Erin knijpen kan tot gevolg hebben dat de teek zichzelf leeg in de wond, waarmee het risico op een tekenbeetziekte verhoogd wordt. De teek irriteren of proberen te verdoven met allerlei huismiddeltjes (groene zeep, alcohol, olie, kapot branden met een sigaret et cetera) werkt averechts. Het verhoogt zelfs de kans op besmetting door bovengenoemd braken van de teek. Niet doen dus! Zojuist op je hond gelande en nog wandelende teken op de vacht vang je met stukkie plakband of tape.

Indien de teek maar gedeeltelijk verwijderd is, dan ligt het eraan welk deel is achtergebleven. Is de tekenkop blijven zitten, dan kunnen zich daarin nog de speekselklieren bevinden met mogelijke ziekteverwekkers. Er is dan nog steeds een potentieel besmettingsrisico. Als alleen de hypostoom (steeksnuit) of delen ervan achterblijven, dan zorgt dat waarschijnlijk niet of nauwelijks meer voor risico's op een infectie. Eventueel kan het de huid irriteren of er kan een tijdelijk bultje ontstaan; de achtergebleven deeltjes groeien (of zweren) als een splinter uit de huid. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek door het te ontsmetten met alcohol ketonatus 70% of met jodium. Vergeet de tekenverwijderaar en de eigen hygiëne hierbij niet. Controleer de plek de komende twee tot acht weken regelmatig op roodheid, gezwollenheid of de bekende rode ringvormige plek. Raadpleeg een dierenarts indien je het niet vertrouwt.

Teek care! 


Je bent meer dan welkom op mijn website    

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak

 You're more than welcome on my website where lots of dog stuff's going on.


maandag 4 september 2017

TANDENPOETSEN HOND


Honden die enkel rauw en taai vlees verorberen en veel op botten knagen houden hun bijtertjes schoon door flink te kauwen. Extra reinigen is daarom zelden nodig. Bij honden die gemakzuchtig hun brokken heel doorslikken, snoepen van zacht en kleverig voedsel, veel snoepen en geen bottenkauwers of kluivers zijn, ontstaat een week laagje plak op de tanden dat langzaam verandert in tandsteen. Erfelijkheid speelt, net als bij mensen, eveneens een rol bij de staat van het gebit. Mondhygiëne is essentieel om het gebit en andere organen gezond te houden. Een regelmatige poetsbeurt inclusief gebitscontrole biedt uitkomst: de bijtertjes moeten tenslotte een heel hondenleven lang mee.

feiten
Het voltallige gebit van een gezonde hond bestaat uit 42 hagelwitte tanden en kiezen. Het tandvlees behoort roze te zijn. Naarmate de hond ouder wordt (vanaf circa drie jaar) kan het gebit gaan verkleuren; dat is heel normaal. De bek verspreidt geen onaangename geur.

uitleg
Aanslag op tanden kan allerlei problemen veroorzaken. Het begint met plak (of plaque). Plak is een vrij zachte laag die bestaat uit bacteriën, fosfor uit speeksel, calcium en voedselresten. Door bij voorkeur elke dag het gebit te reinigen, voorkomt u dat de plak langzaam verandert in tandsteen - herkenbaar aan de vaste gele of bruine aanslag die de tanden omvat en dat niet meer te verwijderen is met simpelweg poetsen. Knabbelt uw hond graag langdurig aan een flink bot, dan is dat een andere effectieve manier om aanslag te laten verdwijnen.
Wanneer tandsteen tegen het tandvlees aan komt te liggen, gaat het tandvlees onherroepelijk geïrriteerd raken en uiteindelijk ontsteken: het wordt rood. Het gevolg is dat het tandvlees zich terugtrekt en tanden los kunnen gaan zitten. Zo komen bacteriën uit de mondholte in de bloedbaan terecht die vrij spel hebben om uit te zaaien naar hart, lever, nieren, hersenen of longen waar ze ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Dit verband wordt vaak niet door eigenaars gelegd, maar verdient zeker de aandacht.

signalen
Signalen van de hond waaraan u merkt dat hij gebitsproblemen kan hebben: moeilijker eten, langzamer kauwen dan normaal, hard voedsel weigeren, onfrisse adem, rood, gezwollen en/of terugtrekkend tandvlees, loszittende tanden, regelmatig met de bek ergens tegen aanwrijven, pus uit de neus, sloomheid. Wanneer u merkt dat de hond zich anders gedraagt dan normaal - niet lekker in zijn vel zit of hij toont zich minder sociaal - is een gebitscontrole bij een professional gewenst.
Probeer door preventief onderhoud te voorkomen dat uw hond tanden of kiezen verliest. Het aantal tanden is niet bepalend, wel de stand van het gebit. Doordat de hond op relevante plaatsen een tand moet missen, kunnen klachten ontstaan. Deze kunnen variëren van een scheve bek, kwijlen, minder goed kunnen bijten wat weer kan leiden tot maag/darmklachten. 

preventiemaatregelen
Geen tussendoortjes
Regelmatig kauwen op een schenkel of bullenpees
Knabbelsticks of eetbare tandenborstels (met chlorofyl). Let op de extra calorieën!
Gebit reinigen met een gewone, elektrische, vinger- of kinder- of honden- tandenborstel
Het gebruik van hondentandpasta is niet per se nodig, het geeft wel een frisse geur en het maakt vanwege de lekkere smaak het tandenpoetsen voor uw hond aantrekkelijker. 
NB Humane tandpasta is ongeschikt: het veroorzaakt maag/darmklachten.
Mondwater of spoelvloeistof. Spuit de vloeistof via de mondhoek in de wangzak. Masseer de buitenkant van beide wangen, waarbij u de tanden van de boven- en onderkaak moet voelen
Vloeistof met xylitol en chloorhexidine voor in de drinkbak.
Tandgel die u eenmaal per week aanbrengt en aanslag oplost.
Rubberen tandheelkundige speeltjes waar de kauwende hond zijn tanden mee schoon veegt. Door de masserende beweging behoudt het tandslijmvlies zijn stevigheid.
Sommige honden vinden het prettig als de kleine waterstraaltjes uit de douchekop zijn gebit schoon kriebelen (ongeveer als een monddouche). Ze ervaren het als het spelletje ‘naar water uit de tuinslang happen’.
Rag zachtjes een namaakbontje tussen het boven- en het ondergebit, vinden ze nog fijn ook.


Praktisch poetsen - workshop
Wen uw pup meteen aan tandenpoetsen. Leg uw hand boven op de snuit. Schuif de bovenlip voorzichtig met uw duim omhoog, zodat u de tanden en het tandvlees kunt zien. Glijd speels met een vinger van de andere hand over het gebit. Accepteert hij dit, pak dan de tandenborstel. Laat hem eraan ruikenSpeel er wat mee in zijn wangzak, zodat hij vertrouwd raakt met dat vreemde kriebelende ding in zijn bek. Wilt u gebruik maken van een elektrische tandenborstel, laat de hond dan eerst aan het geluid, daarna aan de stilstaande borsteltjes en dan pas aan de rotatie wennen. Neem rustig de tijd om de handeling uit te bouwen en beloon de hond met goedkeurende woordjes als hij het poetsen accepteert.
Gebruik een harde tandenborstel die u met snelle ronddraaiende bewegingen in voor- en achterwaartse richting over de tanden en kiezen beweegt. U oefent géén druk uit (laat de borstelhaartjes hun werk doen) en reinigt enkel de buitenkant van het gebit. De bek van de hond hoeft niet geopend te zijn. Ook als de hond zijn kaken stevig op elkaar klemt, duwt u gewoon zachtjes de borstel aan de zijkant in de wangzak. Een poetsbeurt duurt twee minuten. Een elektrische tandenborstel is heel handig in het gebruik, mits uw hond hier goed aan gewend is. Een tweekoppige tandenborstel is handig voor de hoektanden en voor de binnenkant van de tanden. De raakvlakken van boven- en ondergebit houdt de hond zelf schoon door zijn kauwbewegingen.
Zit er al tandsteen gebeiteld op de tanden (meestal betreft het de scheurkiezen) dan kunt u dit verwijderen met een zogenaamd schoffeltje dat tandartsen vroeger gebruikten. Schuif de lip met uw duim of wijs- en middelvinger iets aan de kant. U zet het schoffeltje of tandenkrabbertje aan het begin van het te verwijderen tandsteen, net onder de rand van het tandvlees, en duwt het omlaag zodat het eraf wipt of in deeltjes kalk uit elkaar valt. Voor een kleine of middelgrote hond kunt u voor deze manoeuvre een tafel gebruiken waar hij comfortabel en plat op zijn zij kan liggen. Met de harde duimnagel bereikt u hetzelfde resultaat. Neem op een krukje plaats en klem de zittende hond tussen uw benen. Masseer zijn bek en zet terloops uw duimnagel boven op het richeltje tandsteen en krab het van zijn tand af. Eventueel overgebleven restjes kunt u meestal wegpoetsen, of het wordt verwijderd wanneer de hond op een bot kluift. Het belangrijkste is dat het tandsteen niet (meer) tegen het tandvlees aanligt.

professionele behandeling
Gebitsreiniging bij de dieren(tand)arts is andere een mogelijkheid. Het glazuuroppervlak kan door de behandeling wel wat ruwer worden. Hierdoor verschijnt er makkelijker nieuwe aanslag op het gebit, indien u zijn gewoontes niet aanpast. Loszittende of ontstoken tanden kunnen door uw (tandheelkundig) dierenarts worden getrokken. Dit gebeurt onder een bedwelmend roesje en kan zelfs bij honden op hoge leeftijd. Veel senioren met een slecht gebit knappen bovendien lichamelijk beduidend op van een ‘grote beurt’.
Wilt of durft u niet zelf aan de slag, laat dan minstens elk jaar tijdens 'de maand van het gebit' uw dierenarts of de veterinair het gebit van uw hond gratis controleren - een doortastende dierenarts zal dit trouwens uit zichzelf al doen. 

extra tips
De voordelige tennisbal is erg geliefd bij honden (en hun baasjes). Om te apporteren, op te knagen, om kaal te plukken of om als hebberig bezit in de bek te dragen. Het nadeel van de gewone tennisbal is het zand dat in het wollige oppervlak blijft kleven. Dit zand werkt als schuurpapier en zal bij veelvuldig gebruik tanden doen afslijten. Dit afslijten kan zelfs zo hard gaan dat het wortelkanaal open raakt en er een wortelkanaalbehandeling gegeven moet worden. Geef uw hond liever een bijtbestendige bal of ander kauwspeeltje met een glad oppervlak, waaraan zand moeilijker hecht.

Nogal wat (dure) hondenkoekjes bevatten, raar maar waar, ook suiker. Lees de ingredienten op de verpakking goed! Gedroogd vlees is een goede vervanging, dat je bovendien zelf kunt maken.

Niet vergeten tandenpoetsen! Houd een vast tijdstip aan waarop u de tanden poetst. Bijvoorbeeld voor de nachtrust. Poetst u driemaal in de week, plan dan vaste dagen in. Poetst u nooit, combineer dan een gebitsinspectie met de wekelijkse kambeurt van de hondenvacht.


Je bent meer dan welkom op mijn website    

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak

 You're more than welcome on my website where lots of dog stuff's going on.

vrijdag 1 september 2017

OREN- EN POOTJESDAG


Door winterse perikelen kan de vacht stug aanvullen, door veelvuldig zwemmen kan de vacht gaan broeien en gaan ruiken. De dunne hondenhuid scheidt voortdurend vet en huidsmeer af ter bescherming; door vocht en warmte kan deze in onbalans raken. Resultaat: uw hond verspreidt een penetrante geur. Het is tijd voor een wasbeurt. U kunt hiervoor naar een professionele was- of trimsalon gaan. Maar misschien vindt u het fijn om zelf uw hond te verzorgen, heeft uw hond zich in iets smerigs gerold waardoor hij meteen een wasbeurt nodig heeft, of is een bezoek aan de trimster te stressvol of problematisch voor uw hond. Met de uitgekookte waslijst kunt u handig zelf aan de slag.

Over de hondenjas

De hondenjas bestaat uit drie huidlagen en haren (de vacht):
De buitenste opperhuid dient als een stevige waterdichte barrière en werkt als protectie. De hoornlaag is het vernislaagje van de opperhuid die beschermd tegen uitdroging en een effectieve drempel opwerp tegen bepaalde stoffen. Hier bevinden zich de talgklieren die talg afscheiden waardoor de vacht gaat glanzen en een 'scotchgard' behandeling krijgt. In de middelste lederhuid vormen en wortelen de haarfollikels. Ze bevat elastische vezels en weefsel die de huid haar stevigheid en veerkracht verlenen, zenuwen, bloedvaten, en oprichtende spiertjes die reageren bij pijn, aanraking, en bovendien de stand van haren aanpassen bij een emotie (bijvoorbeeld het opzetten van de nekharen).
Onder de lederhuid bevindt zich het onderhuids bindweefsel: een onderhuidse vetlaag met bloedvaten en zenuwen.

Elke hond heeft een specifieke haardos

Gladde vacht – korte enkele vacht die dicht op het lijf ligt. Zachte en gevoelige huid.
Korte vacht – dubbele, dicht tegen het lijf liggende vacht die bestaat uit twee korte vachten over elkaar. Dit type staat bekend om zijn indringende hondenlucht.
Gemengde vacht – een combinatie van lang golvend haar, en korter en gladder haar.
Dubbele vacht - variërend van zeer kort tot lang haar. De buitenste vacht voelt ruw en stevig aan, de ondervacht weelderig en dik.
Pluizige vacht – variërend van zacht, krullend, golvend en steil. Deze doorgroeiende vacht moet regelmatig geknipt worden.
Lange vacht – lange naar beneden hangende haren. Deze vacht klit als hij niet regelmatig geborsteld wordt.
Draadharige vacht – korte zachte ondervacht waar stevige dekharen doorheen groeien die een ruwe weerbestendige bovenvacht vormen.

Wasvoorschrift

Met een uitgebreide en weldadige schoonmaakbeurt verwijdert u stof, vuil en dode haren uit de vacht. In de regel mag elke vacht 1 x in de week tot 1 x per 3 maanden gewassen worden, mits gewassen met een geëigende milde shampoo! Honden met een dubbele vacht mogen tijdens de ruiperiode extra in het sop. Een volledige badderbeurt tijdens de kou is alleen aan te raden als ook de ondervacht van de hond vóór zijn volgende wandeling opgedroogd is. Behandel de plaatselijk de smerige plek met droogshampoo of was enkel de vuile onderkant en poten.
Elke vacht heeft, net als mensenhaar, zijn specifieke verzorging nodig. Doe navraag bij de fokker, trimster of uw dierenarts indien u twijfelt over de vachtsoort. Hondenshampoos zijn er in talloze varianten. Welk product het meest geschikt is voor uw hond hangt af van: het vachttype, de conditie van zijn huid en vacht, de levensstijl van uw hond, de regelmaat waarmee hij in bad gaat, en de  pH-waarde van de huid. Heeft uw hond huid- of vachtproblemen raadpleeg dan een dierenarts. De hondenhuid heeft een andere pH-waarde dan die van mensen. Een shampoo moet de gewenste zuurgraad, de beschermende vetlaag, de talgproductie en waterbestendigheid op peil houden. Gebruik daarom beslist geen product X waar u uw eigen pruik mee wast, deze kan het evenwicht van de huid ernstig verstoren. Het is bovendien nergens voor nodig: hondenverzorgingsproducten zijn voor een prima prijsje te koop. 

Wastips

Voorbereiding.
De hond is zijn energie kwijtgeraakt tijdens de wandeling en heeft zijn behoefte gedaan.
Scherpe en te lange nagels (denk aan de wolfsklauwtjes) worden indien nodig getopt of geknipt, zodat ze uw vel niet kunnen beschadigen.
Borstel uw hond. Eventuele klitten worden door een grondige borstelbeurt uitgekamd of opgesplitst met een daarvoor bestemd mesje zodat ze niet gaan vervilten. Wast u een hond met een vervilte vacht dan wordt dit een onherstelbare ramp.
Eventuele strategie bespreken met een tweede persoon indien de hond gaat tegenstribbelen.
Test de stand van de mengkraan: lauwwarm is de juiste watertemperatuur.
Het totale wellnesspakket is voor uw hond wellicht teveel van het goede. Behandel en controleer gebit, oren, traanstrepen, nagels, voetjes en anaalzakjes dan liever een dag van te voren.

Klaarzetten.
Hondenshampoo plus mengkan (en garde) voor het afstemmen van de juiste hoeveelheden. Of vul een schone lege fles met shampoo en water zodat u het mengsel goed kunt schudden en over de hond verdelen.
Wattenprop om beide gehoorgangen mee af te sluiten zodat er geen water inloopt - achtergebleven water kan een oorinfectie tot gevolg hebben.
Washand om zijn snoet en oren te wassen.
Voldoende handdoeken om af te drogen.
Antislipmat of noppenfolie tegen uitglijden en ter bescherming van badkuip of douchebak.
Indien uw hond niet graag baadt: doe de hond een halti of gentle leader om (de idee hierachter is dat wanneer uw hond zijn kop niet kan bewegen, hij rustig blijft).
Eventueel een tweede persoon die de hond in bedwang kan houden.
Föhn.

Handwas

Afhankelijk van de lichaamsgrootte en zijn bereidheid om zich te laten wassen kiest u de wasruimte:
In het ligbad waar hij kan ‘inweken’, maar waar hij tegelijkertijd de badkamer kan onderspetteren.
In de wasbak of gootsteen. Door uw hondje op te tillen claimt u overwicht. De werkhoogte is voor u ergonomisch.
De douche waar u de deur van kunt dichtdoen zodat er geen ontsnapping mogelijk is en waar de hond zich na de wasbeurt mag uitschudden.
In een teiltje buiten. Geen geknoei binnen, maar de buitentemperatuur moet wel aangenaam zijn zodat de hond geen kou vat. Plenty vluchtroutes.
Onder de tuinslang met broeskop die u aansluit op een warmwaterkraan. IJskoud leidingwater tijdens een wasbeurt koelt het hondenlijf hond te veel af - (modder)pootjes of buik ermee afspoelen tijdens zomerse waarden is geen probleem.

Wasprogramma

Til uw hondje in de wasbak en vertel dat u hem lekker gaat verwennen. Laat uw grotere hond vrijwillig de douche in lopen. Oefen dit meermaals van te voren door de hond in een droge douche in en uit te laten stappen. Door routine in te bouwen, weet de hond waar hij aan toe is. Onder valse voorwendselen naar de badplaats lokken mag, mits de hond niet in paniek raakt of agressief wordt.
Maak het hondenlijf behoedzaam nat met een zachte lauwwarme waterstraal. De kop en de oren blijven vooralsnog droog.
Zeep de hond in met de verdunde shampoo. Sommige shampoos hebben een inwerktijd van enkele minuten.
Uitspoelen met een broeskop.
Eventueel een tweede keer wassen.
Opnieuw grondig uitspoelen: er mogen geen zeepresten achterblijven die de huid kunnen gaan irriteren. Let op dat er geen shampoo in zijn ogen komt.
Het wassen van kop en oren met een washand bewaart u tot het laatst. Veel honden vinden dit onderdeel vervelend, bovendien zal de hond zich willen uitschudden.
De hond laten uitschudden in de douchecabine.
U kunt eventueel een schoon badlaken op bed of op de grond leggen waar de hond het ergste nat eraf kan rollen.
De hond in een handdoek of afdroogponcho wikkelen. Droog eerst de romp, daarna poten, staart, kop en oren. Overtollig water verwijdert u uit de vacht door met een handdoek de vacht te deppen en in de haren te knijpen. Niet wrijven.
Föhnen of tijdens een warme dag aan de lucht laten drogen. De onvermijdelijke klamme vacht na afloop van een wasbeurt voelt onprettig en koud. Leer de hond wennen aan een huis-tuin-en-keukenföhn. Tijdens het föhnen (op de laagste stand) dekt u zijn kop en gevoelige oren met een handdoek af tegen hinderlijk waaien. Om oververhitting te voorkomen beweegt u de föhn steeds heen en weer.
Natte haren zijn eenvoudigweg niet te kammen en beschadigen snel. De opgedroogde vacht mag gekamd en geborsteld worden, waarna hij weer zijdezacht aanvoelt en uw hond zalig geurt.

