vrijdag 20 februari 2015

HOND LATEN STOPPEN MET BLAFFEN


In de blog van 7 februari - waarom blaffen honden heb je kunnen lezen dat vooral de reden waarom een hond blaft belangrijk is. Voorkom dat je hond excessief gaat blaffen. Blafgedrag is een zeer complexe materie die, eenmaal aangeleerd, moeilijk in toom te houden is. Er zijn veel manieren en veel verschillende situaties. Enkele ideetjes om de hond te laten stoppen met blaffen:

- Blaft je hond uit verveling? Naast voldoende (vrije) uitloop en aandacht heeft je hond tijdverdrijf nodig. Geef hem iets te doen wat hij leuk vindt en waar hij zich een tijdje mee zoet kan houden. Je hond zal boe noch bah zeggen.

- Je hond wil je iets duidelijk maken. Reageer hierop. Bevestig dat je hem gehoord hebt en begrijpt waarom hij blaft. Zodra je de oorzaak hebt aangepakt/gecheckt, zul je zien dat het blaffen verminderd of ophoudt. Voorbeeld. Zijn speeltje ligt onder de bank. Jij haalt het speeltje waar de hond onmogelijk bij kan onder de bank vandaan. Of een denderende vrachtauto rijdt langs. Je antwoordt: ‘Wat een herrie, hè?’.

- Onderweg tref je een kennis (met hond). Jullie proberen een praatje te maken, maar dat wordt overstemd door geblaf. Elke hond kent zijn eigen comfortzone (vanaf twee tot verder). Doe een stapje terug tot het blaffen stopt. Door afstand te nemen, geef je de hond letterlijk de ruimte.

- Je hond blaft om iets af te dwingen. Voorbeeld: hij wil iets van jou hebben (denk: koekje of bal). Negeren werkt niet. De oorzaak wegnemen wel. Stop met de actie die je wilde gaan doen. Voorbeeld: leg de bal weg en geef hem geen koekje. In de ogen van de hond zou dat een beloning zijn voor het blaffen. Is de hond weer stil en braaf dan kun je een nieuwe poging wagen.

- Hoe leg je een hond die onnodig blaft het zwijgen op? Toegeven en negeren verhevigen toekomstige blafconcerten. Je stem verheffen is nergens voor nodig. Je hond is immers niet doof. Verre van dat zelfs: honden horen vele malen beter dan de mens. Negeert hij een zwijgverzoek dan neemt de hond jou op dat moment echt niet serieus. Overrompel je hond met een alternatief: (samenzweerderig) fluisteren. Dat is om twee redenen effectiever. De hond moet zich beter concentreren om je te verstaan. Plus als jij wilt dat hij ophoudt met lawaai maken (blaffen) moet jezelf geen overdonderend geluid produceren. Additionele handgebaren kunnen wezenlijk bijdragen aan een verbaal verzoek. Bijvoorbeeld: jij telefoneert en de hond blaft achter het venster naar een passant. Je kunt de beller niet verstaan en wilt dat het hinderlijk geblaf verstomd. Door ‘stil’ te fluisteren of ‘sst’ met je vinger voor je mond het zwijgsignaal te geven (je wenkbrauwen trek je vragend op), snapt de hond dat hij stil moet zijn.

- Blafgedrag kan ontstaan als een hond zich thuis voelt. Voor hem is dit het moment om zijn territorium te verdedigen. Wees hier als baas op voorbereid. Denk nooit: een beetje blaffen, kan geen kwaad. Hij ziet voorbijgangers als succesvol verjagen; bombardeer je hond tot interne postbezorger. De hond zal zijn waaktaak steeds serieuzer nemen. Folie op de ruiten plakken of de bank verplaatsen, zijn weinig zinvol. Honden horen en ruiken personen, en andere honden en katten die zich rondom jullie huis bevinden - ook met gesloten ramen en deuren! Onbewust kun je door je eigen geagiteerde gedragingen je hond tot hoofd security bevorderen. Door bij het minste of geringste op te veren, maak je jouw hond onrustig.

- Blaffen als de deurbel gaat, is te voorkomen door de hond te leren naar zijn plaats te gaan in plaats van te blaffen. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Spring niet op als de bel gaat, maar reageer rustig. Breng de hond naar zijn plaats, geef hem wat lekkers en laat hem daar blijven. Je leert hem de deurbel associëren met zijn plaats en het krijgen van iets lekkers in plaats van met te gaan blaffen.

- Je hond telkens (harder) tot de orde roepen of onomatopeeën (klanknabootsende woorden zoals ksst) maken, ziet de hond vaak als gezellig meeblaffen. Is de hond na een of maximaal twee keer waarschuwen niet stil, dan kun je deze manier beter door een effectievere vervangen. Denk hierbij aan het voortdurend jengelende kind in de supermarkt waar de moeder honderdduizend keer nee verkoopt.

-  Stoppen met blaffen kun je afleren met het aanleren van blaffen. Eerst leer je hem blaffen op een zelfgekozen uiting (‘luid’ of ‘hoe spreekt-ie?’). Op het moment dat de hond zwijgt, verbind je daar ook een uitdrukking aan (‘klaar’ of ‘stil’). Op de juiste momenten de hond belonen maakt het verband tussen stilte en herrie duidelijk.

- Honden die willen uitvallen naar gemotoriseerd verkeer of een hondse opponent, doe je tijdens het wandelen bij voorkeur een tuig aan met handvat. Hiermee houd je de hond met vier voeten op de grond wanneer hij aanstalten maakt om uit te vallen. Hondentrainer Maike Maja Nowak gaat dan nog een stapje verder. Een van haar beproefde tactieken is net voor het moment dat je hond wil uitvallen naar iets of iemand, je been laten functioneren als slagboom. Voordat de hond gaat schelden, zwaai je jouw rechterbeen met een zweefbeweging richting de hond die links van je loopt; daarbij houd je het been opgeheven voor zijn borst. NB Je zet het been pas neer als de hond stilstaat, anders trap je hem op zijn tenen. Een volmaakt uitgevoerde manoeuvre werkt verbluffend goed. Doordat je de hond klem zet, kan de hond geen kant op en zal hij het na verloop van tijd uit zijn hoofd laten om te gaan blaffen.

- Volgens Suzanne Clothier is de waaromvraag ondergeschikt. Zij zoekt het vooral in de hond afleiden. Dat doe je met het spelletje: go hunt. Voordat je het in de praktijk gaat inzetten, oefen je dit terugkerend interactief lokmiddel tijdens ontspanning. Kegel een voertje voor de hond op een meter of twee, drie bij je vandaan. Natuurlijk gaat de hond op de uitnodiging in. Herhaal het gooien van een voertje. Verbind er een verzoekwoord aan. Bijvoorbeeld: gooien? Zodra het enthousiasme en de routine erin zitten, kun je ‘go hunt’ bij calamiteiten inzetten. Je hoeft slechts de term te gebruiken en jouw hond heeft geen oren meer naar andere ongewenste zaken: enthousiast zal hij het lekkere spelletje mee spelen. In een situatie waarin je de hond wilt afleiden, blijf je net zo lang gooien totdat de hond zijn zinnen verzet heeft - gebruik dan kleine brokjes en/of gooi ze op lijnlengte, of verder van hem vandaan.