maandag 24 juni 2013

HOND AAN DE LIJN

Hondentrainer Holger Schüler www.aufsechspfoten.de

De titel suggereert dat dit stukje gaat over ‘aan de lijn doen’. Dit kan jullie alsnog op het verkeerde been zetten. Het onderwerp is niet diëten, echter over je schuldig voelen als je je hond aan de lijn uitlaat volgens Holger Schüler.
Voor baasjes die hun hond positief trainen, is het belangrijkste doel om hun hond zoveel mogelijk vrij te laten lopen. Ze vinden de lijn vrijheidsberoving en een machtsmiddel die hun hond begrenst. Toch moet het voor de hond normaal zijn om aan de riem te wandelen. Jouw negatieve gedachte over aanlijnen, breng je onbewust over op de hond.

Een hond leest je bedoelingen en gevoelens: niet alleen hoe en waarom je handelt, maar ook op welke manier. Je eigen schuldgevoelens projecteer je op de hond. Sorry jongen, maar je mag hier (legaal) helaas niet los. Daar komt een enge hond, ik doe je aan de riem (de vredelievende hond verandert). Je luistert niet (direct), ik maak je vast. Zo wordt aangelijnd wandelen iets verontrustends, een straf. De hond kan dan drie dingen doen: zich ermee afvinden, verzetten of gaan trekken. Zo ontstaat spanning tussen de baas die het gedrag van zijn hond afkeurt, en de hond die zich onbehaaglijk gaat voelen.

Volgens Holger ligt het probleem niet bij de losse lijn die baas en hond verbindt, als wel de instelling. Oplossing:
1) Probeer positieve gedachten over te brengen op de hond: de lijn is er voor jouw veiligheid, de lijn verbindt ons.
2) Maak van de riem een communicatiemiddel door met een knikje met de pols aan de lijn zijn aandacht te vangen.
Als aankondiging: let op! Bijvoorbeeld: we gaan van richting veranderen.
Als signaal: Attentie! Ik heb iets lekkers voor je of er gaat iets leuks gebeuren.

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak