maandag 16 juni 2014

STRAMMER MAX


Veerwolken filteren het zwakke ochtendlicht. Feestelijk rode waarschuwingsvlaggetjes hangen slap. Het schietfestijn vangt pas aan om 13 uur, zodoende riskeren we het om daar te wandelen. We zijn niet de enigen. Sympathiek ogende echtelieden van tegen de zestig wachten bij de splitsing. Ze worden geaccompagneerd door hun aangelijnde 15-jarige hond. Ik verschiet van kleur: is dat Paco*? Ik veronderstel dat ze voorzichtig zijn met andere honden vanwege de grijze snoet. ‘Nee, zo’n doetje is hij echt niet’, aldus de echtgenote, als ik doel op de rondfladderende Skip. De vrouw marineert haar zinnen met passie. Max was vroeger eenzelfde vrijbuiter als Skip. Over de beleefde avonturen, kon ze een boek vol schrijven. Ze hadden hem als ‘Kletter Max’ uit een Duits asiel gehaald. De soevereine hond was een fervent jager. In zijn jonge jaren ging hij er continu van tussen. Tijdens wandelingen was het samen uit en thuis. Alles daartussenin liepen ze afzonderlijk. ‘Onze vrienden snapten nooit dat we dat durfden, maar Max was gewoon een zelfstandige hond die zijn eigen gang moest gaan.’ Wij begrijpen elkaar volledig. In het waterwingebied had eens een keer een bouwvakker die daar een put repareerde op zijn plat Amsterdams geroepen toen Max ‘m weer eens peerde: ‘Je had die oren er ook bij moeten kopen, wijfie!’ Onbetaalbaar. Hun √©minence grise zit nu uit zelfbescherming aan de lijn, omdat hij stokdoof is. ‘Uitbreken doet hij niet meer, maar hij zou nog best achter het wild aan willen. Hij overschat zijn conditie nog steeds, ondanks dat ‘Kletter Max’ nu een Strammer Max* is.’

*Paco, een knappe Cattle dog mischling wacht al sinds 2002 (!) in het dierenasiel van Pirmasens op een nieuwe baas. Ik schreef er in 2013 al een blog over. Toen was de hond net bemiddeld. Nu lees ik met bloedend hart dat dit van zeer korte duur is geweest en de 15-jarige Paco helaas weer in zijn vertrouwde kennel opgesloten zit. Hartverscheurend. Wat had ik hem een hondenleven gegund zoals Skip en Max hebben.
*In Duitsland heet een uitsmijter een Strammer Max. Hier duidt de woordspeling op stramme gewrichten, zijn naam en een uit Duitsland afkomstige hond.