donderdag 18 september 2014

WAAROM KAUWT EEN HOND OP ZIJN POTEN?


Honden kunnen om veel verschillende redenen op hun poten sabbelen, kluiven, knagen en aan likken. Sommige honden kunnen er helemaal in opgaan. Bij een lichte vacht zie je de haren, doordat speeksel in aanraking komt met lucht, rood verkleuren. Zo verraadt de hond dat hij (stiekem) overmatig sopt. Een kort ABC.

Artrose aan de gewrichten
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Het is niet te genezen, maar door gedoseerd en op de juiste manier te bewegen, kan erger (chronische pijn) voorkomen of uitgesteld worden.
*Doseer de wandelingen; liever vaker wat korter dan een of twee lange uitjes. Til de hond uit de auto, zo heeft hij geen sprongbelasting op de gewrichten. NB eruit springen is belastender dan erin. Laat de hond geen korte stops maken, zoals bij het vangen van een weggeworpen balletje of tak. Geen trappen lopen, bergje je op en af, of op heuvelig of ongelijk terrein lopen. NB één keertje per dag de trap op en af is wat anders dan continu de trap op en af racen. Hond niet op harde ondergrond laten liggen, geen gezwem in koud water (winter), hond goed afdrogen als hij nat is. 

Demodex 
Demodex of jonge hondenschurft is een mijt die van nature voorkomt in de huid van de hond. Bij jonge honden en honden met een verminderde weerstand kan hij zich ongebreideld uitbreiden en irritatie veroorzaken. Demodicose is vaak gelokaliseerd op de kop en de poten. Het begint met kale, wat rode plekjes die kunnen jeuken. Af en toe blijft de jeuk achterwege. In een later stadium kunnen er korstjes ontstaan en kan de huis schilferen.
* Met spoed naar de dierenarts en de hond weghouden bij soortgenoten!

Irritatie
Pekel op de straat, (vries)kou, schurende zandkorreltjes, bepaalde (wilde) planten, of schoonmaakmiddelen (denk: vloer) kunnen hondenpootjes en -voetjes een brandend of jeukerig gevoel geven. 
*Spoel de poten met lauw water af en dep ze droog. Bij droge huid kan een vochtinbrengende crème geschikt voor honden gesmeerd worden.

Grasaartjes
Bij het struinen door hoog (bloeiend) gras kunnen grasaartjes in de vacht, tussen de voetzolen, en onder de nagels (en in de oren) geraken. Een onopgemerkt kruipertje kan een ontsteking in de huid veroorzaken.
*Knabbelt uw hond na een (weide)wandeling heftig op (een van) zijn poten? Controleer deze grondig en voorkom zo erger.

Likgranuloom
Een likgranuloom is een huidverandering op het onderste deel van de poten, die ontstaat als gevolg van likken en bijten door de hond zelf. Door voortdurend likken wordt de huid dikker en worden de vacht dunner. Bij knabbelen ontstaat een oppervlakkige (hotspot) of diepe ontsteking (wond met ontstekingsvocht). Des te meer reden voor de hond om de betreffende plek te blijven schoonmaken. Zo onderhoudt de hond de vervelende gewoonte zelf. Aanleiding kunnen psychische redenen zijn, zoals: druk (je vraagt iets van hem, waaraan hij niet kan voldoen), nervositeit, spanning, angst, alleen zijn. Kortom de hond zit niet lekker in zijn vel of hij voelt zich onbehaaglijk, of onveilig.
*Zorg dat de hond niet langdurig op eenzelfde plek likt. Zie ook stress.

Misselijk
Een hond die zich beroerd/misselijk voelt, kan aan zijn voorpoten blijven likken. Het kan gepaard gaan met onrustig gedrag (verliggen), winden, veelvuldig slikken en zuchten.
* Als de rommel uit de buik is (door vomeren of ontlasting), voelt de hond zich meteen beter. Bij vermeende maagklachten kunnen een droog toastje of biscuitje wonderen doen.

Pijne pootjes
Honden kunnen, net als mensen, oververmoeide en overbelaste pootjes hebben. Een hele dag op pad, als je dat niet gewend bent, is vermoeiend. Wandelen in mul (strand)zand is zeer vermoeiend en belastend. 
*Las na grote inspanning of verzwikking een of meerdere hersteldagen in voor de broodnodige rust.

Schoonmaak
Honden zijn schoon op zichzelf. Smerige pootjes (en hun vacht) moeten gewassen worden. Door de poten (en zijn jas) te likken, poetst de hond ze schoon. Dit kortstondig likken is onschuldig.

Schurft
Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt Sarcoptes scabie. Het is een besmettelijke hondenparasiet die gangen in de hondenhuid (over het gehele lichaam)graaft en daarmee veel jeuk teweegbrengt.
*Een schurftinfectie wordt overgebracht van hond op hond. Verwaarloosde, zwakke en zieke straat- en kennelhonden hebben een verhoogd risico op schurft. Gezonde honden, mits ze niet in aanraking komen met een besmette hond lopen geen gevaar. Met spoed naar de dierenarts en de hond weghouden bij soortgenoten.

Stress
Overmatig op de poten kluiven is de hondse variant op nagelbijten. Het leidt af en ontstrest. Het is zelfbelonend gedrag - wanneer honden een bezigheid leuk vinden, blijven ze die herhalen omdat er endorfine (z.g. gelukshormoon) in de hersenen vrijkomt.
*Zorg dat de hond zich prettig, veilig en geliefd voelt. Voorkom voor hem stressvolle situaties en/of leer ‘m er stapje voor stapje mee omgaan.

Verveling
Je hond heeft weinig om handen. Om bezig te zijn kluift hij op voor- of achterpoten.
*Ga iets leuks doen met je hond, of geef ‘m een intelligentiespelletje waar hij zich mee kan amuseren.

Wondjes
Raust jouw hond door het struikgewas (bijv. bramenstruiken) dan kunnen stekels en doornen in de vacht blijven steken die in de huid pitsen. Door op de poten te sabbelen, probeert de hond ze te verwijderen, wat zelden lukt.
*Haal een plastic luizen- of babykammetje door de haren van de poten. Daarin blijven zelfs de kleinste stekeltjes achter.