zaterdag 23 augustus 2014

GASSEN

trap naar de hemel

Dobey en Dusty frequenteren hetzelfde besloten en voor honden verboden paradijs als wij. Terwijl de Flatcoated Retriever al apegaapt in het Ford Kaatje, daagt zijn vlassige vriend hun, na lang en onbaatzuchtig wachten, vrolijk vittende vrouwtje uit. Ze ontkomt er niet aan om uit te stappen en de Golden Retriever te gaan halen. Het portier en de ramen blijven open om de hond op de achterbank wat frisse lucht te geven. Wij dubben. Zullen we blijven wachten tot ze herenigd zijn in verband met eventuele assistentie?

De vrouw wier gezicht is afgeschermd door een zwarte ronde zonnebril, probeert haar golden boy met een lumineus idee te lokken: ze gooit een stok. De hond trapt er niet in. Lokaas in de vorm van een beduimeld koekje dat ze uit de toeristenbuidel (schertsend buikprothese genoemd) om haar middel haalt, werkt averechts. De hond is in charge en hij geniet er zichtbaar van. Die is niet zo eenvoudig te vangen.

Een vierkant luikje in het overwegend bewolkte plafond. De zon zit op zolder. Dat zien we aan de gouden rand. Door het luik daalt een dikke scheut stoom richting aarde. Alsof een groot gevaarte brandstof loost. Iemand die er ontvankelijk voor is, weet het zeker: visitors from outer space. Ze komen eraan! Wie niet weg is, is gezien. Gassen! W. start de auto en trapt 'm op zijn staart.