zondag 26 juli 2015

KWISPELPRIJS


Uit de serie: uitstapjes
Er was storm en hevige regenval voorspeld. Maar niets van dit alles werd bewaarheid. Onder een schilderachtige Hollandse wolkenlucht - zelfs een broos zonnetje liet zich zien - verzamelde zich een menigte hondenliefhebbers rondom Niek van Wijk en Sieneke Groenman van de Hondenbescherming voor de uitreiking van de Kwispelprijs 2008. Het feestelijke slot van de door de Hondenbescherming uitgeschreven wedstrijd, waarvoor Skip en ik persoonlijk waren uitgenodigd vanwege de aanbevolen winnaar.


Thema van dit jaar is losloopgebieden voor honden. Dat er meer aandacht aan dit onderwerp moet worden besteed moge duidelijk zijn. Als ze al aanwezig zijn, zijn losloopgebieden voor honden te klein, vies en onveilig. Gemeenten in Nederland beperken uitrenmogelijkheden en creëren vaak onaantrekkelijke zones voor loslopende honden. Als redenen kunnen het aanscherpen van gemeentelijk beleid en (overmatige) bescherming van natuurgebieden worden genoemd. Genoemde argumenten om honden te weren, worden vaak gebruikt als gelegenheidsargument dat niet gestaafd worden met echte feiten.


Dat het anders kan, bewijst de winnaar van de Kwispelprijs 2008: het Erkemeder hondenstrand. Dit particuliere initiatief is een waar paradijs voor honden en hun baasjes. In het juryrapport werden de vele kwaliteiten van dit gebied geroemd. ‘Honden kunnen er, in volledige vrijheid, in het afwisselende terrein met spannende bosschages en uitgestrekte grasvelden, uitgebreid wandelen en snuffelen en naar hartenlust rennen. Zelfs graven is toegestaan. Pootje baden of zwemmen, kan in het zoete water van het Wolderwijd. Het zandstrand heeft speciaal licht aflopende kanten zodat honden gemakkelijk in en uit het water kunnen. Zelfs toiletten voor de baasjes zijn aanwezig. ’Op drukke dagen kent dit gebied volgens de bevlogen eigenaar, de heer Chaigneau zo’n 6000 bezoekers per dag. Toch lijkt het door de immense uitgestrektheid van het gebied nooit overvol.De uitreiking vond heel toepasselijk plaats op het hondenstrand. Na de toespraak met aandacht voor het juryrapport werd de prijs (een cheque t.w.v. 1500 euro) overhandigd door Niek van Wijk aan de Jean Chaigneau.

Een gezellige strandwandeling volgde. De aanwezige honden genoten volop van deze buitenkans. HSV Nijkerkernauw heeft in het winnende gebied haar trainingsfaciliteiten en gaf zodoende een demonstratie weg. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de door de Hondenbescherming aangeboden consumptie in het strandpaviljoen ‘de Jutter’ waar honden van harte welkom zijn. Een geslaagd evenement waar veel over het plezier en nut van loslopen werd geklepperd. Want verantwoorde hondenbazen weten dat hun hond meer nodig heeft dan een bak voer en een mandje. De hond heeft recht op zijn dagelijkse portie beweging in zijn eigen tempo. Of dit nu een snuffelgangetje of een sprintje is, maakt niet uit. Alleen gemeentes moeten hiervan nog worden doordrongen. Het is nu 2015 en is er weinig veranderd.


Helaas zijn de foto's van de overhandiging en de wandeling verloren gegaan.