donderdag 29 november 2012

EVEN GEDULD A.U.B.


Komt jouw hond niet (meteen) als je hem roept? Verdwijn uit zijn blikveld. Volhard in het wachten en ga hem niet achterna. De hond moet op jou letten, en niet andersom; veiligheidshalve houd je hem wel in de gaten en/of voorzie je de hond van een (tegenwoordig zeer betaalbare) gps-tracker. Het kan soms even duren, maar uiteindelijk zal de hond poolshoogte komen nemen waar je bent. Prijs hem de hemel in. Is de hond gewend om iets te krijgen als hij het commando ‘hier komen’ opvolgt? Maak dan onderscheid tussen:

Meteen komen - de hond wordt uitbundig overladen met complimentjes én getrakteerd op een lekkertje. Ben je niet van het honoreren met voertje, beloon hem dan met een aai of zijn favoriete speeltje.

Na een poosje komen -  de hond wordt ‘slechts’ geprezen. Zo leert de hond dat onmiddellijk komen hem iets extra’s oplevert.

Niet komen - Gehoorzaamt de hond helemaal niet, dan kun je hem ophalen: je zwijgt tegen hem, vermijd oogcontact en beëindigt de wandeling. Je moppert niet tegen je ‘dove’ hond omdat hij het veel erger vindt om genegeerd te worden.

Testbeeld - Je hond daagt je uit, hij test hoe ver hij kan gaan. Je kunt de hond triggeren door je niet met hem te bemoeien en op iets heel anders de aandacht te richten (een vreemd geluid produceren, spannend praten: wat ik hier nou toch zie, oho), waardoor hij uit zichzelf een kijkje komt nemen. Of het gedrag compleet negeren: kwestie van een lange adem hebben.

Storing - Ondanks veel oefenen heeft jouw hond overal interesse in, behalve in jou. Dan rest je niets anders dan je hond aangelijnd te houden, hem los te laten in een hondenren of omheind terrein of ... even geduld a.u.b.


www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak