zaterdag 18 september 2021

HOE VOED IK MIJN PUP OP?

toekomstige beste vrienden

Een pup begeleiden naar puberness en volwassenheid (van 0 tot 3) kost enorm veel liefde, energie, inzet, inzicht, geduld en tijd. Als je het goed doet, genieten jullie samen enorm. In conventionele opvoedsystemen laat je je doorsnee kind/hond in de fout gaan waarna je het ongewenste gedrag bestraft. Dat kost nogal wat puf en vrolijk word je er ook niet van. Beter zijn een goed humeur, humor en het positieve beloningssysteem activeren. Door bijvoorbeeld anticiperen, ombuigen, afleiding, negeren of omleiden (redirect) vermijd je dat hond/kind in de fout gaan. Bijvoorbeeld je hond ligt braaf. Dat is: goed zo! Je kunt er meteen al een woord of onomatopee aan verbinden. Of je hond trekt aan de veters van je schoenen. Je ruilt het voor iets waar hij wel mee mag spelen.

Op de opvoeding wordt vaak de nadruk gelegd. Als er iemand opgevoed moet worden is het eerder de (onervaren) eigenaar. De vrolijke pup wordt begeleid. Samen vergroeien, vertrouwen in elkaar krijgen en een band smeden zijn belangrijk. Als je hond jou kan vertrouwen, gaat aanleren vanzelf. Verdiep je in de ras eigenschappen, ken het karakter en leer de lichaamstaal van je hond goed lezen en begrijpen. Maak van hem niet je betere ik en dwing hem niet in situaties en een keurslijf dat niet bij zijn aard past.

Een dingetje: bijten wordt niet getolereerd. Pupeigenaars herken je vaak aan hun handen die vol zitten met schrammen van het speels happen. Bijten, ook al is dit speels, is auw! Zo leert de hond dat bijten pijn doet en zeer ongewenst is. Bied een buffelhuid of bullenpees aan waar hij lekker zacht op kan kauwen. Kauwen ontspant daarbij ook nog eens. NB Koop geen harde botten en deze al helemaal nooit koken!