maandag 29 oktober 2012

HOUDBAARHEIDSDATUM


Doodgaan hoort bij het leven. In mijn kringetje sneuvelden in korte tijd vijf dierbare veteranen: Pancho, Maylo (net geen 11), Rakel (17,5), Sjefke (14,4) en Bonnie (10). (Stok)oudjes waarvan sommige over de officiële houdbaarheidsdatum waren: wel nog vief en fit inclusief ouderdomskwaaltjes. De eigenaars van deze senioren-in-reservetijd hoopten (net als elk baasje) tegen beter weten in dat hun maatje het eeuwige leven zou leiden of uit eigen beweging in hun armen zou inslapen als de tijd daar was. Of misschien wel dat er ergens op dat ouwe lijfje een resetknop verstopt zat die hun hond weer jong(er) of nieuw maakte.
Toch waren deze liefdevolle en zorgzame eigenaars stuk voor stuk zo moedig om het loodzwaarste besluit van hun leven te nemen toen hun hond aan zijn  laatste beetje toe was. Omdat ze zoveel van hun hond houden, om hem zijn waardigheid te gunnen. Laten gaan hoort ook bij een hondenleven, maar wat doet dat pijn. Pancho, Maylo, Rakel, Sjefke en Bonnie jullie worden gemist.

Een checklist als steuntje in de rug van dierenarts Anton Beyer. Zodra één of meer van de vier vragen met ‘nee’ beantwoord moet worden, bestaat er een gegronde reden om aan euthanasie te gaan denken.

Heeft de hond nog eetlust?
Heeft de hond nog plezier in het leven?
Is de hond pijnvrij (met medicatie)?
Is de hond nog te handhaven in huis qua zindelijkheid, geur en zo?

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak