vrijdag 1 september 2017

OREN- EN POOTJESDAG


Door winterse perikelen kan de vacht stug aanvullen, door veelvuldig zwemmen kan de vacht gaan broeien en gaan ruiken. De dunne hondenhuid scheidt voortdurend vet en huidsmeer af ter bescherming; door vocht en warmte kan deze in onbalans raken. Resultaat: uw hond verspreidt een penetrante geur. Het is tijd voor een wasbeurt. U kunt hiervoor naar een professionele was- of trimsalon gaan. Maar misschien vindt u het fijn om zelf uw hond te verzorgen, heeft uw hond zich in iets smerigs gerold waardoor hij meteen een wasbeurt nodig heeft, of is een bezoek aan de trimster te stressvol of problematisch voor uw hond. Met de uitgekookte waslijst kunt u handig zelf aan de slag.

Over de hondenjas

De hondenjas bestaat uit drie huidlagen en haren (de vacht):
De buitenste opperhuid dient als een stevige waterdichte barrière en werkt als protectie. De hoornlaag is het vernislaagje van de opperhuid die beschermd tegen uitdroging en een effectieve drempel opwerp tegen bepaalde stoffen. Hier bevinden zich de talgklieren die talg afscheiden waardoor de vacht gaat glanzen en een 'scotchgard' behandeling krijgt. In de middelste lederhuid vormen en wortelen de haarfollikels. Ze bevat elastische vezels en weefsel die de huid haar stevigheid en veerkracht verlenen, zenuwen, bloedvaten, en oprichtende spiertjes die reageren bij pijn, aanraking, en bovendien de stand van haren aanpassen bij een emotie (bijvoorbeeld het opzetten van de nekharen).
Onder de lederhuid bevindt zich het onderhuids bindweefsel: een onderhuidse vetlaag met bloedvaten en zenuwen.

Elke hond heeft een specifieke haardos

Gladde vacht – korte enkele vacht die dicht op het lijf ligt. Zachte en gevoelige huid.
Korte vacht – dubbele, dicht tegen het lijf liggende vacht die bestaat uit twee korte vachten over elkaar. Dit type staat bekend om zijn indringende hondenlucht.
Gemengde vacht – een combinatie van lang golvend haar, en korter en gladder haar.
Dubbele vacht - variërend van zeer kort tot lang haar. De buitenste vacht voelt ruw en stevig aan, de ondervacht weelderig en dik.
Pluizige vacht – variërend van zacht, krullend, golvend en steil. Deze doorgroeiende vacht moet regelmatig geknipt worden.
Lange vacht – lange naar beneden hangende haren. Deze vacht klit als hij niet regelmatig geborsteld wordt.
Draadharige vacht – korte zachte ondervacht waar stevige dekharen doorheen groeien die een ruwe weerbestendige bovenvacht vormen.

Wasvoorschrift

Met een uitgebreide en weldadige schoonmaakbeurt verwijdert u stof, vuil en dode haren uit de vacht. In de regel mag elke vacht 1 x in de week tot 1 x per 3 maanden gewassen worden, mits gewassen met een geëigende milde shampoo! Honden met een dubbele vacht mogen tijdens de ruiperiode extra in het sop. Een volledige badderbeurt tijdens de kou is alleen aan te raden als ook de ondervacht van de hond vóór zijn volgende wandeling opgedroogd is. Behandel de plaatselijk de smerige plek met droogshampoo of was enkel de vuile onderkant en poten.
Elke vacht heeft, net als mensenhaar, zijn specifieke verzorging nodig. Doe navraag bij de fokker, trimster of uw dierenarts indien u twijfelt over de vachtsoort. Hondenshampoos zijn er in talloze varianten. Welk product het meest geschikt is voor uw hond hangt af van: het vachttype, de conditie van zijn huid en vacht, de levensstijl van uw hond, de regelmaat waarmee hij in bad gaat, en de  pH-waarde van de huid. Heeft uw hond huid- of vachtproblemen raadpleeg dan een dierenarts. De hondenhuid heeft een andere pH-waarde dan die van mensen. Een shampoo moet de gewenste zuurgraad, de beschermende vetlaag, de talgproductie en waterbestendigheid op peil houden. Gebruik daarom beslist geen product X waar u uw eigen pruik mee wast, deze kan het evenwicht van de huid ernstig verstoren. Het is bovendien nergens voor nodig: hondenverzorgingsproducten zijn voor een prima prijsje te koop. 

Wastips

Voorbereiding.
De hond is zijn energie kwijtgeraakt tijdens de wandeling en heeft zijn behoefte gedaan.
Scherpe en te lange nagels (denk aan de wolfsklauwtjes) worden indien nodig getopt of geknipt, zodat ze uw vel niet kunnen beschadigen.
Borstel uw hond. Eventuele klitten worden door een grondige borstelbeurt uitgekamd of opgesplitst met een daarvoor bestemd mesje zodat ze niet gaan vervilten. Wast u een hond met een vervilte vacht dan wordt dit een onherstelbare ramp.
Eventuele strategie bespreken met een tweede persoon indien de hond gaat tegenstribbelen.
Test de stand van de mengkraan: lauwwarm is de juiste watertemperatuur.
Het totale wellnesspakket is voor uw hond wellicht teveel van het goede. Behandel en controleer gebit, oren, traanstrepen, nagels, voetjes en anaalzakjes dan liever een dag van te voren.

Klaarzetten.
Hondenshampoo plus mengkan (en garde) voor het afstemmen van de juiste hoeveelheden. Of vul een schone lege fles met shampoo en water zodat u het mengsel goed kunt schudden en over de hond verdelen.
Wattenprop om beide gehoorgangen mee af te sluiten zodat er geen water inloopt - achtergebleven water kan een oorinfectie tot gevolg hebben.
Washand om zijn snoet en oren te wassen.
Voldoende handdoeken om af te drogen.
Antislipmat of noppenfolie tegen uitglijden en ter bescherming van badkuip of douchebak.
Indien uw hond niet graag baadt: doe de hond een halti of gentle leader om (de idee hierachter is dat wanneer uw hond zijn kop niet kan bewegen, hij rustig blijft).
Eventueel een tweede persoon die de hond in bedwang kan houden.
Föhn.

Handwas

Afhankelijk van de lichaamsgrootte en zijn bereidheid om zich te laten wassen kiest u de wasruimte:
In het ligbad waar hij kan ‘inweken’, maar waar hij tegelijkertijd de badkamer kan onderspetteren.
In de wasbak of gootsteen. Door uw hondje op te tillen claimt u overwicht. De werkhoogte is voor u ergonomisch.
De douche waar u de deur van kunt dichtdoen zodat er geen ontsnapping mogelijk is en waar de hond zich na de wasbeurt mag uitschudden.
In een teiltje buiten. Geen geknoei binnen, maar de buitentemperatuur moet wel aangenaam zijn zodat de hond geen kou vat. Plenty vluchtroutes.
Onder de tuinslang met broeskop die u aansluit op een warmwaterkraan. IJskoud leidingwater tijdens een wasbeurt koelt het hondenlijf hond te veel af - (modder)pootjes of buik ermee afspoelen tijdens zomerse waarden is geen probleem.

Wasprogramma

Til uw hondje in de wasbak en vertel dat u hem lekker gaat verwennen. Laat uw grotere hond vrijwillig de douche in lopen. Oefen dit meermaals van te voren door de hond in een droge douche in en uit te laten stappen. Door routine in te bouwen, weet de hond waar hij aan toe is. Onder valse voorwendselen naar de badplaats lokken mag, mits de hond niet in paniek raakt of agressief wordt.
Maak het hondenlijf behoedzaam nat met een zachte lauwwarme waterstraal. De kop en de oren blijven vooralsnog droog.
Zeep de hond in met de verdunde shampoo. Sommige shampoos hebben een inwerktijd van enkele minuten.
Uitspoelen met een broeskop.
Eventueel een tweede keer wassen.
Opnieuw grondig uitspoelen: er mogen geen zeepresten achterblijven die de huid kunnen gaan irriteren. Let op dat er geen shampoo in zijn ogen komt.
Het wassen van kop en oren met een washand bewaart u tot het laatst. Veel honden vinden dit onderdeel vervelend, bovendien zal de hond zich willen uitschudden.
De hond laten uitschudden in de douchecabine.
U kunt eventueel een schoon badlaken op bed of op de grond leggen waar de hond het ergste nat eraf kan rollen.
De hond in een handdoek of afdroogponcho wikkelen. Droog eerst de romp, daarna poten, staart, kop en oren. Overtollig water verwijdert u uit de vacht door met een handdoek de vacht te deppen en in de haren te knijpen. Niet wrijven.
Föhnen of tijdens een warme dag aan de lucht laten drogen. De onvermijdelijke klamme vacht na afloop van een wasbeurt voelt onprettig en koud. Leer de hond wennen aan een huis-tuin-en-keukenföhn. Tijdens het föhnen (op de laagste stand) dekt u zijn kop en gevoelige oren met een handdoek af tegen hinderlijk waaien. Om oververhitting te voorkomen beweegt u de föhn steeds heen en weer.
Natte haren zijn eenvoudigweg niet te kammen en beschadigen snel. De opgedroogde vacht mag gekamd en geborsteld worden, waarna hij weer zijdezacht aanvoelt en uw hond zalig geurt.

Badgast met watervrees

Is uw hond geen voorstander van een wasbeurt, of zelfs panisch? Ga bij uzelf na waar dit aan kan liggen. Vaak ligt het aan de benadering of de (haperende) vertrouwensband tussen u beiden. Neem rustig en ontspannen de tijd. Begin met het gewenningsproces door slechts de voetjes nat te maken. Spoel ze voorzichtig af met een gietertje met lauw water. Stribbelt de hond tegen, zet gewoon door. Geen gemor, volhard en doe of het heel normaal is dan hij gewassen wordt. Straal zelfvertrouwen uit. Bouw het badritueel uit met pootjes en buik en zo verder - kop en oren wast u pas (met een washand) nadat de hond de rest toelaat. Als de hond eenmaal weet dat er niet aan te ontkomen valt, dan zal hij er na een paar keer in berusten of het zelfs prettig gaan vinden.

Alles pico bello voor uw Bello

Kammen en borstels reinigt u in een sopje van shampoo of water vermengd met een scheutje ammoniak.
Alle hondendekentjes, kussens, nylon halsbandjes en tuigjes (stop ze in een wasnetje of kussensloop) worden fris gewassen in de wasmachine.

Je bent meer dan welkom op mijn website    

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak

 You're more than welcome on my website where lots of dog stuff's going on.