donderdag 9 januari 2014

LOSLOPEN

Onzekere honden vragen er zelf om!

De ultieme droom van elke hondeneigenaar is dat zijn hond veilig los kan lopen en ongeremd kan rennen. Het is daarom des te vreemder dat andere loslopende honden ergernis nummer één zijn bij hondeneigenaars.
Je zou toch denken dat wat je je eigen hond gunt, je de ander ook gunt. Die ergernis komt waarschijnlijk voort uit de vervelende ervaringen die honden en hun eigenaars hebben opgedaan: honden die doldriest op de hond afstormen en die daar niet van gediend is, opdringerige honden die van geen ophouden weten, vechtersbazen en bijtincidenten. En zijn het niet vaker de mannetjes die stampij maken? Want eigenaars van teven reageren meestal laconieker: ach, het zal wel loslopen.

Laten we met zijn allen nog eens de ongeschreven etiquetteregel afspreken: je roept jouw hond bij je (en lijnt hem aan) als een onbekende aangelijnde hond nadert. Een hele geruststelling waardoor het voor iedereen plezierig wandelen blijft. En is het ook niet gewoon een vorm van hoffelijkheid ten opzichte van andere wandelaars? 
NB Je kunt ook ‘hij doet niks’ roepen, maar dat wil juist bij angsthazen en slachtoffers van een bijtincident nog weleens kwaad bloed zetten.

Door zieke, oude, herstellende, verlegen, agressieve of niet-sociale honden te voorzien van de universele gele strik die je bevestigt aan zijn halsband of tuig, behoren andere hondenwandelaars dat zij hun hond bij de desbetreffende viervoeter sowieso uit de buurt moeten houden.

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak