vrijdag 28 september 2012

INBREKERSGILDE


Met de ridicule discussie over eigenrichting* toegespitst op ‘mag je een indringer uit jouw huis verjagen?’ heb ik het helemaal gehad. Je huis is je veilige haven. Respect voor andermans lijf en leden, en privé-eigendommen is een groot goed waar elk mens recht op heeft. Een crimineel toont disrespect door die code te schenden, maar verwacht wel clementie van zijn potentiële slachtoffer? Je moet ’t lef maar hebben. Waarom vertrouwt juist een dief op menslievendheid en liefdadigheid?
De inbreker heeft een keus: hij móet niet op dievenpad en een bepaalde woning binnendringen. Het slachtoffer van braak heeft geen keus, die wordt gedwongen tot een confrontatie. In een split second zal die de situatie moeten inschatten en reageren: je hebt maar één kans. En laten we wel wezen: niemand kan zijn reactie voorspellen als-ie oog in oog met een boeventronie staat. Het is gemakkelijk gezegd ‘ik sla hem tot moes’, maar in de praktijk zal het zo’n vaart niet lopen (we leven tenslotte in een geciviliseerde beschaving… plus de overrompelende schrik en angst slaan de meeste mensen lam).
Laat ik eerst onderstrepen dat er bij ons NIETS te halen valt. Het is maar dat u het weet. Bovendien zijn wij in het bezit van een waakhond die gromt als hij onraad ruikt én graag zijn bijtertjes gebruikt. Hij zal niet in discussie gaan of peinzen of beetnemen wel de juiste actie is: zijn taak is huis en haard te verdedigen. En die neemt hij serieus.
Met onze vorige Fikkie hebben we ooit een experiment uitgevoerd. Een vriend ‘brak’ ’s nachts in door het huiskamerraam te ‘forceren’ dat we speciaal voor dat doel op een kier hadden laten staan. De hond hing nog voordat de ‘dief’ beide voetjes op de vloer had in diens broekspijpen. Snel ingrijpen was nodig. Een fractie later en onze acteur hadden we met bloedspoed bij de dichtstbijzijnde EHBO-post moeten afleveren.
Tip voor geboefte: stop met profiteren van andermans inspanningen en zoek een legale en gewaardeerde job.
*het recht in eigen hand nemen

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak
mydogskipdoesthetrick.blogspot.com- playful dog entertrainment