maandag 20 april 2015

HOND EN HOOIKOORTS

Hatsjoe

Op het Zeeuwse strand troffen we een gepensioneerd echtpaar met hun Vizsla. Ze bezoeken regelmatig in het voorjaar de kust omdat hun hond een pollenallergie heeft - aan de kust zijn minder pollen, waardoor je minder last hebt van hooikoorts. Vermijden (binnenblijven) is met een hond geen optie; een hond moet immers uitgelaten worden. De allergie uit zich in jeukende uitslag, en tranende en dichtgeplakte ogen. De hond was door de dierenarts getest op allergie en positief bevonden. Naar aanleiding van de resultaten volgt de Vizsla nu een desensibilisatietraject (injecties) dat lange tijd in beslag gaat nemen.

Na de hele anamnese belangstellend te hebben aangehoord, vroeg ik of ze antihistamine hadden uitgeprobeerd. Dat het middel ook bij honden (en katten) kan worden ingezet, was hen onbekend. Skips vriendin Jack Russell Cruzer heeft al jaren baat bij levocitirizine tijdens het graspollenseizoen: geen rode pukkeltjes meer op haar lijfje en de waterige oogjes die ze niet open kan houden na een wandeling verdwijnen als sneeuw voor de zon na een simpel wit tabletje. Bij Skip hebben we zowel cetirizine als levocetirizine getest om een allergie aan zijn oog uit te sluiten. Het hielp inderdaad niet.


UITLEG
Antihistamine blokkeert de (tijdelijke overdosis aan de) stof histamine in het lichaam waardoor klachten verminderen of zelfs helemaal weg kunnen gaan. Het is geen geneesmiddel, maar een symptoom bestrijder. In de Verenigde Staten worden antihistaminica door dierenartsen op recept verstrekt. Sommige merk en generieke medicijnen zijn in de vrije verkoop verkrijgbaar. In Nederland is het nog niet toegelaten, maar staan dierenartsen er wel open voor.

In plaats van het vaker voorgeschreven en belastende prednison (waar honden op langere termijn pafferig van worden), kun je de dierenarts vragen of jouw hond minimaal 3 dagen tot een week antihistamine mag uit proberen, voordat je overstapt op zwaardere middelen. De werking van de tabletjes begint na ongeveer een half uur tot een uur en het effect houdt ongeveer een dag aan. Daarna is de stof uit het lichaam verdwenen.

Er zijn veel merken met eenzelfde of verschillende werkzame stof waar jouw hond wel of niet op kan reageren. Vraag je dierenarts welke tablet voor jouw hond geschikt is. De hondendosering bij cetirizine (10 mg tablet) en levocetirizine (5 mg tablet): voor honden geldt 1 mg per 1 kg lichaamsgewicht per dag gebaseerd op cetirizine (merknaam zyrtec). Dus een hond van bijvoorbeeld 20 kg geef je 2 tabletjes (2 x 10 mg = 20 mg) cetirizine. Omdat het derde generatie medicijn (de verbeterde cetirizine) levocetirizine (merknaam xyzal) een dubbele werking heeft, geef je hiervan ook 2 tabletjes (2 x dubbel 5 mg = 20 mg).
NB cetirizine is los bij de apotheek verkrijgbaar en kost circa 2,95 euro per 30 stuks. Levocetirizine is alleen op recept verkrijgbaar.

Honden met hooikoorts kun je verder helpen door na buiten te zijn geweest de vacht uit te borstelen en/of met een vochtig wonderdoekje af te wrijven. Zo verlos je de hond al van een boel pollen. Verschoon regelmatig de hoes van zijn mand of kussen. 

Nooit onverantwoord experimenteren. Overleg met je dierenarts, desnoods telefonisch!
Ha hatsjie