Badgast met watervrees

Is uw hond geen voorstander van een wasbeurt, of zelfs panisch? Ga bij uzelf na waar dit aan kan liggen. Vaak ligt het aan de benadering of de (haperende) vertrouwensband tussen u beiden. Neem rustig en ontspannen de tijd. Begin met het gewenningsproces door slechts de voetjes nat te maken. Spoel ze voorzichtig af met een gietertje met lauw water. Stribbelt de hond tegen, zet gewoon door. Geen gemor, volhard en doe of het heel normaal is dan hij gewassen wordt. Straal zelfvertrouwen uit. Bouw het badritueel uit met pootjes en buik en zo verder - kop en oren wast u pas (met een washand) nadat de hond de rest toelaat. Als de hond eenmaal weet dat er niet aan te ontkomen valt, dan zal hij er na een paar keer in berusten of het zelfs prettig gaan vinden.

Alles pico bello voor uw Bello

Kammen en borstels reinigt u in een sopje van shampoo of water vermengd met een scheutje ammoniak.
Alle hondendekentjes, kussens, nylon halsbandjes en tuigjes (stop ze in een wasnetje of kussensloop) worden fris gewassen in de wasmachine.

Je bent meer dan welkom op mijn website    

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak

 You're more than welcome on my website where lots of dog stuff's going on.

DUIF IS DOOD


In het stadscentrum oefent Pop het ongemerkt naderend sluipen. Duiven hebben het ook een beetje op hun eigen geweten. Ze dagen Pop uit door de tijd te nemen en vlak voor haar voeten ladida heupwiegend kruimeltjes en koude frietjes van de grond te pikken. Haar tijgeren levert veel bekijks op van winkelend publiek. Ik doe mijn best om Pop haar pleziertje te gunnen, zonder dat er dooien vallen, niet in de laatste plaats omdat alle ogen op haar gericht zijn. 



In eigen tuin vertoeven sinds jaar en dag een roze houtduivenkoppeltje plus twee andere vliegende ratten van dezelfde soort die hun fruitige flatsch bij voorkeur mikken op nog schone ruiten en op het gazon voor de deur zodat je, als je niet oplet, paarse vlekken in het kleed loopt. De twee vette tortelduifjes van hetzelfde geslacht fladderen bij voorkeur in de Japanse honingboom boven de eettafel in de patio die constant bezaaid ligt met takken, bladeren, eierschalen en veren. Maar hé, we zijn dierenliefhebbers, dus we tolereren het.



Aan de straatkant bombarderen de vier met veel genoegen vanuit een uit model geraakte es eronder geparkeerde wagens, wat meer dan eens gevloek van straatbewoners oplevert. Je begrijpt dat niemand het erg zou vinden, wanneer de duiven zouden verkassen. Pop hoort, ziet en helpt ongevraagd. Terwijl ik binnen onwetend van dit alles de bedden opmaak, bespiedt zij geduldig een brutale duif in haar tuin. De duif vliegt voor de zekerheid naar de buren en waant zich veilig. Niets is minder waar, blijkt uit een reconstructie. De langs de draad scharrelde duif moet op de plek waar de bodem is ingezakt, door Pop gepakt zijn. Onze vogelhond is allang 'uitgespeeld' als ik beneden kom. De tuin ziet eruit als het sprookje van Vrouw Holle, en de dooie duif ligt voor de terrasdeur naast een kaarsrecht zittende Pop die verwacht met goud overladen te worden. Wat kunnen we anders dan haar complimenteren. De duif wiens krop vol zit met eikeltjes, nemen we mee naar het bos voor de vos heeft-ie niet voor niets het loodje gelegd.



Je bent meer dan welkom op mijn website    

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak

 You're more than welcome on my website where lots of dog stuff's going on.