vrijdag 9 juni 2023

WAAROM ROLT MIJN HOND IN HET GRAS?

 rollen in het gras

Rollen is instinctief gedrag. Het hangt van het moment, de plaats, de activiteit en de gemoedstoestand af waarom een hond rolt. Honden vinden rollen fijn. De een geeft voorkeur aan rollen op vloerbedekking (zacht), de ander rolt liever over gras (kriebelt) of in viezigheid (maskeren of zich interessant maken).

Er zijn ontelbare redenen waarom een hond in het gras rolt. Het doel kan zijn de geur eigen te maken en aan zich te binden of juist de eigen geur ergens in te wrijven en zo te verspreiden. Aan de hele houding valt af te lezen dat het de hond een prettig gevoel geeft. Denk hierbij ook aan het op die manier toe-eigenen van gevonden voorwerpen, nieuw speelgoed of jachttrofeeën. Zelfs als jij slechts gras ziet, kan er voor de hond een interessant achtergebleven geurtje zijn dat de moeite waard is om over te rollen.

Rollen kan jeuk verlichten, loszittende haren verwijderen en is ook gewoon een weldadige massage.

De funfactor. Zie je dat de hond gekke zin heeft en uitdagend doet, dan is hij vast in een speelse mood. Rollen in de eigen tuin of op een andere vertrouwenswaardige plek laat zien dat de hond zich op dat moment helemaal happy voelt. Hij is content met zichzelf en wat hij zojuist heeft beleeft.

Pop rolt na een boswandeling bij thuiskomst graag over het gazon in eigen tuin. Dat doet ze op een speciale manier: ze rolt altijd vanuit een heuveltje of vanuit een kuil naar beneden. Net als een kind op een glijbaan, staat ze dan weer op om zich weer naar beneden te laten rollen of soms zelfs te glijden, want ze maakt er een soort loopbewegingen bij. Tijdens de wandeling wil ze ook weleens rollen, maar sinds ze een tuig draagt, realiseert ze zich zodra haar schouder de grond raakt, dat dit niet gaat zoals ze wil en breekt ze de rol af. 's Winters is het onbetreden knisperende bevroren gras heerlijk om over te rollen.

rollen