vrijdag 27 februari 2015

WAAROM SPEELT MIJN HOND NIET?

Spelboog: zullen we spelen?

Spelende honden en contact hebben met soortgenoten houden de sociale vaardigheid in stand. Toch hoor je weleens tijdens een wandeling: ‘Mijn hond speelt niet’. Oorzaken kunnen zijn:

· Honden spelen alleen met aardige soortgenoten: vriendjes waarbij zij zich op hun gemak voelen.

· Bij de doorsneehond ligt het vaak aan het ‘opgedrongen’ speelkameraadje of hij wel of niet speelt. Het is niet vanzelfsprekend leuk met de hond van een goedbevriende eigenaar.

· De hond is gefocust op zijn eigenaar of op zijn balletje waardoor hij totaal geen aandacht heeft voor soortgenoten.

· De hond heeft nooit geleerd om te spelen. Hij herkent de uitnodiging tot niet.

·  De hond heeft slechte ervaringen in het verleden opgedaan.

· De hond stoot andere honden af vanwege een gebrek aan sociale vaardigheden: hij kan bijvoorbeeld zijn opwinding nog niet regelen.

· Oudere honden kunnen minder speels zijn dan voorheen. Redenen kunnen zijn de gezapigheid die bij de ouderdom hoort, verminderde mobiliteit of pijn. Met een passende spelmodus kan zelfs een oudje tot leven komen!

· De omgeving leent zich niet voor ongedwongen spel. Er is geen schuil- of verstopmogelijkheid waardoor de hond zich onveilig voelt.

· De hond haakt voortijdig af omdat de spelpartner ongewenste manieren heeft of zijn comfortzone niet respecteert.

• Er bestaat ongelijkheid: de ene hond zit vastgeketend, de ander heeft volledige vrijheid.

· Honden spelen het fijnst met een speelkameraadje met dezelfde speltechniek. Het eigen ras of type geniet daarbij de voorkeur: soort zoekt soort. Vermoedelijk begrijpen ze elkaars intenties en mimiek optimaal.
Elke individuele hond heeft een speciale manier van spelletjes spelen: de mate van lichamelijk contact, het soort spel, de duur en het tempo ervan, een ruwe of voorzichtige trant. Zo houden Labradors, Boxers, Doggen en aanverwanten vaak van onbehouwen contactsporten. Jachthonden hebben individuele interesses zoals speuren en snuffelen. Herderachtigen integreren hoeden en drijven in hun spel. Poolhonden zien weer graag de eigen comfortzone gerespecteerd en windhonden trekken het liefst sprintjes.