dinsdag 2 oktober 2012

DE VLAAIENSPECIALIST




Jouw hond smult van koeienvlaaien, paardenvijgen, kattendrollen of andere ongewenste poeplekkerenijen. De reden van coprofagie (het eten van uitwerpselen), dat veel bij Labradors wordt gezien, blijft een onopgelost mysterie. In de regel betreft het een gedragsprobleem. Lang heeft men gedacht dat het door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen komt; onderzoek heeft dit nog niet kunnen staven.
Vaak begint het eten van ontlasting met het onopzettelijk nemen van een hapje (de weggegooide tennisbal rolde per ongeluk door de een vlaai). De smaak bevalt de hond. Een volgende keer zal hij weer een hapje nemen. Andere mogelijkheden: de pup in de werpkist bootste zijn moeder na, of de hond is opgegroeid in een smerige kennel waar opeten de enige mogelijkheid was om de boel schoon te houden.
Is bovenstaand niet het geval dan is er de optie: provocatie. Het vermaledijde poep eten gebruiken als een vorm van uitdagen om bijvoorbeeld de aandacht te trekken. De hond ziet het als een spelletje waarin hij superieur is. Elke keer dat jij ‘bah’ of ‘gatver’ zegt, en hij niet gehoorzaamt en toch een hapje neemt, heeft hij gewonnen. Zijn praktisch voordeel is dat zijn bek dicht bij de grond zit; hij is je altijd voor.
De vondst: negeer het gedrag wanneer de hond het als een middel gebruikt om jou op stang te jagen. Belangrijk is dat hij meent dat je absoluut niet kijkt of reageert. Hij moet het gevoel hebben dat het jou niet opvalt dat hij iets stouts aan het doen is. Alleen zo mist zijn actie het doel en is het niet meer leuk. De eerste keer zal hij nog een hapje nemen, de tweede keer zal hij jou al in de gaten houden of je hem nog interessant vindt. De derde keer zal hij er waarschijnlijk niet meer naar omkijken. Probleem opgelost. Mocht hij nog een keer in herhaling willen vallen, leidt hem dan van te voren af met een spannend spelletje. 

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak
mydogskipdoesthetrick.blogspot.com- playful dog entertrainment