maandag 8 april 2013

GRISHA STEWART


De Amerikaanse Grisha Stewart ontwikkelde een eigen trainingsmethode BAT: Behaviour Adjustment Training. Hiermee maakt ze een vertaalslag van praktijkervaring naar theorie. Sommige dingen zijn zo voor de hand liggend dat je denkt: waarom dringt dat nu pas tot mijn hersenpan door en waarom heb ik nagelaten om de hond in die situatie te steunen.

Voorbeeld
Je wacht op de stoeprand met je aangelijnde hond om over te steken zoals je altijd doet. Out of the blue blaft de hond tegen het verkeer. Ogenschijnlijk willekeurig en zomaar. Fout! Iedereen begrijpt dat de actie van de hond succesvol is omdat de afstand tussen hem en de dreiging vergroot wordt.
De reactie komt echter niet voort uit agressie, maar uit angst. De hond vraagt met zijn scheldpartij om meer ruimte voor zichzelf. Help je hond door hier alert op te zijn. Zijn functionele beloning, zoals hierboven al genoemd: de hond meent controle te hebben omdat hij zichzelf in veiligheid heeft gebracht: zijn omgeving heeft zich aan hem aangepast. Wat hij eng vond is (verder van hem) weg.

De oplossing is even simpel als doeltreffend. De hond stond gewoon te dichtbij de dreiging, in dit geval de ronkende verkeersdeelnemer. Neem je afstand - je wacht niet vlak langs de weg op de stoeprand, maar doet een of meerdere stapjes terug op het trottoir. Je zult merken dat de hond geen enkel probleem heeft met wachten. Die keer dat hij blaft, stond je dus te dichtbij hetgeen hij eng vond.

Voorbeeld  
Bij een uitval naar een andere hond (je maakt een praatje met diens hondeneigenaar) geldt hetzelfde. Want je staat weer gewoon te dichtbij. Als je zorgt dat jullie op veilige afstand blijven - in de comfortzone van de hond, dat betekent dat de hond niet blaft of gromt of gespannen is - dan is er niets aan de hand.
Is de hond zo gefixeerd op de ander, dan kun je de afstand tussen de dreiging en jullie groter maken door samen vrolijk weg te stappen of samen een sprintje te trekken. Leid hem af met iets wat de hond erg leuk vind: dat kan zijn de naam van een bepaald persoon of hondenvriendje, zijn favoriete spelletje, of een trucje wat je daarvoor bedacht hebt. Bij de BAT van Grisha kan dit een zucht, een tik op de lijn met je vinger, een kusgeluidje of een commando zijn alles om de aandacht van de hond te pakken te krijgen. Begeleid de hond naar een voor hem veilige plek. Het hoeft geen betoog dat als de hond op deze manier aangespoord moet worden, hij voorbij de drempel was en niet meer in zijn comfortzone. De volgende keer leert u om enge prikkels of dreigingen minder dicht te benaderen. Meer lezen op: www.ahimsadogtraining.com

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak