zondag 28 september 2014

BLOED, ZWEET EN TRANEN

klik op de foto voor vergroting

Start. In de afvalbak op de parkeerplaats zijn twee konijnenkadavers gedeponeerd. M. en ik tegelijk: wat zonde dat ze niet opgegeten zijn.
Finish. Typisch tafereel na jachtige wandelingen. V.l.n.r. Cruzer met potdichte en tranende ogen door haar pollenallergie. Skip met een klam lijf, zwetende voetzolen en een hijgende lange lap uit zijn bek. Byker onder de bramenjam. Bramenjam is een ruim begrip. Het kan bestaan uit: vers geplet bramensap, rode vloeistof afkomstig van een bloedend oor waar stekels en doornen voor een aderlating hebben gezorgd, of zelden, maar in dit geval wel: bloed van een konijn. Een daad van barmhartigheid, want er heerst, net als voorgaande najaren, helaas weer myxomatose. We vonden het al raar dat het betreffende konijn zich aanbood. W. hangt het konijn hoog in een boom, zodat honden er niet bij kunnen*. Zo heeft de buizerd op de uitkijk er een makkelijke maaltijd aan.

*Myxomatose is een door de mens bedachte dodelijke konijnenziekte die hier piekt in de late zomermaanden. Het virus is niet overdraagbaar op honden.