zaterdag 11 oktober 2014

BONT IS BIJ DE BEESTEN AF


Samen met de honden wachten we in de auto voor het rode stoplicht. Loonslavinnen stappen uit bij bushalte centrum. Stuk voor stuk op weg naar hun werk bij ketens zoals Xenos, Mediamarkt, La place, en Kruidvat. Hun bedrijfskledij zit half weggestopt onder bodywarmers, openhangende jacks, poncho´s of sjaals voorzien van (nep)bont. Oktober is mild voor ons. 

Het is de generatie die opkijkt tegen ‘helden’ als Tony Montana in de maffiosofilm Scarface en gangsterliefjes in series als Boardwalk Empire. Ze laten zich inpalmen door het snelle geld en zogenaamde luxeleventjes. Bont hoort daar als vanzelfsprekend bij. Ze denken er niet eens over na dat bont bij de beesten af is. Het zijn dezelfde meisjes die in hun kinderjaren zwijmelden bij Disneydieren, als puber verliefd waren op hun paard, knuffelden met hun konijn, en als tiener net zo´n handtashondje wilden als socialite Paris Hilton - een glitter en glamour beroemdheid zonder duidelijke eigen verdienste.

Graag doe ik een beroep op deze jongens en meiden om het niet te bont te maken. Bezoek voordat je gaat shoppen voor je wintergarderobe 2014/2015 de site
www.bontvoordieren.nl en lees waar jouw bont vandaan komt. Wil je dat echt op je geweten hebben?