Moet een hond naar school om het knapste meisje of braafste jongetje van de klas te worden, of kan een eigenaar haar/hem zelf goede manieren bijbrengen?
Overmeesteren
We beginnen met de les te lezen. Wordt
elke hond gehersenspoeld om aan onze standaard maatstaven te voldoen? Leren we
onze hond iets aan omdat we van mening zijn dat hij bepaalde zaken beslist
onder de knie moet hebben? Of willen we het beste in onze hond naar boven halen
door hem (spelenderwijs) te stimuleren dingen te doen waar hij goed in is of
kan worden, en die bij zijn aard passen? Zijn we daarnaast bereid ons
perspectief te kantelen wanneer gaandeweg blijkt dat de individuele leerling de
voorkeur geeft aan een alternatieve studierichting?
Er zijn genoeg bekwame
hondenbezitters die een prima verstandhouding met hun hond hebben zonder ooit
samen op les te zijn geweest. Je hebt hond/baascombinaties bij de vleet die met
plezier lessen en daar de vruchten van plukken. En er bestaan mensen die het
ondanks alle inzet nooit leren. Of je de opvoeding afsluit met een diploma of
jouw hond zelf in de levensschool onderwijst, laat je afhangen van
verschillende factoren:
- met theoretische hondenkennis en kunde en een dosis gezond verstand kom je (als instapper) een heel eind
- je kunt de leraar uithangen, omdat je begrijpt hoe een hond leert
- het gekozen type hond geeft de moeilijkheidsgraad aan bij het opvoeden
- hoe zal het uitverkoren soort zich aanpassen aan jouw leefomstandigheden: naadloos of moeilijk?
- je bent in het bezit van naturel overwicht: stabiel persoon, imposant postuur, lage stem
- je geeft (on)bewust de juiste lichaamssignalen af
- je begrijpt hondentaal, waardoor jij en je hond ondubbelzinnig kunnen communiceren
- je kunt blindvaren op je intuïtie
- je bent bereid van jouw hond te leren
- de hond en jij kunnen op elkaar bouwen en vertrouwen
- je bent ondernemend genoeg om je hond te introduceren in de huidige hectische maatschappij
- je kunt op een prettige/humorvolle manier grenzen stellen aan ongewenst gedrag. Negeren zorgt er (zeker bij hoge opwinding/blaffen) niet voor dat het stopt.
- je begrijpt je hond en behandelt hem respectvol
Of je nou een debutant in de hondenwereld bent of een ervaren hondeneigenaar die in de praktijk heeft bewezen dat hij een meester is in opvoedkunde, bijspijkeren kan nooit kwaad. Want door nieuwe (wetenschappelijke) onderzoeken, zeker de laatste jaren, veranderen inzichten voortdurend.
Opleiding
Voor wie volg je nu
eigenlijk een cursus: voor jezelf of voor de hond? Een blanco hond reageert van
wezen uit goed. Doordat wij de huishond in een voor hem onnatuurlijk keurslijf
duwen, zullen we hem bij moeten brengen wat we van hem verwachten en hem dat
moeten aanleren. Conformeren aan de baas of andersom? De gulden middenweg is
een hond zoeken die qua bezigheden en temperament bij je past. Eigenaars hebben
soms (onterecht) torenhoge verwachtingen van een hond. Ze vergeten dat een hond
die ook van jou mag hebben. In elk geval heeft hij recht op jouw volledige
inzet, liefde, toewijding en toenadering.
Trap als beginneling niet in de valkuil van ongevraagde, maar goedbedoelde adviezen. Kies voor de beste start, want een hond is door onkunde zomaar (voor zijn hele leven) verpest. Aanleren gaat relatief gemakkelijk als je het leuk brengt; ongewenst gedrag rechtbreien daarentegen vergt heel wat meer zweetdruppels. Voor groentjes voor wie hondentaal absoluut abracadabra is, bieden je inlezen in hondse materie en minimaal een basiscursus uitkomst. Al is de instructeur een hondenprofessor, je hoeft niet alles klakkeloos over te nemen wat je voorgekauwd wordt. Denk na, doe wat goed voelt én vooral wat zichtbaar functioneert voor jou en je hond.
