donderdag 5 februari 2015

NAPOLEON


Noorse Buhund prequel dogtales 17
In een vorig leven nam Skip vaker de benen. Stond bij gelegenheid het tuinpoortje bij zijn vorig adres op een kier, dan kon hij zichzelf niet bedwingen om op eigen houtje op onderzoek uit te gaan. Ter afsluiting bleef hij dagen weg [hierna werd hij door ons geadopteerd]. Skip is heel zelfstandig en loopt niet in zeven sloten tegelijk. Dat blijkt wel uit het feit dat, toen hij vond dat hij zijn ongeoorloofde expeditie had afgerond, hij aanklopte bij een huskyfarm vele kilometers van zijn woonplaats verwijderd.

Hij woont nu al weer enkele jaren tot groot plezier bij ons. Tegenwoordig kan ik aan de stand van zijn oren en schouders aflezen of Skip zin heeft in een veldtocht. Eén luttele seconde vóór dit specifieke moment krijg ik nog de kans om hem te strikken door spannender te zijn dan datgene waar onze fanatieke jager naar toe wil.

Marith, het dochtertje van Skips vorige eigenaren vertelde ons, dat hij gedurende de kraamtijd Napoleon genoemd werd, omdat hij de baas speelde, als eerste op ontdekkingstocht ging, nergens bang voor leek en altijd haantje-de-voorste was. Napoleon Bonaparte is vooral befaamd en berucht om zijn strategische veldtochten. Dat hierin een parallel zou kunnen worden gezien, begrijp ik, maar Skip was toen nog een schattige pup die braaf bij zijn moeder en nestgenootjes verbleef. Hoe hadden zij kunnen voorspellen dat Skip een aparte was en heel bon in avontuurlijke escapades?

Skip is een zachtaardige loyalist en een gewillige knecht die zich binnen een team eenvoudig voor het karretje van andere honden laat spannen. Juist het tegenovergestelde van een grotesk leider. Frappant, want over Napoleon heerst ook gerede twijfel. Was hij een goedhartige kleine korporaal die populair was bij zijn onderdanen vanwege zijn doorzettingsvermogen of een nietsontziende hebzuchtige tiran met een onmetelijke expansiedrift? Enkele capaciteiten zouden op Skip van toepassing kunnen zijn: hij is een conflictvermijdende allemansvriend en geliefd bij iedereen om zijn bescheidenheid. Vervelende trekjes van een dwingeland figuur bezit hij absoluut niet.

Het blijft me toch bezig houden of Skip in eerste instantie die naam kreeg en waarom. De fokster beweert dat Skip, altijd Skip heeft geheten. Ze vermoedt dat de kinderen van beide families destijds de naam, samen, tijdens een of ander spel hebben verzonnen. Een andere verklaring heeft zij er niet voor. Toch vindt Annelita (eigenaresse van broer Kiran) onlangs een gedateerde mail met als afzender de tijdelijke namen van de toenmalige pups: Buba, Kiara, Kuif (nu Kiran) Panda en Napoleon (nu Skip)! Hoe het ook zij, als ik Skip later die dag weer eens dartel als een kangoeroe door het veld zie hopsen, weet ik zeker dat er geen treffendere naam gekozen kon zijn dan de naam die hij sindsdien draagt: Skip(py). Napoleon en Skip, hun beider geschiedenis zal altijd een mysterie blijven.

Intrigerend detail blijft dat, tijdens ons eerste bezoekje met Skip en Marith aan een McDonald’s, bleek dat het restaurant compleet ingericht was met als thema ‘Napoleon’. Toeval?