vrijdag 31 mei 2013
OPSPORING VERZOCHT
donderdag 30 mei 2013
VERZOPEN
woensdag 29 mei 2013
KLUIFJE IN MUSEUM
dinsdag 28 mei 2013
WILDE BUITEN DAGEN
zondag 26 mei 2013
DAG VAN DE HOND
zaterdag 25 mei 2013
PLAT
vrijdag 24 mei 2013
LANDJEPIK
woensdag 22 mei 2013
HONDEN ZIJN OM VAN TE HOUDEN
dinsdag 21 mei 2013
NOORSE BUHUND - UITHANGBORD
maandag 20 mei 2013
OP EEN MOOIE PINKSTERDAG
zondag 19 mei 2013
HOLDERDEBOLDER
zaterdag 18 mei 2013
HERENIGD
vrijdag 17 mei 2013
GEJAAGD DOOR DE WIND
woensdag 15 mei 2013
SILENCE OF THE LAMBS II
dinsdag 14 mei 2013
SILENCE OF THE LAMBS
maandag 13 mei 2013
KLEURENBLIND
Soms plaag ik Skip bewust door zijn (roodbruine) voertjes in het groene gras te strooien. Hij is tijdens zo’n zoekactie volledig op zijn neus aangewezen. Want de kleuren rood en groen zijn voor een hond niet te onderscheiden. Op die manier is hij wel een tijdje lekker bezig. Brokjes gooien in zijn nabijheid is vlugger en handiger; hij volgt simpelweg de lob en schat in waar ze neerkomen.
Kleurenblindheid
of daltonisme is een afwijking aan het gezichtsvermogen waardoor men vooral de
kleuren rood en groen niet van elkaar kan onderscheiden. Het is een hardnekkig
fabeltje dat honden alles zwart-wit zien. Ze zien wel degelijk kleuren. Het oog
van een hond bevat staafjes (verantwoordelijk voor de waarneming van
grijstonen) en kegeltjes (voor het zien van kleuren). Waar de mens drie kegeltjes
heeft voor het zien RGB licht, heeft een hond er slechts twee.
Rood ziet een hond dus als groen en omgekeerd. De zoekopdracht om een
brokje of een rood balletje in het gras te vinden, vormt een ultieme uitdaging
voor de hond. Best zichtbare kleur voor een hond is geel. Zijn honden daarom zo
verzot op de gele tennisbal?
zondag 12 mei 2013
SNOEPREISJE
zaterdag 11 mei 2013
JONG GRUT
vrijdag 10 mei 2013
COPYCAT
donderdag 9 mei 2013
BIJTINCIDENTEN
Mahatma Gandhi schreef ooit: de beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan. We mogen dan wel in een beschaafd land leven, maar voor in beslag genomen honden is het beslist geen pretje. Daarom heeft onder andere Martin Gaus onderstaand initiatief, gesteund door de Partij voor de Dieren die de kwestie heeft aangekaart bij staatssecretaris Sharon Dijksma, genomen.
Uitleg. Vanaf 2009 geldt het risico assessment voor agressieve honden. Op basis van een gedragstest kunnen toekomstige bijtincidenten en de kans daarop worden voorspeld bij honden die als eens in een persoon flink gehapt hebben of waarbij de kans op bijten groot is. Vanuit maatschappelijke organisaties en de wetenschap is er veel kritiek op deze test en het beleid rondom de omgang met honden.
Wanneer honden in beslag worden genomen, zitten zij weken of zelfs maanden in EENZAME OPSLUITING EN ZONDER CONTACT MET HUN BAASJE voordat ze getest worden. Door deze geïsoleerde omstandigheden kunnen de dieren letterlijk gek worden en krijgen zij een verkeerd testuitslag. Honden worden hierdoor onterecht geëuthanaseerd. En denk niet dat het hier alleen pitjes betreft!
Help onnodig hondenleed voorkomen en teken de petitie op Verantwoord bijtincidentenbeleid.Uitgebreide informatie vind je op: Hulp inbeslaggenomen honden.
woensdag 8 mei 2013
HONDENPOOTMODEL
dinsdag 7 mei 2013
KLEINE VIEZERIK
Noorse Buhund Skip gaf me afleiding. Zo lief van ‘m. Hij wreef tijdens de ochtendwandeling zijn lijf van top tot teen in met een dode brasem vol groene vliegen die midden in een weiland lag. Ik heb er maar niets van gezegd, de kleine viezerik was zo helemaal heppiedepeppie. Thuis namen we samen een douche. Daarna kon operatie schoonmaak beginnen: Skip afdrogen (normaliter föhn ik hem. Vanwege de zomerzon niet nodig), handdoeken en zijn dekentjes wassen, de halsbanden en riempjes in een sopje, de vloeren geschrobd, kammen en borstels gereinigd. Hond schoon (nou ja voor een dagje dan), huis schoon en mijn hoofd leeg. Skip bedankt!