zaterdag 27 oktober 2012

MUIZENNoorse Buhund Skip wiens forte mollen vangen is, muist in ‘oktober mollenmaand’ of zijn leven ervan hangt. Dat hij telkens met naar voren gerichte spitste oren van die hoge luchtsprongen als een mousing fox maakt, is de schuld van moedermollen. Dat leerden we afgelopen week in het beknopte college de natuur draait door* van boswachter Arjan Postma.


In de vroege herfst wordt het laatste mollennestje van dat jaar geboren. De vervelend wordende opgroeiende jongen verlaten niet vrijwillig hun gangenstelsel zoals je overal leest, maar worden door Mama Mol bovengronds gejaagd om spierballen te kweken. Daar moeten ze haast mee maken want weldra zal de vorst in de grond zitten. De fluwelen bodybuilders fitnessen ongeveer een maand door in het gras te scharrelen en graafoefeningen te doen; niks sportschool met personal trainer.


In die hulpeloze periode zijn de slechtziende aspiranten (de term ‘zo blind als een mol’ is onjuist) een makkelijk maaltje voor reigers, vossen en kraaien (die laatste kunnen met recht rekenen op Skip). Prima volgens de boswachter want anders wordt hun populatie te talrijk.
Ik heb veel over de mol gelezen vanwege de interesse van onze hond, dit was mij onbekend. Bedankt boswachter Arjan dat je me even terug naar de schoolbanken stuurde én dat mijn schuldgevoel jegens de Talpa europaea* ietsepietsie verminderd is. 

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak