dinsdag 7 oktober 2014

KUNSTROOF

Dit is niet het 'ontvreemde' schilderij.

Af en toe sluipt er een huistijger de blog binnen.

De stokoude eenzame heer zit op de dagbehandeling voor (beginnend) dementerenden. Ditmaal kregen ze in de ochtenduren schilderles. Waarschijnlijk omdat hij frequent de huisschilderskwast had gehanteerd, ging het kunstschilderen hem bijzonder goed af. Iedereen bewonderde zijn kunstzinnige kat die nog het meest leek op een kleurrijke pluizige S. De senior was helemaal in zijn nopjes met de positieve aandacht.

’s Middags mochten de opgedroogde canvassen mee naar huis genomen worden. De hoogbejaarde man ging als laatste de deur uit. Zonder doek. Het overgebleven schilderij dat hem werd aangeboden was volgens eigen zeggen niet het zijne. Krijg nou een staart! Geagiteerd smeet hij het werk bruusk op de grond. Thuis bleef hij de hele avond mopperkonten.

Was hier sprake van kunstroof (iedereen was het erover eens dat zijn schilderij een hoogstandje was) en zien we het binnenkort op een veiling opduiken, was er nog een groepsgenoot in de war, of herkende de man met het haperende geheugen simpelweg zijn eigen creatie niet meer? Eén ding is zeker: de volgende keer wordt er gesigneerd. Professionele kunstenaars doen dat al eeuwenlang.