vrijdag 4 maart 2022

SPIEGELBEELD

 honden spiegelen menselijk gedrag


De hond kijkt in de spiegel en ziet zichzelf. Dat veronderstel ik. Ziet de hond in de spiegel inderdaad zichzelf, ziet hij een rasgenoot, soortgenoot hond of gewoon een onbepaald wezen weerkaatst? Sommige honden weigeren hun spiegelbeeld te aanschouwen, blaffen tegen de reflectie van de onbekende, schrikken van hun evenbeeld, of zien daadwerkelijk dubbel.

Wetenschappers zijn er nog niet over uit of een hond zichzelf herkent. Dat zou namelijk op zelfbewustzijn wijzen en voor sommigen gaat dat te ver. Maar een hond die in een vijver of rivier zijn dorst lest, ziet zijn kop weerspiegelt en schrikt niet. Uit empirisch onderzoek kan ik beamen dat honden het exterieur van andere (ras)honden (op afstand) herkennen, ook als ze die bewuste hond nog nooit gezien of geroken hebben. Daarbij ontwikkelen ze zichtbaar voorkeuren en aversie.

Witte Herder logeetje Payka draait voor de spiegeldeuren van de kastenwand heen en weer. Ik vertel haar dat ze mooi is. Ze bekijkt en keurt haar lijf grondig; het is geen waarneming. Ze bewondert haar achterste net als jonge meiden doen en pronkt. Haar fiere expressie bevestigt dat ze geniet van het bekijks.


uit de bundel: Kluif (2013) door Cela den Biesen