woensdag 12 december 2012

RIJLES


Gangbang: Opgewonden standjes Jan Jaap en Baloe hebben Skip eronder gekregen.
Als goede vrienden weten ze dat dit onderdeel van een gelijkwaardig spelletje is.

De term dominantie wordt in de dagelijkse praktijk vaak te pas en te onpas gebruikt. Net als berijden dat een onderdeel is van overleven en communiceren. We zullen hier de theorie behandelen. ‘Rijen’, omklemmen of bestijgen kan om meerdere redenen gebeuren.

Seksuele drift:
het produceren van nageslacht.
Puberende reuen waarbij het testosteron door het lijf giert, raken gemakkelijk opgewonden van het andere geslacht.
Sommige gecastreerde reuen en teven dragen een bepaalde geur bij zich die kan leiden tot seksuele opwinding bij soortgenoten. Bij dit gedrag zien we geen verhoogde houding of dominerende handelingen, wel opwinding die vaak gepaard gaat met piepen, likken en kwijlen.
Loopse teven, vooral tijdens de hoogtijdagen vertonen ook dikwijls deze drang.

Uitproberen: In het nest berijden pups elkaar al. Ze ontdekken al spelend dat ze over elkaar heen kunnen hangen en ‘wiebelen’.

Ontladen van opgebouwde spanning: vooral jonge honden kunnen soms van gekkigheid doorslaan. Na te wild spel of stressvolle zaken in de omgeving kan een hond zich letterlijk ontladen door te rijden op honden, mensen of voorwerpen als kussens. Dit gedrag is geen teken van dominantie omdat de hond van de houding niet verhoogd is, eerder verlaagd.

Pijn of lichamelijk ongemak: naast mentale spanningen kan een hond ook door pijn ertoe worden gedreven om rijbewegingen te maken. Met name buikpijn of gevoelige geslachtsorganen kunnen de oorzaak zijn. Door deze rijbeweging (soort massage) probeert de hond de pijn te verdringen.

Dominantie: wanneer de ene hond de ander door berijden probeert te overheersen wordt dit meestal vooraf gegaan door andere dominerende handeling en hoge of verhoogde houding. Het op deze wijze domineren (eronder houden) van de ander kan gemakkelijk tot een gevecht leiden wanneer deze het niet apprecieert. Ook teefjes kunnen door berijden domineren en uitproberen hoe ver ze kunnen gaan.

Bron: Hondenmanieren nr 11 2010 artikel Rijgedrag De masculiene hond als ‘heer in het verkeer’.

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak