maandag 20 september 2021

HOTELDEBOTEL

 

Ik ga op vakantie en neem mee …

foto: Maud Kluiters

Weg zonder hond betekent op tijd beginnen met het zoeken naar een tijdelijk opvangadres waar u uw lieveling met een gerust hart kunt onderbrengen. Dit omdat u uw hond net als uzelf een fijne vakantie gunt. U kunt onbekommerd op uw reisbestemming genieten, omdat u weet dat u uw hond niet bij het eerste de beste pension heeft gedropt én vooral dat hij het eveneens naar zijn zin heeft. Hondenmanieren heeft de verblijfsmogelijkheden voor u op een rij gezet.

Wat mag u verwachten van een professionele opvang?

*Een goede verzorging door betrokken medewerkers die ervoor zorgen dat uw hond, hun  gast, een prettig verblijf heeft.

*Kennis van gedragskunde en bekwame begeleiding van uw hond.

*Kundig toezicht tijdens het (gezamenlijk) binnen en buiten zijn.

*Voldoende vertier naast zijn natje en droogje.

*Indien uw hond een sociaal groepsdier is, kunt u opteren voor een (kleinschalige) roedelopvang waar honden overdag (onbeperkt) toegang hebben tot een speelweide of speelplaats (met schuilmogelijkheden) waar de hond zich naar believen mag uitleven.

*De pensiongasten waarmee uw hond in aanraking komt, zijn op maat bij uw hond uitgezocht.

*Is uw (minder sociale of senior)hond meer geschikt voor individuele opvang? Kies voor een accommodatie waar de hond minimaal driemaal daags wordt uitgelaten en waar hij regelmatig persoonlijke aandacht en zorg krijgt zodat zijn dag minder eentonig is.

*Droog en comfortabel onderdak. Dit kan een kamer, hok, iglo of kennel zijn.

*Een betrouwbaar adres wil vooraf kennismaken met u en uw hond om te zien of het klikt. Bovendien krijgen u en uw hond zo de gelegenheid om te zien of het bevalt. Een oprecht in uw hond zijn welzijn geïnteresseerde opvang zal voorstellen om minimaal een overnachting als try-out te boeken.

*Prima plekken die goed bekend staan, zijn vaak al lang van te voren volgeboekt, reserveer bijtijds.

Eisenpakket voor de hond

*Uw hond moet gezond en bij voorkeur vlovrij zijn.

*Zijn verplichte inentingen/vaccicheck (titerbepaling) inclusief kennelhoest* zijn geldig - als bewijs neemt u het entingboekje mee.

*Bij voorkeur laat u uw hond minimaal één keer in het verblijf van uw keuze proefdraaien.

*Als u uw hond heeft opgevoed tot een sociabel wezen dan kan de hond die een roedeldier is, in plaats van solitair met een of meerdere andere honden worden ondergebracht. Wellicht bestaat er gelegenheid voor de hond om vooraf de andere vakantiegangers te ontmoeten of kan hij in een groep bevriende honden.

*Dat uw hond (nog) niet alle commando’s evengoed opvolgt, is minder belangrijk dan dat hij zich gemoedelijk gedraagt naar zowel mensen als honden toe. Dat geeft hem meer vrijheid en biedt meer mogelijkheden.

*De leiding van het pension moet openstaan voor uw vragen. Wensen moeten bespreekbaar zijn. Het is aangenaam als er een klik tussen u en de opvang is.

*Vraag naar de ervaringen van andere hondeneigenaars met de specifieke opvang die u op het oog heeft.

*De hond voelt zich duidelijk op zijn gemak bij de verzorgers. Hij kwispelt en loopt zonder dwang de opvang in.

Om het overzichtelijk te maken zijn de verschillende soorten accommodatie in drie categorieën ingedeeld. Het kan best zijn dat de naam van een opvang de lading niet dekt en een pension bijvoorbeeld wel over hotelfaciliteiten beschikt en andersom.

Dierenpension

Let bij het uitkiezen van een pension op de prijs-kwaliteitverhouding. Vaak zijn geringere verblijfskosten goed voor uw portemonnee, maar is uw hond de dupe van de lagere factuur. De enige afleiding waar uw hond bij een budgetverblijf, naast het wachten en slapen in de kennel op kan rekenen zijn: de maaltijd en één of twee keer (kort) uitgelaten worden en hopelijk een proper en droog verblijf. Wilt u dat uw hond zich snel thuis voelt, kies dan voor een pension dat rekening houdt met de verschillende wensen en individuele behoeften van uw hond. Bijvoorbeeld: Mag de hond in zijn eigen mand of op zijn meegebrachte kussen slapen? Is het toegestaan om voer van thuis mee te nemen en zijn dieetwensen mogelijk? Heeft uw hond alle vrijheid om overdag los te lopen op een solide omheind terrein met soortgenoten, leven de honden 24/7 als roedel, of kan de (minder sociale) hond naar eigen inzicht gebruik maken van een separate weide waar hij ongestoord in zijn uppie zijn ding kan doen. Roedel, groepsopvang in een gezellige hondenhuiskamer of juist een ruime comfortabele (zo nodig verwarmde) rust- en slaapplek voor hem alleen. Persoonlijke aandacht zoals de hond even apart nemen voor een knuffel en hem bij naam noemen. Extra activiteiten die verveling verdrijven zoals intelligentiespelletjes om het voer te bemachtigen zijn geen overbodige luxe. Want welke hond wil dag (en nacht) overstemd worden door irritant geblaf of zelf constant blaffen van nervositeit of heimwee?

Hondenhotel

Voor minder sociale honden, gevoelige types die niet van drukte houden, en voor honden met sterallures bestaan er tegenwoordig hondenhotels. De hond beschikt over een eenpersoonskamer waar hij in alle rust over alle luxe van thuis of meer kan beschikken: een eigen bed en bank, ja zelfs tv is een optie. De gastenkamer heeft maatje balzaal in vergelijking tot menige kennel. Al naar gelang het aantal sterren biedt het hondenhotel verzorging en vertier op maat. Er is altijd wat te doen. Optioneel zijn speelsessies, was- en borstelbeurten, zwemlessen, en massages. Er zijn hotels waar de eigenaar kan beschikken over de beelden van de 24-uurs bewakingscamera. Roomservice is standaard met liflafjes toebedeeld, evenals het driemaal daags wandelen met een vaste dogwalker en een persoonlijke benadering door alle aanwezige medewerkers. Uw hond wordt voor uw terugkeer fris gewassen en keurig gekamd afgeleverd.

Logeeradres

Opvang in huiselijke kring bij familie, vrienden, kennissen of buren heeft vele voordelen zoals een nagebootste thuissituatie, bekende gezichten en persoonlijke aandacht. Uw hond is niet geschikt voor een verblijf bij vreemden? Hij lijdt aan verlatingsangst. Troost u met de gedachte dat de meeste eigenaars hun hond niet kunnen missen. Het is vaak zo dat mensen er meer moeite mee hebben dan andersom. Voor getraumatiseerde honden en (verwende) honden die extreem aan hun eigenaar hangen is een oppas thuis door een vertrouwd persoon of een logeerpartijtje bij goede bekenden een prima oplossing. Hoe makkelijker uw hond in de omgang is, des te eerder vindt u iemand die uw hond voor twee of drie weekjes wil leasen. Maak duidelijke afspraken omtrent de (financiële) vergoeding, de dierenarts, de aansprakelijkheid, bijtincidenten, weglopen en zo. Op andermans hond passen is een hele verantwoordelijkheid.

De koffers staan gepakt. U vertrekt onbezorgd en zonder schuldgevoel als u weet dat uw hond goed verzorgd achterblijft en net zo’n fijne vakantie beleeft als uzelf. Maak geen ophef bij vertrek, ook al valt het u zwaar, kriebel 'm onder de kin en zeg liefdevol: 'Veel plezier. Naam baasje komt je snel weer halen.