maandag 2 maart 2015

LOOP NAAR DE MOOKERHEI

Dascha en Skip samen in de 'kattenbak'.

Beter: loop OP de Mookerhei. We worden opgehaald door de ouders van Dascha. Net als suave senior Skip zijn wij meteen verkocht door de aanminnigste kooltjes ooit. De twee lieverdjes gaan, na een flitskennismaking, samen achter in de Polo. De heren voorin worden met behulp van een gemoedelijke Belgische stem op weg geholpen, de dames kwekken op de achterbank.

Elja's doop

De zon die door de opaque wolken prikt. Op de parkeerplaats treffen we Elja’s familie. Er worden handen geschud. De honden introduceren zich onderling. Egalitaire verhoudingen. Om de bocht, uit het zicht van de oude Rijksweg, sjezen de IJslandse teefje Dascha (4) en Elja (2), en Skip (nog net 10) eensgezind de vrijheid tegemoet. Wat is er leuker dan op een anders verloren zondagochtend spontaan met gelijkgestemden te klunen op de heuvelruggen van de Sint Jansberg. Amazones op Fryske huynder en mountainbikers denke er eender over.

Een spelletje bij een love shack met Dascha en Skip

Dascha leert zus Elja die watervrees heeft, pootjebaden en baggeren. De zijdezachte Elja showt helemaal in haar nopjes haar pas verworven modderbruine laarsjes. Regina en Erwin fungeren als gids, Elja ontpopt zich als reisleidster die het groepje herdert door tomeloos van kop naar staart te rennen. Dascha die vindt dat we een grote familie vormen, duwt geregeld haar snuitje in mijn hand als teken van vriendschap. Peter wijst een konijn gekleed in een lichtgrijs konijnenkostuum aan, dat als bij toverslag onder een struik in een hazenpak verandert. Skip flankeert zijn vrouwtje als een IJslands plakplaatje. Ik houd van die hond.

Bugs Bunny Land

We bewonderen oprecht de houtwallen, glooiende heuvels, de meanderende beek, de blubberbobsleebaan, het boereland met muizende zwarte kat en de opdoemende groene grens. Wim met herdersstok was er twee keer ondersteboven van. Na zes km bult op en af (spieren waar we het bestaan niet van wiste, zijn aangesproken) stranden we met twee schmutzige honden en een Scotchguard behandelde Buhund bij de megahondvriendelijke Plasmolense Pannekoekenbakker waar we onder het genot van een hapje en drankje gezellig nakeuvelen. De klok heit half drie als we voor de deur worden afgezet: wandeltijd. Skip vertrekt naar dromenland.

Met dank aan initiatiefneemster Catharina Regina die routes uitstippelt en andere hondenbezitters daarvan laat meegenieten.