vrijdag 19 oktober 2012

ANDERE TIJDEN



Omdat ik enigszins achterloop met het bekijken van opgenomen programma’s, genoot ik gisteren pas van de documentaire ‘van arm naar rijk’. Of het ongelijksoortige beeldmateriaal een representatief tijdsbeeld weergaf, is moeilijk te beoordelen omdat de context niet op honden was gericht. Wel vond ik het markant dat de hond in het algemeen - van begin 1900 tot circa 1950 - geïntegreerd leek in de maatschappij. Overal in het alledaagse straatbeeld kwamen vrolijk kwispelende straathonden voor. Waar bedrijvigheid heerste, waren honden. Stedelingen bemoeiden zich niet wezenlijk men hen, de autonome (dus zelfredzame) honden hoorden er gewoon bij. Niemand stoorde zich aan hen, integendeel. De hond werd vaak als een verzetje gezien. Stadse bleekneusjes haalden samen met de hond schelmenstreken uit, of ze leerden een hond kunstjes ter vermaak om zo een centje bij te verdienen. Rijke lui (alleen zij hadden genoeg pecunia’s voor een camera) wilden graag prominent met hun hond op de gevoelige plaat worden vastgelegd.
Het scheen alsof de kommervolle omstandigheden waarin mensen moesten zien te overleven hun mededogen ten opzichte van de hond vergrootte. Pas in de jaren zestig als de grote armoede is verdwenen, duiken er filmpjes op van honden die aangelijnd met een baasje wandelen. Vooruitgang?
Tegen mijn verwachting in werd aan het begin van de twintigste eeuw juist op het weidse platteland de hond in zijn vrijheid beknot. Daar had hij een hondenleven. Op zijn schouders rustte de zware taak als waak- of trekhond en moest het beest in weer en wind aan de ketting of onder de kar.
Opmerkelijk om te zien is hoe het exterieur van rashonden in een slordige honderd jaar aangepast is. Bekijk het allemaal op www.anderetijden.nl 


www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak
mydogskipdoesthetrick.blogspot.com- playful dog entertrainment