Jouw hond hoeft niet als een gedrild soldaatje in het gelid te staan als jij hem wat vraagt. Je hebt een zesjesmentaliteit en vindt het voldoende als de hond gehoorzaamt (voor zijn en anderen hun veiligheid) op basisverzoeken zoals ‘hier’ en ‘blijf’. Regelmatig op een dag een minuut of vijf oefeningen implementeren (doe dat thuis én onderweg) houdt de routine erin. Als je gekozen hebt voor een gewillige brave jaknikker en jij je taak als opvoeder serieus neemt, is het niet noodzakelijk om een cursus te volgen. Wél leuk natuurlijk en je wordt er altijd wijzer van. Beschik jij over de motivatie om je hond te enthousiasmeren? Kun je begrip voor hem tonen?
Meesterwerk
Privésessie
Exclusief les krijgen. Daar sta je dan met jouw overenthousiasteling tussen een (te) grote groep honden en hun baasjes op het trainingsveld. Verre van ideaal. Wat zou het fijn zijn als jij en jouw hond meer aandacht kregen, plus toegespitste uitleg op expliciete vragen over rijzende problemen. Met een 1-op-1-aanpak stapt je personal coach in jouw dagelijkse situatie, waardoor hij direct kan inzoomen op de praktijk. Zo leer je in de eigen omgeving gedragingen en situaties die dikwijls context gebonden zijn, te herkennen en te ondervangen. Wie wil dat nou niet: een op de persoon toegespitste trukendoos om je hond mee te verleiden.
Groepstherapie
De gemiddelde cursus vindt tien of twaalf weken lang op de vroege vrije weekendmorgen plaats op een veldje in de openlucht. Dat uurtje per week moet je benutten om nieuw studiemateriaal en informatie te vergaren, je hond het bijgebrachte te laten uitvoeren en om advies te vragen. Je hond leert er oefeningen, geduld te hebben, en soortgenoten in zijn nabijheid te tolereren. Repeteren doe je elke dag van de week door meerdere keren kort (leidraad 5 minuten) te oefenen. Oefeningen herhaal je bij voorkeur op wisselende plekken, thuis en onderweg. Voor eigenaars voor wie het motivatiepeil bedroevend laag is, is het volgen van een cursus een stok achter de deur om bij de les te blijven. Bijkomende voordelen van groepslessen: honden onder begeleiding met elkaar laten kennismaken, honden sociale vaardigheden bijbrengen, en honden bij elkaar laten spieken (afkijken werkt bij honden juist bevorderend). Ze gaan vaak beter hun best doen: ook honden is competitief gedrag niet vreemd.
Buitenschoolse opvang
Na de les kun je met gelijkgestemden en de hondenvriendjes afspreken om een gezamenlijke wandeling te maken waar eigenaars ervaringen en anekdotes uitwisselen en honden zich, verlost van de lijn, kunnen ontladen. Zijn jij of je hond al overprikkelt genoeg door alle informatie die tijdens de les hebt gehoord en hebt moeten uitvoeren? Kies voor de rust van thuis en prik een andere date datum. Puppyklasjes zijn er om jonge honden onder begeleiding op de juiste manier met geselecteerde pups te laten omgaan en spelen.
Doorleren
Bloedfanatieke honden en bazen met prestatiedrang zullen na een basiscursus automatisch doorstromen en zich verder specialiseren. Zolang baas en hond niet doorslaan en zich met plezier toeleggen op nieuwe uitdagingen is dat prima. Snuggere honden met een te toegeeflijke eigenaar volgen liever de theaterschool. Zij drijven met komedie spelen hun zin door.
Een hond heb je voor jou en zijn plezier, vergeet dat nooit!
Je bent van harte welkom op