zaterdag 25 mei 2013

PLAT
Stortbuien glijden naadloos over in hagel- en regenbuien. Heerlijk voor eigenaars van wie de hond net voor een ontmoeting met een andere hond altijd plat gaat. De natte ondergrond zorgt voor plakkerige haren, modderpoten én een baggerbuik. Daarbij kan ik aanstippen dat Retriever- en jachthondenbaasjes wel wat gewend zijn, omdat zij zo’n beetje het platliggen hebben uitgevonden - poelen oefenen overigens ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Retrievers.

Over het doel van preventief platliggen:

-    om een situatie rustig te kunnen inschatten: wat en wie komt er op je af?
-    vanuit deze tactische positie de tegenligger te tackelen: een stormende aanval is de ‘beste’ verdediging.
-     afwachten: de tegemoetkomende hond komt naar de platligger toe om contact te maken.
-      rust creëren en pas opstaan als de echte ontmoeting aanstaande is en zich laten besnuffelen.
-      onderdanigheid: de platligger houdt zijn staart ietwat tegen zijn billen gedrukt houdt en kantelt zich op zijn zij, zodat de ander hem kan besnuffelen.
-      volledige overgave: hond draait zich meteen op de rug, houdt zijn staart tegen de buik gedrukt, en verroert zich niet.

Waarom natte honden zo wanhopig graag met mij kennis willen maken (lees: tegen mijn broek en jas opspringen en er een of meerdere kunstzinnige prints achterlaten)? Ze weten vast dat ik van kunst houd. 

Reactie
Er zijn Retrievers bekend die op hun buik gaan liggen om de andere hond te misleiden. Plat op de grond lijkt het net een klein hondje. Als de andere hond nabij is, springt de Retriever op om zo als verrassingselement de ander te doen terugdeinzen. Die reageert daar bij een volgende ontmoeting op door zelf op de grond te gaan liggen. Kijken of de Retriever ook schrikt als híj opspringt. 


www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak