dinsdag 7 april 2015

WAAROM ROLT EEN HOND DOOR VIEZIGHEID?


Menige hond rolt zich graag in kadavers, rotte vis, vers uitgereden mest, (vogel)poep en de vuile was die jouw luchtje draagt. Smaken verschillen nu eenmaal. Wat voor ons smerig is en stinkt, daarvan vindt de hond dat het een heerlijk aroma heeft. Voor het waarom zijn weer meerdere redenen te bedenken:

Lekker luchtje
Het is natuurlijk gedrag waarvan de hond in extase kan raken. Net zoals wij naar de parfumerie gaan om een lekker luchtje uit te kiezen om ons happy te voelen of ons aantrekkelijk(er) te maken, is de natuur de geurtjeswinkel voor de hond. Een hond kan zich in een impuls op iets vies storten en zich ermee insmeren. Muskusgeuren hebben zijn voorkeur. Chanel nr. 5 die deze grondstof bevat, is daarom intens geliefd bij honden.

Interessantdoenerij
Een ‘geparfumeerde’ hond is voor bevriende soortgenoten interessant. Een hond die graag de opmerkzaamheid van een vriendje wil, zal zich graag in geurige nevelen hullen. Zelfverzekerde honden zul je het daarom niet zo gauw zien doen. Het zijn eerder de timidere types die indruk willen maken. Het middelpunt zijn, aandacht krijgen van snuivende soortgenoten daar is het allemaal om te doen.

Dekmantel
In het wild jagen wordt vergemakkelijkt als de prooi niet ruikt dat je nadert. Door de eigen geur te maskeren, hoopt de jager het andere dier in verwarring te brengen. Wolven die op jacht gaan camoufleren zich daarvoor met een onwelriekend bouquet om minder snel opgemerkt te worden door het aanstaande slachtoffer.

Jachtinstinct
Verkenners die terugkeren hebben zich in de uitwerpselen van een mogelijke prooi gerold. Via deze geurinformatie verneemt de achtergebleven meute van de belangrijke vondst, wordt het jachtinstinct aangewakkerd en kan er een groepsjacht in gang worden gezet.

NB Wees op je qui vive als de neus van jouw loslopende hond op drift slaat!