dinsdag 16 juli 2013

AMBRE SOLAIRE


Planten volgen de cyclus van de seizoenen. Eerst was er de overhangende vlier van de buurtuin die elke juni een onwelriekende scherpe stank verspreid. In juli staat de kamille verstopt in een veld dat gedomineerd wordt door koolzaad. Als Skip zich er doordouwt, overheerst het weldadig zuiverde boeket van het helende kruid. Herkenbare geuren van bekende flora.

Dan volgt Skip een mierenstrip over een berk die lang geleden het loodje heeft gelegd. De colonne van zwarte bosmieren is ijverig aan het werk. We kunnen er niet plaats nemen zonder aangevallen te worden. Een voorvluchtig parfumpufje als van een verstuiverpompje. Het ruikt ouderwets naar bronzende olie van ambre solaire. De ingrediƫnten doen ons aan zomer, zon, zee, en strand denken. De aangelengde bubbel is zeldzaam en alleen op hete zomerse dagen waar te nemen. We kunnen de vervoerder van het heerlijke aroma maar niet achterhalen.

Met onverdund enthousiasme steekt Skip zijn snufferd in de lucht. Onze neuzen nemen proefmonsters van al het bloeiend groen in de directe omgeving. We doen als honden: aan alles wordt gesnoven. Skip oriƫnteert zich op een lila bolletje van het bergamotkruid: Nee, meer Italiaans dan Spaans. Ik had graag de credits aan Skip gegeven, maar het was W. die met de onvermengde geur van geel walstro het mysterie heeft opgelost. Is er reden voor twijfel?


stadia van groei en bloei


www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak