vrijdag 23 mei 2014

WAAROM GAAT MIJN HOND LIGGEN ALS ER EEN ANDERE HOND AANKOMT?


Je kent het vast wel: honden die als een sfinx op de grond gaan liggen als ze een soortgenoot zien aankomen. Het doel van preventief platliggen, kan verschillende motieven hebben:

· Een situatie rustig kunnen inschatten: wat en wie komt er op je af?

· Vanuit deze tactische positie de tegenligger tackelen: aanvallend naar voor stormen is de 'beste' verdediging.

· Uit beleefdheid. Afwachten: de tegemoetkomende hond komt naar de platligger toe om contact te maken.

· Rust creëren om conflicten te vermijden. De hond staat pas op als de echte ontmoeting aanstaande is om zich al snuffelend te laten keuren.

· Retrievers en jachthonden zijn de uitvinders van het platliggen (in onweerstaanbare poelen). Het heeft verder geen speciale betekenis.

· Misleiding. Toneelspel. De platligger lijkt zo een klein hondje. Het verrassingselement bij opspringen moet de ander doen terugdeinzen. Bij een volgende ontmoeting tussen de twee zal de misleide dezelfde aangeleerde tactiek toepassen om te kijken of de ander ook schrikt.

· Onderdanigheid. De ‘diplomaat' ligt op zijn zij gekanteld met zijn staart ietwat tegen zijn billen gedrukt, zodat de ander hem kan keuren. Vaak nodigt deze vorm van kennismaken uit tot spelen.

· Volledige overgave: de hond draait zich meteen op de rug, houdt zijn staart tegen de buik gedrukt, en verroert zich niet en houdt zich muisstil.